Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σήμερα-Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

 
​Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS έχει καθιερωθεί η 1η Δεκεμβρίου, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΟΗΕ.
Πρόκειται για την πιο φονική ασθένεια στον κόσμο, που έχει κοστίσει τη ζωή 25 εκατομμύρια ανθρώπων από το 1981, όταν πρωτοανακαλύθφθηκε.
Το AIDS ή αλλιώς Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας σε σταδιακή κατάρρευση της άμυνας του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Το AIDS αναφέρεται στα πιο προχωρημένα στάδια του συνδρόμου και χαρακτηρίζεται από 20 ευκαιριακές λοιμώξεις και καρκίνους.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της ασθένειας. Γι αυτό εναπόκεινται σε εμάς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, θέτοντας σε εφαρμογή τους βασικούς κανόνες σεξουαλικής υγείας.

Σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση των μολύνσεων από το AIDS, αλλά και πολλών άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή αποτελεί το προφυλακτικό.

ΤΟ AIDS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

Μορφή σοβαρής επιδημίας παίρνει η συνεχώς αυξανόμενη εμφάνιση κρουσμάτων HIV/AIDS στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια. Η μεγάλη αυτή αύξηση αφορά κυρίως χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Η αύξηση υπολογίζεται ως 35 φορές για έτη 2011 και 2012, είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη και προς το παρόν περιορίζεται στην Αθήνα.Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν περίπου 3.000 άτομα που χρησιμοποιούν σύριγγες. Κύριος παράγοντας για την αύξηση των κρουσμάτων θεωρείται η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα.

Τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο να βρεθούν με HIV/AIDS είναι τα άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ή κοινή χρήση με άλλους, οι γυναίκες που έκαναν σεξ με αντάλλαγμα χρήματα, τα άτομα με ιστορικό φυλάκισης και οι άστεγοι.

Πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος του ΕΚΕΠΥ στην αντιμετώπιση της κατάστασης με στόχο την ανίχνευση ατόμων που πάσχουν από AIDS και την άμεση προώθησή τουw σε μονάδες του ΟΚΑΝΑ και στα νοσοκομεία για την άμεση θεραπεία τους (ένταξη αυτών των χρηστών σε προγράμματα υποκατάστασης και απεξάρτησης και χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων για την καταπολέμηση της HIV λοίμωξης).

ΠΛΗΘΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS:

Μέσα στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της πρόληψης, έχει διοργανωθεί πλήθος εκδηλώσεων για σήμερα και αύριο, με σύνθημα το «μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους, τις διακρίσεις».

Η Υλοποίησης της Δράσης, θα λάβει χώρα στον Κεραμεικό (Γκάζι), 1-2 Δεκεμβρίου (νεολαία, ομοφυλόφιλοι): ωράριο: 18:00 έως 24:00.

Και στα Εξάρχεια, 3 Δεκεμβρίου (νεολαία, γενικός πληθυσμός): ωράριο: 18:00 έως 24:00.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ:

«Δεν ξεχνάμε τα παιδιά που δίνουν τη δική τους μάχη κατά του HIV/AIDS» είναι το σύνθημα τους, καθώς τα στατιστικά σοκάρουν:

Κάθε μέρα, 800 παιδιά χάνουν τη μάχη με το AIDS και κάθε χρόνο 300.000 παιδιά πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την ασθένεια.

Γι΄αυτό, και με τη βοήθεια της ομάδας κρουστών Batala, κάνουν «θόρυβο» για να ακουστούν και στην τελευταία φαρμακοβιομηχανία που δεν επενδύει σε αντιρετροϊκά φάρμακα για παιδιά.


Πηγή: Με πληροφορίες από Healthtimes.gr