Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Νέες εστίες έντασης και ανταγωνισμών

Το μείγμα διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα της αντιπαράθεσης

Οσο βαθαίνει η κρίση και μεγαλώνουν τα ζόρια στη διαχείριση, τόσο θα πυκνώνουν οι εστίες των ανταγωνισμών στο στρατόπεδο των αστών
ASSOCIATED PRESS
Σε νέα εστία έντασης και ανταγωνισμών ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη αναδεικνύεται το μείγμα της διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο. Οπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, το ΔΝΤ εμφανίζεται να ζητάει «κούρεμα» του κυπριακού χρέους, προκειμένου να συμμετάσχει στη δανειοδότηση της χώρας, μαζί με την ΕΕ και την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το κυπριακό χρέος δε θα είναι «βιώσιμο» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνει το υπό συζήτηση μνημόνιο και ζητάει από την Ευρωζώνη να «κουρέψει» μέρος των όσων οφείλει το κυπριακό δημόσιο.


Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τη θέση του ΔΝΤ φαίνεται ότι στηρίζουν κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που βλέπουν τη σειρά τους να έρχεται, καθώς η κρίση βαθαίνει και πλησιάζει το σκληρό πυρήνα του ευρώ. Ωστόσο, χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, δε συζητούν καν το ενδεχόμενο να μη συμμετέχει το ΔΝΤ στο δανειακό πακέτο προς την Κύπρο, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγαλύτερο κόστος για τις ίδιες από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Στο παρασκήνιο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αναζητούνται συμβιβαστικές λύσεις. Μια από αυτές, όπως γράφεται, είναι να μεταβιβάσει η Ρωσία στο ΔΝΤ το ποσό των 5 δισ. ευρώ και εκείνο με τη σειρά του να το διαθέσει στην Κύπρο. Με τον τρόπο αυτό, το Ταμείο θα συμμετείχε στο πρόγραμμα, χωρίς να διακινδυνεύει δικά του κεφάλαια.

Αν τα σενάρια ισχύουν, επαληθεύεται η διάθεση της Ρωσίας να παρέμβει άμεσα στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, προσδοκώντας οφέλη για τη δική της αστική τάξη, άμεσα συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο που αποδεδειγμένα υπάρχει στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Στη Λευκωσία η Μέρκελ

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ στην Suddeutsche Zeitung, «η κατάσταση στην Κύπρο είναι χειρότερη απ' αυτήν της Ελλάδας». Ενδεικτικό της ανησυχίας που έχουν τα αστικά επιτελεία για την εξέλιξη της κρίσης στην Κύπρο και τον αντίκτυπο στην Ευρωζώνη, είναι το γεγονός ότι στις 11 Γενάρη η Α. Μέρκελ θα συμμετάσχει σε συνέδριο στη Λευκωσία και στο περιθώριο θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Δ. Χριστόφια, καθώς και με εκπροσώπους της τρόικας.

Στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας για την κυπριακή οικονομία. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Γενάρη, θα συνέλθει το Eurogroup για να εγκρίνει το δανειακό πακέτο προς την Κύπρο.

Η Γερμανία θέλει να αποφύγει το «κούρεμα» μέρος του χρέους, επειδή μια τέτοια απόφαση θα ισοδυναμούσε με απώλεια κεφαλαίων για τις τράπεζες και τα μονοπώλιά της, ενώ ταυτόχρονα θα αύξαινε τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών και μεγάλο μέρος του βάρους για τη διάσωσή τους θα μετατοπιζόταν στη γερμανική οικονομία.

Ωστόσο, μιλώντας χτες στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών Μ. Κέμερ εκτίμησε ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου δε θα επηρεάσει σοβαρά τις γερμανικές τράπεζες. Διευκρίνισε, πάντως, ότι θα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση. Οπως είπε, «το καθοριστικό είναι ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα» και το ποσό που θα χρειαστεί είναι διαχειρίσιμο. Κάλεσε, ωστόσο, όλους«να είναι προσεκτικοί και να μην ζητούν απερίσκεπτα μια τέτοια λύση».
Στις πλάτες του λαού η επαναγορά

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς χρέους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανταλλάχθηκαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 31,9 δισ. ευρώ, περίπου, «με εξάμηνα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου 11,29 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)».

Η μέση τιμή της επαναγοράς ήταν το 33,8% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Δηλαδή, για κάθε 100 ευρώ χρέους, το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε 33,8 ευρώ. Τα χρήματα για την επαναγορά δόθηκαν στο ελληνικό δημόσιο με τη μορφή δανείου από τον EFSF, που σημαίνει ότι φορτώθηκαν και αυτά στις πλάτες του ελληνικού λαού. Με το πρόγραμμα της επαναγοράς, το οποίο υπήρξε προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, συνεχίζεται η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της λαϊκής οικογένειας.

Χτες, τέλος, δόθηκε στη δημοσιότητα η εξαμηνιαία δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» για το φθινόπωρο του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 99% των Ελλήνων και των Ισπανών πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους είναι «κακή». Το 77% των Ελλήνων δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του είναι «κακή» (35% στην ΕΕ), έναντι 22% που δηλώνει ότι είναι «καλή» (63% στην ΕΕ). Επίσης, το 100% των Ελλήνων δηλώνουν ότι η κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα είναι «κακή», έναντι 79% των Ευρωπαίων.

Στην ερώτηση «πώς πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας σας τους επόμενους 12 μήνες;», το 76% των Ελλήνων απαντούν «χειρότερη». Τα τέσσερα κυριότερα προβλήματα που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οι Ελληνες σε εθνικό επίπεδο, είναι η ανεργία (58%), η οικονομική κατάσταση (55%), το δημόσιο χρέος (20%) και η φορολογία (17%). Στην ερώτηση αν «σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στη χώρα σας πάνε προς καλή ή κακή κατεύθυνση;», το 88% των Ελλήνων δηλώνει «σε κακή».

http://www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου