Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: «ΜΕ BONUS ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟ 2013»


Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι “όλες οι σχετικές διαδικασίες, το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε, αλλά και ο διάλογος με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες θα ολοκληρωθούν ως το τέλος Σεπτέμβρη, ώστε τον Οκτώβριο να προωθηθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Ο κ. Αρβανιτόπουλος ήταν κατηγορηματικός στο θέμα ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις των εκπαιδευτικών που δεν θα αξιολογηθούν ικανοποιητικά . Όπως διευκρίνισε, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα χρησιμοποιηθούν για να δίνεται bonus – μισθολογικό ή και επαγγελματική ανέλιξη σε όσους εκπαιδευτικούς «προάγονται» , ενώ δεν θα προβλέπονται τιμωρητικές διαδικασίες για τους «στάσιμους».
«Ούτε απολύσεις, ούτε τιμωρίες, αλλά κίνητρα και επιβράβευση εκείνων που βελτιώνονται» δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος ότι θα περιλαμβάνει το νέο σχέδιο της αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το 2013.

Μάλιστα για την καθιέρωση της αξιολόγησης θα γίνει, όπως είπε, μεγάλη έρευνα ηλεκτρονικά, στην οποία οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους.

«Μετά από 30 χρόνια θα έχουμε αξιολόγηση στα σχολεία με αντικειμενικό και αδιάβλητο τρόπο, καθώς διαφορετικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε βελτίωση και αναβάθμιση του συστήματος», είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ακόμη ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Γενικό και το Τεχνολογικό Λύκειο, ενώ το εξεταστικό σύστημα θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών στα σχολεία, αλλά και την εφαρμογή του αναθεωρημένου Νόμου Πλαίσιο στα ΑΕΙ, κατά συνέπεια δεν αναμένεται θα εφαρμοστεί πριν το 2016.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ωρών διδασκαλίας στο σχολείο, ο κ. Αρβανιτόπουλος, είπε ότι θα γίνει συνολική μελέτη σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης, με εφαρμογή από την επόμενη χρονιά, 2013-14. Συνολικά κατά το επόμενο σχολικό έτος θα διοριστούν 12.500 αναπληρωτές δήλωσε ο υπουργός. εκτιμώντας ότι θα καλυφθούν τα όποια κενά.

Πιθανές νέες συγχωνεύσεις σχολείων ή αλλαγές στις υφιστάμενες θα εξεταστούν εκ νέου μετά τις διαδικασίες της αξιολόγησης, πρόσθεσε.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι το σύνολο των βιβλίων θα είναι σε όλα τα σχολεία της χώρας ως τις 4 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη έχει αποσταλεί σε αυτά το μεγαλύτερο μέρος τους. Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, το οποίο αφορά 200.000 οικογένειες, αλλά και της θέρμανσης των σχολείων. Και τα δύο αυτά θέματα έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των δήμων. Το υπουργείο Παιδείας, σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, έχει συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής, αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών έχουν ολοκληρωθεί και δήλωσε ότι οι τοποθετήσεις τους θα έχουν γίνει ως την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο Νόμος Πλαίσιο

Ο Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα εφαρμοστεί, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο υπουργός, και όπως είπε «όσοι έχουν την ευθύνη θα υποστούν τις συνέπειες αν δεν τον εφαρμόσουν».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι μετά την εφαρμογή του νόμου και εντός του επόμενου διμήνου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον σχεδιασμό συγχωνεύσεων τμημάτων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Αντιδρά στην αξιολόγηση η ΟΛΜΕ

Την ίδια ώρα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στη σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθό και συνακόλουθα με τη μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών.Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της :

“Ως συνδικαλιστικό κίνημα θα αντισταθούμε για να μην περάσει η αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, που φέρνει την υποταγή, τη διάσπαση του κλάδου, τη μισθολογική καθήλωση, την άρση της μονιμότητας και τις απολύσεις.

Ζητάμε την ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και την κατάργηση της σχετικής διάταξης του ν.4024/11 που συνδέει αξιολόγηση με μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη”.

 news247.gr