Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Αντιαμερικανικό μένος σε ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο

Συνεχίζονται και σήμερα, μετά την προσευχή της Παρασκευής, οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στον μουσουλμανικό κόσμο με αφορμή την «βλάσφημη» ταινία «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων». Την Παρασκευή, στην πρωτεύουσα του Σουδάν, τη Χαρτούμ, οι διαδηλωτές δεν περιορίστηκαν σε αμερικανικούς στόχους, όπως τις προηγούμενες ημέρες, αλλά επιτέθηκαν και στις πρεσβείας της Γερμανίας και της Βρετανίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Al Jazeera. Αμερικανοί πεζοναύτες προσγειώθηκαν στην Υεμένη για να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές στο Σουδάν, στο Χαρτούμ, εισέβαλαν στη Γερμανική πρεσβεία έβαλαν φωτιές και υπέστειλαν τη γερμανική σημαία. Έσπασαν παράθυρα, κάμερες και έπιπλα. Εισβολή σημειώθηκε και στη Βρετανική πρεσβεία, σύμφωνα με το Al Jazeera, όπου επίσης οι διαδηλωτές υπέστειλαν τη βρετανική σημαία.


Ομάδα διαδηλωτών στο Χαρτούμ επιχείρησε να εισβάλει στην αμερικανική πρεσβεία, ωστόσο απομακρύνθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Στην Τρίπολη του Λιβάνου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σκοτώθηκε ένα άτομο, ενώ πυρπολήθηκε και ένα κατάστημα της αλυσίδας KFC. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στο Κάιρο στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που έγινε με πρωτοβουλία των Αδελφών Μουσουλμάνων, του μεγαλύτερου κινήματος στην Αίγυπτο, από το οποίο προέρχεται και ο νέος πρόεδρος της χώρας. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν χρήση χημικών και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

Στην Τύνιδα, στην Τυνησία, πολιορκήθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ. Ορισμένοι κατάφεραν να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο και έβαλαν φωτιές σε δέντρα. Ένα αμερικανικό σχολείο πυρπολήθηκε. Από τις συγκρούσεις τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Υεμένη. «Σήμερα είναι η τελευταία σας ημέρα» και «η Αμερική είναι ο διάβολος» έγραφαν μερικά από τα πλακάτ των οργισμένων μουσουλμάνων. Ορισμένοι επιχείρησαν να εισβάλουν στην αμερικανική πρεσβεία. Από τις συγκρούσεις δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μια διμοιρία πεζοναυτών από την αντιτρομοκρατική μονάδα ασφαλείας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού εστάλη στην Υεμένη για να ενισχύσει την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα και τώρα βρίσκεται στη Σαναά.

Χτες σε αντίστοιχη διαδήλωση ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 15 τραυματίστηκαν, όταν οι οργισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλλουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Ιράν, Μαλαισία, Ιορδανία, Κένυα, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Κατάρ, Πακιστάν και Ιράκ.

Στη Λωρίδα της Γάζα, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στην πόλη της Γάζας αλλά και στην Ράφα. Το κάλεσμα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις είχε γίνει από τη Χαμάς. Οι διαδηλωτές κρατώντας έκαψαν αμερικανικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως «θάνατος στην Αμερική και το Ισραήλ».

Στη Νιγηρία, οι αρχές έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού την αστυνομία, ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις πρεσβείες. Ο νιγηριανός στρατός πυροβόλησε σήμερα στο αέρα για να διαλύσει μια ομάδα ανθρώπων που ετοιμάζονταν να διαδηλώσουν κατά της αντιισλαμικής ταινίας κοντά σε τέμενος της πόλης Τζος, στην κεντρική Νιγηρία, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού.
Όπως σημειώνεται από το Al Jazeera, οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις είναι νέο μέτωπο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε περίπου δύο μήνες θα επιδιώξει την επανεκλογή του. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Μιτ Ρόμνεϊ έχει εκμεταλλευτεί τα γεγονότα και εξαπολύει επιθέσεις στον Μπαράκ Ομπάμα επικρίνοντάς τον για την αντίδρασή του και κατηγορώντας τον για «ασαφή» μηνύματα και «ανάρμοστες» ανακοινώσεις, μέσω των οποίων ο Λευκός Οίκος «απολογείται για τις αμερικανικές αξίες και την ελευθερία του λόγου».

tvxs.gr