Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Αντί για σύνταξη… Μισός μισθός ?


Για χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους

Μισό μισθό και επιδόματα θα λαμβάνουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης, έως ότου εκδοθεί οριστικά η συνταξιοδοτική τους απόφαση.

Η πολύμηνη αναμονή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τον ένα χρόνο, μετά το κύμα μαζικών αποχωρήσεων που προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα μέτρα περικοπών στις συντάξεις και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί με ένα μέτρο που ήδη εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως μεγάλη συμμετοχή από τους ενδιαφερόμενους. Μόλις τον τελευταίο χρόνο, οι εν αναμονή συνταξιούχοι του ΙΚΑ επιλέγουν τη λύση της προσωρινής σύνταξης, αφού έχουν μείνει για μήνες χωρίς οποιοδήποτε εισόδημα και βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση από την ερχόμενη Δευτέρα και μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι ο εξερχόμενος δημόσιος υπάλληλος, από την ενεργό υπηρεσία, θα λαμβάνει ανά μήνα αναμονής, έναντι της σύνταξής του, το 50% του βασικού μισθού και των επιδομάτων που ελάμβανε κατά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία.
Η διάταξη αυτή, έχει την απόλυτη στήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ, στελέχη των οποίων ενημέρωσε σχετικά χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Από τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει ότι ο χρόνος αναμονής για την καταβολή συντάξεων ξεκινά από τους 2 μήνες για τους ένστολους και 9-10 μήνες για τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ, ενώ σε περιπτώσεις ξεπερνά και τους 12 μήνες.
http://anarxaszante.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου