Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Σουδάν: Γυναίκα καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία


Σε θάνατο δια λιθοβολισμού καταδικάστηκε μία γυναίκα στο Σουδάν με την κατηγορία της μοιχείας. Η 23χρονη Laila Ibrahim Issa Jamool κρατείται στη φυλακή μαζί με το 6 μηνών παιδί της. Όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές είναι δεύτερη παρόμοια καταδίκη τους τελευταίους μήνες που αποφασίζεται στη χώρα.
Όπως αναφέρεται στους New York Times, ο πρόεδρος της χώρας Omar Hassan al-Bashir ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι το Σουδάν υιοθετεί «100% ισλαμικό Σύνταγμα», προκαλώντας έντονες ανησυχίες για εφαρμογή αυστηρού ισλαμικού νόμου.
Η Laila Ibrahim Issa Jamool καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού με την κατηγορία της μοιχείας στις 10 Ιουλίου από δικαστήριο στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, χωρίς ωστόσο να έχει νομική εκπροσώπηση.
Η «Strategic Initiative for Women in the Horn of Africa», οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών που δραστηριοποιείται στην περιοχή, χαρακτηρίζει την απόφαση αντισυνταγματική και έχει αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρους, οι οποίοι έχουν ασκήσει έφεση.

Σύμφωνα με την οργάνωση η Laila Ibrahim Issa Jamool είχε διωχθεί από το σύζυγό της πριν από 18 μήνες και επέστρεψε στο σπίτι το γονιών της. Μετά τη γέννηση του μωρού, πριν από έξι μήνες, τον Μάρτιο του 2012, ο σύζυγός της την κατηγόρησε για μοιχεία, ενώ οι διαδικασίες έκδοσης διαζυγίου ήταν σε εξέλιξη.

Η Hala Alkarib επικεφαλής της SIHA τονίζει πως «η θυματοποίηση των γυναικών, ως αποτέλεσμα των πολύπλοκων κοινωνικοοικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων πρέπει να σταματήσει και το Σουδάν θα πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα και νόμους για να προστατεύσει την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα».

Η SIHA απαιτεί την άμεση απελευθέρωση της Laila Ibrahim Issa Jamool και του παιδιού της και τον τερματισμό των καταδικαστικών αποφάσεων των γυναικών για μοιχεία.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές και με την επιρροή τους να αποτρέψουν αυτό το έγκλημα», τονίζει η Hala Alkarib.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Strategic Initiative for Women in the Horn of Africa για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της Laila Ibrahim Issa Jamool