Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Συγκρούσεις έξω από το προεδρικό Μέγαρο του Καΐρου


Με δακρυγόνα απάντησε η αιγυπτιακή αστυνομία κατά των διαδηλωτών που προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο κατά τη διαμαρτυρία για τις πολιτικές του προέδρου Μόρσι και την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα σε δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας. Ο πρόεδρος αναγκάστηκε να αποχωρήσει εσπευσμένα από το κτίριο την ώρα που η αστυνομία συγκρούονταν με το πλήθος. Τα πνέυματα ηρέμησαν στη συνέχεια αλλά το πλήθος επιμένει έξω από το προεδρικό μέγαρο.
Η αιγυπτιακή αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που καταγγέλλουν ως «δικτατορικές» τις νέες εξουσίες του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και το σχέδιο Συντάγματος που θα τεθεί σε δημοψήφισμα σε 15 ημέρες.



Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο προεδρικό μέγαρο για να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι, που έχει προκαλέσει την οργή των αντιπάλων του με το διάταγμα της 22ας Νοεμβρίου με το οποίο διευρύνονται οι εξουσίες του. «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν οι διαδηλωτές.



Η αστυνομία είχε ενισχύσει την παρουσία της γύρω από το προεδρικό μέγαρο όπου είχε τοποθετήσει συρματόπλεγμα για να εμποδίσει την πρόσβαση σε αυτό στους διαδηλωτές που φώναζαν «φύγε, φύγε». Άλλοι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από δύο τεμένη στο βόρειο Κάιρο προτού πραγματοποιήσουν πορεία προς το μέγαρο.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές κατάφεραν να πλησιάσουν στο μέγαρο αποαμακρύνοντας το συρματόπλεγμα που είχε στήσει σε απόσταση ασφαλείας η αστυνομία και να πλησιάσουν στο κτίριο.

Η ένταση που επικράτησε ανάγκασε τον πρόεδρο να αποχωρήσει από την πίσω πόρτα, όπως ανέφεραν μαρτυρίες. Τις διέψευσαν πάντως πηγές από το προεδρικό μέγαρο που υποβάθμισαν τα περιστατικά και μίλησαν για αποχώρηση για λόγους ασφάλειας.

«Πολλοί από τους εθνικούς μας ηγέτες και τη νεολαία θα συμμετάσχουν μαζί μας στις πορείες σήμερα» είχε δηλώσει νωρίτερα, ο Χουσέιν Άμπντελ Γάνι, εκπρόσωπος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης. «Οι πορείες μας γίνονται εναντίον της τυραννίας και του άκυρου προεδρικού διατάγματος. Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ 11 εφημερίδες δεν τυπώθηκαν την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς τους οποίους επιβάλλει στην ελευθερία του Τύπου το σχέδιο του Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου