Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ



H Λευκωσία συζητάει με Ε.Ε το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της συμφωνίας με το κούρεμα αλλά με την προυπόθεση να υπάρχει το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα. Θετικός σε κάτι τέτοιο φέρεται ο Όλι Ρεν.
Συζητείται μείωση του ποσοστού κουρέματος για τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ από το 6,75% στο 3% ή στο 5%. Μείωση του ποσοστού κουρέματος για τις καταθέσεις άνω των 100.000 έως 500.000 σε ποσοστό κάτω του 10% και αύξηση του ποσοστού κουρέματος σε καταθέσεις άνω των 500.000 στο 13%. Κάτι τέτοιο θα ελαφρύνει μεν του μικροκαταθέτες, αλλά θα οδηγήσει σε απόσυρση καταθέσεων και μεταφορά κεφαλαίων εκτός Κύπρου από μεγαλοκαταθέτες, κυρίως Ρώσους.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασία και Ανάπτυξης Ανχελ Γκουρία υποστήριξε σήμερα ότι η φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων που ζητείται σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείου στην Κύπρο είναι προτιμότερη για τους καταθέτες σε σχέση με τις “σοβαρές ζημίες” που θα υφίσταντο στην περίπτωση κατάρρευσης του τραπεζικού τομέα της χώρας.

“Σήμερα, όλοι όσοι έχουν καταθέσεις στην Κύπρο διαμαρτύρονται για τον φόρο, όμως θα είναι ευχαριστημένοι που θα τον πληρώσουν επειδή η εναλλακτική λύση ήταν φυσικά να υποστούν πολύ σοβαρές απώλειες”, είπε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

“Θα μπορούσαν να υπάρξουν τεράστιες απώλειες” εάν δεν δινόταν οικονομική βοήθεια, επέμεινε, και ένα σχέδιο διάσωσης χωρίς αντιστάθμισμα θα ενθάρρυνε την επισφαλή συμπεριφορά, πρόσθεσε.

“Μας διαβεβαιώνουν ότι (η λύση που δόθηκε στην Κύπρο) δεν θα αποτελέσει προηγούμενο” για άλλες χώρες της ευρωζώνης, σημείωσε ο Γκουρία σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό FRI και το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TV5 Monde.

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) φέρεται να έχει μεταφέρει άνω των 5 δισ. ευρώ από την Ευρώπη σε μια επιχείρηση αστραπή για να στηρίξει τη ρευστότητα της αγοράς, αναφέρει η εφημερίδα « Καθημερινή» της Κύπρου. Περισσότερα ποσά αναμένεται να μεταφερθούν με την ενδεχόμενη ψήφιση των μέτρων, που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup.

Αναφορικά με τις πληροφορίες για τραπεζική αργία την Τρίτη και την Τετάρτη, λόγω φόβου εκροής χρημάτων από τους καταθέτες, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση.

Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, πρέπει να εκδοθεί διάταγμα από το υπουργείο Οικονομικών και να ενημερωθεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου