Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Κυνηγούν 2.300.000 μικροοφειλέτες - Καλύπτουν τους μεγαλοφοροφυγάδες


Στο απυρόβλητο αφήνει η τρικομματική κυβέρνηση τους μεγαλοφοροφυγάδες και τους μεγαλοοφειλέτες, προχωρώντας σε μία σκληρή ταξική φορολογική πολιτική που βάζει στο στόχαστρο τον μέσο εργαζόμενο, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον μικρομεσαίο και τον συνταξιούχο, δηλαδή τις κοινωνικές κατηγορίες που ήδη δοκιμάζονται σκληρά από τα μέτρα λιτότητας. Την ίδια ώρα, βέβαια, η συγκυβέρνηση επιχειρεί απροκάλυπτα τη συγκάλυψη της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, βάζοντας συνέχεια εμπόδια στον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων φοροφυγάδων.
Και ενώ επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή για το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, τον κ. Σταύρο Παπασταύρου, που φέρεται ως συνδιαχειριστής επενδυτικού fund συνδεόμενου με τη μεγαλύτερη κατάθεση στη λίστα Λαγκάρντ, που αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 550 εκατομμυρίων δολαρίων, η συγκυβέρνηση βγαίνει στο κυνήγι 2.500.000 οφειλετών και απειλεί με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και ενοικίων πολίτες το εισόδημα των οποίων στις περισσότερες περιπτώσεις μετά βίας ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.



**Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 2.500.000 κλήσεις της εφορίας οι 2.300.000 αφορούν οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 3.000 ευρώ.

Η διαδικασία κατάσχεσης :

-Επιστολή στους οφειλέτες του Δημοσίου για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

-Επιστολή απειλής κατάσχεσης

-Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης από τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες, θα κοινοποιείται εξώδικο και τελική πράξη θα είναι η οριστική κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, καταθέσεων κτλ.

Η εφορία μπορεί να κατάσχει κινητά περιουσιακά στοιχεία (καταθέσεις, ΙΧ, μοτοσικλέτες κτλ.), το 20% ημερομισθίων και 25% μισθού ή σύνταξης εφόσον είναι πάνω από 1.000 € (ο μισθός ή η σύνταξη δεν μπορεί μετά την κατάσχεση να πέσει κάτω από 1.000 €), το 50% εφάπαξ, τα ενοίκια κτλ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών είχε τεθεί πρόταση με την οποίο θα μειωνόταν το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει καμία κατάσχεση μισθού, ημερομισθίο υ ή σύνταξης στο επίπεδο των 600 ευρώ το μήνα από 1.000 ευρώ σήμερα. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.


Οι κλήσεις της εφορίας θα σταλούν σε:

-2,3 εκατ. οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 3.000 ευρώ,
-σε 100.000 οφειλέτες με χρέη από 3.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ,
-σε 5.770 οφειλέτες με χρέη από 300.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ,
-σε 1.500 οφειλέτες που χρωστά ο καθένας πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό της οικονομικής αδυναμίας που βρίσκονται οι πολίτες είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ 550.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Ποιοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις;

Όσοι δεν έχουν πληρώσει το φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, χαράτσι ΔΕΗ, κλήσεις τροχαίας, κλήσεις δημοτικής αστυνομίας, διόδια, ακόμη και πρόστιμα από μη ακύρωση εισιτηρίων αστικών συγκοινωνία που έχουν μεταφερθεί στην εφορία. Σημειώνεται ότι η εφορία μπορεί να στείλει κατασχετήρια στους εργοδότες, ασφαλιστικά ταμεία, ενοικιαστές και τράπεζες χωρίς να ενημερώσει τους οφειλέτες.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη φορολογική εξόντωση των πολιτών και τις σχεδιαζόμενες κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων

"Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αδυνατεί να πληρώσει τους εξοντωτικούς φόρους, την ίδια στιγμή που ο πλούτος φοροδιαφεύγει και τυγχάνει προκλητικής ασυλίας. Αυτή είναι η αλήθεια που η κυβέρνηση επιμελώς αποκρύβει, ενώ, ταυτόχρονα, σχεδιάζει νέους ληστρικούς φόρους και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και ενοικίων.

Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι επαγγελματίες που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν, βρίσκονται στο στόχαστρο μιας ανάλγητης και ταξικής πολιτικής που βαθαίνει την ύφεση και διαλύει την οικονομία και την κοινωνία.

Τα δημόσια έσοδα δεν πρόκειται να αυξηθούν όσο ακολουθείται η πολιτική της φορολογικής εξόντωσης των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων. Η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει όσο συνεχίζεται η πολιτική λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας. Απαιτείται να παγώσουν άμεσα τα χρέη στην εφορία των άνεργων και των νοικοκυριών με μηδενικό εισόδημα".
left,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου