Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Στουρνάρας: Προαγωγές εκτός επετηρίδας στο δημόσιο για νέους με υψηλά προσόντα



Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας/FosPhotos
Ρύθμιση που θα περιορίζει τη σημασία των ετών προϋπηρεσίας στην προαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο να προωθηθούν σε θέσεις ευθύνης νεότεροι με υψηλά προσόντα, δηλώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Παράλληλα, τονίζει ότι στις επόμενες επαφές με την τρόικα η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα τηςμείωσης των φορολογικών συντελεστών στην εστίαση καθώς και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, ανέφερε πως η τρόικα δεν είναι αρνητική στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στον ΦΠΑ στην εστίαση υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν μέτρα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της ποιοτικής αναβάθμισης του δημοσίου τομέα, παρουσιάζει τις προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στο θεσμό της επετηρίδας και της αρχαιότητας. «Θεωρώ ότι έχει κλείσει το θέμα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, τώρα μένει η υλοποίηση. Η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου δεν συνεπάγεται νέες αποχωρήσεις, αλλά μια διαρκή διαδικασία βελτίωσης».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες για τον κίνδυνο αφελληνισμού τους, ενώ για την Εθνική και τη Εurobank σημειώνει ότι οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από το εάν θα καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση.

«Πρωταρχικό ζητούμενο της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή» τονίζει ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι στην ουσία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ φορολογικής πολιτικής, που ασκείται από το ΥΠΟΙΚ, και εφαρμογής της πολιτικής , που ασκείται από το νέο γγ. Εσόδων, ο οποίος, όπως αναφέρει, «χαίρει πλέον ουσιαστικής ανεξαρτησίας στην άσκηση των καθηκόντων του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου