Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ουρές στις εφορίες για κατάθεση πινακίδων Ι.Χ.

Τις φορολογικές τους εκκρεμότητες σπεύδουν να τακτοποιήσουν αυτές τις μέρες οι φορολογούμενοι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ουρές στις εφορίες και τις τράπεζες. Ωστόσο, πολλοί είναι οι φορολογούμενοι που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κατέθεσαν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους στις εφορίες. Σύμφωνα με στοιχεία των εφοριών, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στις εφορίες όλης της χώρας περισσότερες από 70.000 πινακίδες αυτοκινήτων, καταγράφοντας αύξηση περίπου 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών κάνουν λόγο για περίπου 80.000 οχήματα που θα τεθούν σε ακινησία το 2013.

Δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να δώσει μικρή παράταση προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι φορολογούμενοι τόσο για την παράδοση των πινακίδων όσο και για την πληρωμή των τελών κυκλοφορία του νέου έτους.


Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι χθες ένας στους δύο ιδιοκτήτες Ι.Χ. είχε πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2013, με τις εισπράξεις να μην ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ. Συνολικά υπολογίζεται να εισπραχθούν περί τα 1,2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία ή μέσω web banking.

Ολοι οι φορολογούμενοι, ακόμα και αυτοί που δεν είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα Τaxis, μπορούν να εκτυπώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Οσοι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορούν με την άδεια κυκλοφορίας και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου να μεταβούν στις τράπεζες και να πληρώσουν απευθείας τα τέλη κυκλοφορίας και να παραλάβουν τη σχετική απόδειξη. Παρακάτω περιγράφονται όλοι οι τρόποι για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου και την πληρωμή των τελών. Ειδικότερα:

1. Οι πιστοποιημένοι στο TAXISnet φορολογούμενοι εισάγουν το προσωπικό όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής τους και εκτυπώνουν τα τέλη κυκλοφορίας.

2. Εναλλακτικά, οι πιστοποιημένοι και οι μη πιστοποιημένοι στο TAXISnet φορολογούμενοι, μέσω εφαρμογής στην ιστοσελίδα www.gsis.gr, καταχωρίζουν τον Αριθμό Φορολογικού τους Μητρώου (ΑΦΜ) και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος για το οποίο πρόκειται να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας.

3. Μέσω των εισπρακτικών φορέων, εφόσον διαθέτουν τη σχετική υποδομή. Οι υπόχρεοι οφείλουν να προσκομίζουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή φωτοαντίγραφο αυτής και να γνωστοποιούν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του ιδιοκτήτη του οχήματος ή ενός εκ των συνιδιοκτητών, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου