Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Τέλος διαπραγμάτευσης


Επιδεινώνεται το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης μετά την ενόχληση του Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ για ανακοίνωση του πρωθυπουργού με την οπία αναφέρεται στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την ανακοίνωση «τουλάχιστον ατυχής», ενώ και η ΔΗΜΑΡ δηλώνει ότι εμμένει στις θέσεις της. Βέβαια ο Ευ. Βενιζέλος δεν έθεσε θέμα στήριξης της κυβέρνησης. Ωστόσο η δήλωση του είναι ενδεικτική της έντασης που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα. Όλα ξεκίνησαν από τη γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού.
«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου, πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή» σημειώνει και παραθέτει το γνωστό δίλημμα: «εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα βγει από την κρίση». Εκ των πραγμάτων δεν απουσιάζουν και οι δραματικοί τόνοι: «το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο, το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη, από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».

Η δήλωση του πρωθυπουργού για το τέλος της διαπραγμάτευσης επιβεβαιώνει και την εξάντληση των περιθωρίων στις συζητήσεις με τους δανειστές, οι οποίοι εμφανίζονται άκαμπτοι στις βασικές απαιτήσεις που θέτει η Δημοκρατική Αριστερά προκειμένου να ψηφίσει τα μέτρα. Και όπως δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας, η τρόικα δεν σκόπευε να διαπραγματευθεί περισσότερο, δεν θα έκανε δεκτές άλλες αλλαγές. Στην κυβέρνηση εκτιμούσαν ότι μέχρι και τη ψήφιση των μέτρων θα μπορούσαν να βρουν κοινά σημεία επαφής με τη ΔΗΜΑΡ. Άλλωστε ο Ευ. Βενιζέλος καλούσε τον Φ. Κουβέλη να αναθεωρήσει τη στάση του. «Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη. Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις θέσεις της» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολούθησε η ενόχλησε Βενιζέλου με τις αιχμηρες δηλώσεις κατά του πρωθυπουργού. Διευκρίνισε, όμως, ότι η πολιτική διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει: ««Όσα σχετίζονται με την εσωτερική ισορροπία των δημοσιονομικών μέτρων, εξαρτώνται από σειρά κρίσιμων ειδικών ρυθμίσεων που θα αποσαφηνιστούν στον εφαρμοστικό νόμο. Μέχρι την ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Επίσης τα θέματα της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και των κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων θα κριθούν μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup. Συνεπώς το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.»

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο δύο βουλευτές, οι Κ. Σκανδαλίδης και Μ. Κασσής δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιδίωξε μετάθεση των εργασιακών προς διευθέτηση τον Μάρτιο. Ωστόσο, όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας, η τρόικα απέρριψε κάθε νέα αλλαγή στο πακέτο των μέτρων. Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο. ένα άρθρο των πρωταγωνιστών