Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Βενιζέλος:"Είναι δυνατόν να μην ενημερωνόμαστε;"


Λιονάκης Νίκος
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ανακοίνωση των επώδυνων μέτρων και ενώ οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να πέφτει όλο και περισσότερο, ο Ευ. Βενιζέλος αναζητεί στρατηγική και κινήσεις για να ανασχέσει την... ελεύθερη πτώση.

Χτες, με αφορμή τη μη πραγματοποίηση της σύσκεψης των τριών αρχηγών, απευθύνθηκε σε υψηλούς τόνους προς τον Αντ. Σαμαρά, εκφράζοντας δυσφορία για τη στάση που κρατάει στην τρικομματική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού αλλά και από τα μέτρα, με το σκεπτικό ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν ο πρωθυπουργός υιοθετούσε τη δική του πρόταση για τη διαπραγμάτευσή τους. Αν και συνέχισε την... επίθεση με άτυπο σημείωμα γεμάτο αιχμές κατά των "κύκλων του Μαξίμου" που άφηναν να διαρρεύσει ότι "πρωθυπουργός είναι ο Αντ. Σαμαράς και αυτός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων", το non paper κατέληγε με την επισήμανση ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει την κυβερνητική και την πολιτική σταθερότητα γιατί είναι μαθημένο να αναλαμβάνει ευθύνες με μόνο κριτήριο το εθνικό συμφέρον" και πως "αυτό περιμένει και από τη Ν.Δ.".

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του (ρ/σ Real Fm), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "δεν έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση αλλά κυβέρνηση συνεργασίας", ότι το ΠΑΣΟΚ κουβαλάει πολύ μεγάλο φορτίο, ότι "πληρώνουμε πολιτικό κόστος...". "Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν τακτικές συναντήσεις των αρχηγών των τριών κομμάτων, δηλαδή να μην ενημερώνεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το πώς ενεργεί η κυβέρνηση;" διερωτήθηκε και συνέχισε: "Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν τακτικές συναντήσεις των τριών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση; Να μην ενημερώνεται δηλαδή η κοινοβουλευτική η πλειοψηφία για το πώς λειτουργεί η κυβέρνηση;" και ακόμη: "Θα ανακοινωθούν τα μέτρα χωρίς να τα συζητήσουμε; Πώς θα γίνει αυτό; Είναι δυνατόν να συναντήσω τη Δευτέρα την τρόικα και να μην ξέρω τι θα τους πει ο πρωθυπουργός ή ο ΥΠΟΙΚ; Να μην έχουμε ανταλλάξει πληροφορίες για τις επαφές σε όλα τα επίπεδα; Δεν πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός;".

Στο ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι η συνεργασία του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των δύο άλλων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση δεν συνιστά “κηδεμονία”, αλλά δημοκρατική υποχρέωση και εγγύηση για τη διασφάλιση της ενότητας.

Ισοδύναμο μέτρο... η παράταση

Ερωτηθείς εάν το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι "η μεγάλη μας αντιπρόταση η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία οικοδομείται όλο αυτό, είναι η παράταση", το "άπλωμά" τους σε περισσότερα χρόνια. Στο προαναφερθέν άτυπο σημείωμα της Ιπποκράτους, αναφερόταν πως το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ σεβάστηκε την επιλογή του κ. Σαμαρά να αποφασιστεί πρώτα ο πλήρης κατάλογος των μέτρων και μετά να τεθεί το ζήτημα της παράτασης, δεν σημαίνει και ότι συμφωνεί.

Ακόμη, επέμεινε ότι οι περικοπές δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, ενώ σχετικά με τα ισοδύναμα μέτρα παρέπεμψε σε εκείνα που παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς στο Ζάππειο, αφήνοντας έτσι αιχμές προς το πρόσωπό του.

"Όχι" σε δύο αντιπροέδρους και αλλαγή πρωθυπουργού

Το ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοιχτό μερικές μέρες νωρίτερα ο στενός συνεργάτης του, Γ. Δατσέρης, έσπευσε να κλείσει ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι το σενάριο των δύο αντιπροέδρων δεν υπάρχει, όπως και η συμμετοχή πολιτικών στελεχών του κόμματος , αλλά "μας ενδιαφέρει η κυβέρνηση να αποκτήσει ρυθμό". Επιπλέον, είπε ότι δεν υπάρχει "θέμα πρωθυπουργού". Επ' αυτού, πηγές του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν προκλητικό να θέτουν τέτοιο θέμα οι "κύκλοι του Μαξίμου"... προτρέποντάς τους "να κάνουν τη δουλειά τους".

http://www.avgi.gr