Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Κυβέρνηση: Ψάχνει πώς θα υπερβεί τα συνταγματικά κωλύματα για απολύσεις στο Δημόσιο



“Κλείδωσε” η εφαρμογή της εφεδρείας στο Δημόσιο από την κυβέρνηση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί και αναζητούνται μόνο τρόποι υπέρβασης των
Επίσημη ανακοίνωση της εφεδρείας μετά τη συνάντηση Αντ. Μανιτάκη-Γ. Στουρνάρα
Παρά τις εκπεφρασμένες ενστάσεις και αντιρρήσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, της ΔΗΜ.ΑΡ. και του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τον δρόμο της εξόδου από το Δημόσιο και, ως εκ τούτου, της ανεργίας. Αυτό προκύπτει έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Στουρνάρα και Αντ. Μανιτάκη. «Εξετάζουμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια για περικοπές και εφεδρεία», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αντ. Μανιτάκης, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι «όλη η κυβέρνηση θα συντονιστεί για τη ρύθμιση ώστε να μην υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας». “Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τη συνταγματικότητα ή μη της εφεδρείας”, πρόσθεσε ο Αντ. Μανιτάκης. Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρότι είναι συνταγματολόγος, επισήμανε ότι δεν θα συντάξει ο ίδιος το νομοσχέδιο για την εφεδρεία. Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, επισήμανε χθες ότι «όλα είναι πάνω στο τραπέζι στο πλαίσιο της νομιμότητας», ενώ κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι η εφεδρεία θα αφορά τουλάχιστον 40.000 υπηρετούντες στο Δημόσιο. Ο Γ. Στουρνάρας, άλλωστε, τόνισε χθες ότι οι περικοπές που πρέπει να συντονίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φτάνουν στα υπόλοιπα υπουργεία τα 630 εκατ. ευρώ.



Διαφωνεί ο Αντ. Ρουπακιώτης

Πάντως, τη διαφωνία του στην προωθούμενη ρύθμιση έχει εκφράσει ήδη από προχθές ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης. Μιλώντας στον ρ/σ ΒΗΜΑ, ο κ. Ρουπακιώτης είχε χαρακτηρίσει την εφεδρεία ως “μια δέσμη διατάξεων που δεν οδηγεί πουθενά, πέραν του ότι έχει επιβαρύνσεις συνταγματικού χαρακτήρα”, ενώ είχε χαρακτηριστικά επισημάνει: “Πρέπει να σας πούμε με ένα τρόπο κάθετο, αποφασιστικό και πλήρη ότι εμείς είμαστε αντίθετοι στο καθεστώς της εφεδρείας. Απολύτως αντίθετοι. Εννοώ εγώ ως υπουργός Δικαιοσύνης με τη νομική σκέψη την οποία έχω πιστεύω ότι είναι μια δέσμη διατάξεων η οποία δεν οδηγεί πουθενά, πέραν από το ότι έχει επιβαρύνσεις συνταγματικού χαρακτήρα”.

Νέοι ειδικοί γραμματείς

Την ίδια στιγμή, λίστα με νέους ειδικούς γραμματείς -παρότι οι εν λόγω ειδικές γραμματείες είχε εξαγγελθεί ότι θα... καταργηθούν- δημοσιοποίησε χθες η κυβέρνηση. Αίσθηση προκάλεσε, μάλιστα, η αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, εισαγγελέα Ιω. Διώτη, παρά τις περγαμηνές του, από τον μέχρι πρότινος διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αντ. Σαμαρά στην Καλαμάτα, Στ. Στασινόπουλο. Κατά τα λοιπά, ειδικοί γραμματείς αναλαμβάνουν οι εξής: Ο Ν. Ράπτης την ε.γ. Αξιοποίησης Διεθνών προγραμμάτων ο Ν. Ράπτης, την ε.γ. Εθνικού Τυπογραφείου ο Γ. Αποστολίνας, την ε.γ. ΣΔΙΤ ο Ν. Μαντζούφας, την ε.γ. Επιθεώρησης Περιβάλλοντος ο Σ. Κουρουζίδης, την ε.γ. Υπηρεσίας υδάτων ο Κ. Τριάντης, την ε.γ. Επιθεώρησης Εργασίας ο Γ. Σούκος, την ε.γ. Δασών ο Γ. Αμοργιαννάκης, την ε.γ. Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης ο Σωτ. Γκλαβάς, την ε.γ. Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης η Αθ. Λίνου και ο Ευ. Ζαχαράκης την ε.γ. Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων.

Παράλληλα, καταργούνται οι εξής ειδικές γραμματείες: δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ψηφιακών Σχεδιασμών, Ανταγωνιστικότητας, Εποπτείας της Αγοράς, ΕΣΠΑ, Ανώτατης Εκπαίδευσης, Διατροφής και Άθλησης, Ενεργειακής Πολιτικής, Σωφρονιστικής Πολιτικής και Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών.


http://www.avgi.gr