Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

«Ιδού η Ρόδος» για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ


Φωτογραφία: Δημήτρης Θεοδόσης

Στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα θα συζητηθεί όπως ήταν αναμενόμενο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους το τελευταίο διάστημα πως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα πρέπει άμεσα να κατατεθεί στη Βουλή και να υπερψηφιστεί. Από άλλη το Μέγαρο Μαξίμου αρχικά πάγωσε το νομοσχέδιο και στη συνέχεια ξεκίνησε τις διαρροές, μέσω πηγών και ΝΔ, για μη αναγκαιότητά του καθώς όπως υποστηρίζει υπάρχει ήδη αντιρατσιστικός νόμος. «Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) καλούνται να αποδείξουν αν εννοούν όσα λένε τον τελευταίο καιρό για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνάντηση των τριών έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στις 18.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν τη συνάντηση μετά το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η στάση του Μαξίμου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που αποτελεί και οδηγία της ΕΕ.

O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να προσέλθει στη συζήτηση με τη θέση πως συζητά αλλαγές στο ισχύον νομικό πλαίσιο αλλά όχι την πρόταση Ρουπακιώτη, έστω και αν ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδεχθεί τροποποιήσεις στο δικό του σχέδιο νόμου.

Μέχρι τώρα η πρακτική της τρικομματικής κυβέρνησης ήταν να βρίσκεται ένας συμβιβασμός, ώστε να σώζουν τα προσχήματα και οι 3 εταίροι και να μην τραυματίζεται η εικόνα της κυβερνητικής συνοχής. Ωστόσο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της τρικομματικής, καθώς τόσο ο Φώτης Κουβέλης, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά επιτέθηκε το Σάββατο ανοιχτά στη ΝΔ κατηγορώντας την, μεταξύ άλλων, πως έχει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση είναι μονοκομματική. «Η συνάντηση της Δευτέρας θα έχει ως αντικείμενο τη συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης. Αξιώνουμε σεβασμό στους κανόνες που πρέπει να διέπουν ένα σχήμα συνεργασίας», τόνισε δημοσιοποιώντας τις προθέσεις του.

Όμως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, επισημαίνοντας επίσης πως στηρίζει τον Αντώνη Ρουπακιώτη και εκφράζοντας παράλληλα την ενόχλησή της για το «πάγωμα» ενός νομοσχεδίου που είχε αποφασιστεί να προωθηθεί σε προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως για πρώτη φορά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φέρονται να συζητούν το ενδεχόμενο να ανεξαρτητοποιηθούν και να προωθήσουν προς ψήφιση στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από κοινού και χωρίς τη ΝΔ.

Πηγές της ΝΔ λένε ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει, όπως όλα δείχνουν, να τσαλακώσει τους κυβερνητικούς του εταίρους αλλά δεσμεύεται από τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόμματός του ειδικά ενόψει του Συνεδρίου της ΝΔ τον Ιούνιο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής εκδηλώνονται δημόσια μόνο βουλευτές και στελέχη που απορρίπτουν το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, ενώ στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για να διαμορφωθεί η τελική θέση υπήρχε απόλυτη ομοφωνία.

Βουλευτές της ΝΔ και στελέχη, σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσουν την αρνητική τους στάση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, υποστηρίζουν πως ήδη υπάρχει σχετικός νόμος και η δημιουργία ενός καινούργιου κρίνεται ως μη αναγκαία. Αυτή τη θέση όμως απορρίπτουν τόσο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, όσο και ειδικοί, που επισημαίνουν πως ο αντιρατσιστικός νόμος που υπάρχει είναι παρωχημένος και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Μετά την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για τον ενταφιασμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, με προφανή σκοπό να μην διαταραχθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη νεοναζιστική Χ.Α., οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να αποδείξουν αν εννοούν όσα λέγουν τον τελευταίο καιρό για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας. Η σύσκεψη θα αποτυπώσει τον βαθμό δορυφοριοποίησης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προς την Ν.Δ.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου