Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Σκοπός της Εκκλησίας να δυναμώνει τον άνθρωπο

“Ουδείς οικέτης δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν (…) Ου δύνασθε Θεώ δουλεύειν και μαμωνά” [Λουκ. ιστ’ 13] Λουκ.ιστ'13
"Εκκλησία παιδαγωγούσα" ήταν το θέμα της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προς τους σπουδαστές της Ακαδημίας της Ελληνικής Αστυνομίας. 
Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στην σχολή αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα Αττικής στις 12 το μεσημέρι και τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Υπουργός Δημόσιας τάξης Νικόλαος Δένδιας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αρχηγός της σχολής, εκπρόσωποι των σωμάτων εθνικής ασφάλειας. Ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε με τον υπουργό και τους επικεφαλής της Αστυνομίας και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της σχολής, όπου τον υποδέχθηκε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρ. Νεκτάριος Κιουλός, προϊστάμενος θρησκευτικής υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, αξιωματικοί, καθηγητές και σπουδαστές της σχολής.

Μετά τους επίσημους χαιρετισμούς πραγματοποιήθηκε ομιλία με κεντρικό άξονα τον τρόπο διαπαιδαγώγησης της Εκκλησίας. 

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για τις δυσκολίες που περνά η χώρα λέγοντας πως "πάντοτε βιώναμε δύσκολες καταστάσεις. Από το 1821 μέχρι σήμερα, έχουμε ζήσεις πολλές φορές αντίστοιχα προβλήματα, αλλά πάντα τα ξεπερνούσαμε, το ίδιο θα συμβεί και τώρα". 

Επισήμανε, επίσης, ο Μακαριώτατος ότι στη δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, το 1821, η Εκκλησία αποφάσισε να δωρήσει τα χρυσά ιερά σκεύη που υπήρχαν στους ναούς και στα μοναστήρια, για να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες και υπογράμμισε ότι πρέπει να στηριζόμαστε κυρίως στις δικές μας δυνάμεις και προσπάθειες και να μην περιμένουμε βοήθεια από τους ξένους. Η διοικούσα Εκκλησία, άλλωστε, κάνει το δικό της αγώνα, χωρίς να χρειάζεται να φαίνεται. 

Τόνισε, ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος πως "σκοπός της Εκκλησίας είναι να θωρακίζει την ψυχή των ανθρώπων, να τους δυναμώνει, για να αντέχουν τις δυσκολίες και να μη λυγίσουν", ενώ πρόσθεσε πως "καλούμαστε να αναζητήσουμε μέσα στους αγώνες μας τις αξίες και τις αρχές που έχουν χαθεί". Μιλώντας, επίσης, για τις ευαγγελικές περικοπές της περιόδου από την πρώτη Κυριακή του Τριωδίου μέχρι την Ανάσταση, επισήμανε πως αφού γνωρίσει κάποιος τον Χριστό, οφείλει να γνωρίσει και τον εαυτό του και τόνισε πως "το εγώ όταν ξεφεύγει από τον προορισμό του γίνεται πηγή κακών".







http://www.ecclesia.gr/epikairotita/default.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου