Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Νικητής των εκλογών στη Βενεζουέλα ο Νικολάς Μαδούρο


Επικράτησε με μικρή διαφορά, ωστόσο, ο Νικολάς Μαδούρο, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, τον οποίο έχρισε διάδοχό του πριν πεθάνει ο Ούγκο Τσάβες.
Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών με 50,76% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε η εκλογική αρχή της χώρας.


Η διαφορά του Μαδούρο από τον αντίπαλό του Ενρίκε Καπρίλες είναι μόλις 300.000 ψήφοι και κάτι λιγότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις έδινα πολύ μεγαλύτερο προβάδισμα στον κυβερνητικό υποψήφιο.

Ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο, που μέχρι χθες εκτελούσε καθήκοντα προσωρινού Προέδρου, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα τη νίκη του στις εκλογές για τη διαδοχή του Ούγκο Τσάβες, που πέθανε στις 5 Μαρτίου από καρκίνο.


«Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια δίκαιη εκλογική νίκη», είπε ο Μαδούρο ενώπιον πλήθους οπαδών του που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

Η νίκη αυτή επιτρέπει στον Μαδούρο να συνεχίσει τη σοσιαλιστική πολιτική του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα και νεότερος αντίπαλος του Μαδούρο, ο Ενρίκε Καπρίλες έλαβε ποσοστό 49.07% ενώ προηγουμένως είχε καταγγείλει κυβερνητική προσπάθεια «να αλλάξει η βούληση που εξέφρασαν οι πολίτες», στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

«Προσπαθούν να ψηφίσουν σε κλειστά εκλογικά τμήματα», ανέφερε ο Καπρίλες αργά χθες, μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter και απαίτησε από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να κηρύξει το επίσημο τέλος της ψηφοφορίας.

«Η κυβέρνηση είναι απελπισμένη. Θα ανακοινώσει αποτελέσματα που δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε στο Twitter ο Καπρίλες.

Τα εκλογικά κέντρα στη Βενεζουέλα έπρεπε να κλείσουν στις 2230 GMT, αλλά πολλά παρέμειναν ανοιχτά για να ψηφίσουν οι πολίτες που περίμεναν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στον ηγέτη της αντιπολίτευσης απάντησε ο αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Αραέζα αναφέροντας ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τον σεβασμό στη βούληση των πολιτών.

«Πρόσεχε, Καπρίλες. Προσοχή αντιπολίτευση», είπε στο επίσημο κανάλι VTV.

Ο πρόεδρος της εκλογικής αρχής κάλεσε σήμερα Δευτέρα τον λαό της Βενεζουέλας να σεβαστεί τα αποτελέσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου