Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Tae Kwon Do: Στάση 5 ημερών. Επόμενος σταθμός, ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση


Νίκος Απ Παπανδρέου

Οι ανάγκες της κοινωνίας δεν περιμένουν. Το πενθήμερο του ιδρυτικού συνεδρίου του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ ήταν απαραίτητο μεν, υπερεπαρκές δε. Άλλος ενδιάμεσος σταθμός εσωκομματικού ανεφοδιασμού δεν υπάρχει. Πηγή δύναμης στο εξής θα είναι η ίδια η κοινωνία, εφόσον το νέο ενιαίο κόμμα της Αριστεράς επικεντρωθεί στις ανάγκες της και δείξει τον νέο δρόμο.

Ο πρώτος βασικός στόχος του συνεδρίου, το ενιαίο κόμμα, είναι πλέον γεγονός. Είναι ρητή και δεδομένη η δέσμευση και στράτευση όλων στην υπόθεση της κυβέρνησης της Αριστεράς και της αναστροφής του ευτελισμού της ζωής των πολιτών και των κοινωνικών και δημοκρατικών θεσμών. Ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο εξής η χαρακτηριστική κλίμακα απ’ όπου θα εκπέμπεται το συλλογικά διαμορφωμένο μήνυμα προς τους πολίτες.

Το πέρασμα από τον ΣΥΡΙΖΑ – συμμαχία στον ΣΥΡΙΖΑ – κόμμα ήταν μία επιλογή ανάμεσα σε άλλες δυνατότητες. Όμως ο χρόνος και οι εξελίξεις έδειξαν πως, στις συνθήκες κοινωνικής κατάρρευσης που βιώνουμε, ήταν Η επιλογή. Άμεση συστράτευση όλων, σεβασμός στην διαφορετικότητα μέσω της θεσμοθέτησης των τάσεων, σεβασμός στις δημοκρατικά και συλλογικά λαμβανόμενες αποφάσεις, κοινή δράση.

Η διαδικασία ενοποίησης, αν και σε μεγάλο βαθμό είχε προχωρήσει πριν την έναρξη του συνεδρίου, είχε χωρίς άλλο και τις ωδίνες της, στις οποίες πιθανώς να εστιάσουν χαιρέκακα τα γνωστά μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Ίσως θα ήθελαν να δουν κάτι σαν συνέδρια πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων που ομοφωνούσαν στρατιωτικά στα κελεύσματα των κληρονομικώ δικαίω αρχηγών τους. Έχουμε δει, δυστυχώς, πού οδήγησαν την χώρα μας. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε.

Ο δεύτερος βασικός στόχος ήταν η δημοκρατική διαμόρφωση ενός συλλογικού πλαισίου θέσεων και πολιτικής, που επιτεύχθηκε απόλυτα. Οι διαφορετικές απόψεις και ευαισθησίες διατυπώθηκαν και καταγράφηκαν, όπως και έπρεπε να γίνει, ενίοτε με πάθος. Καταγράφηκε όμως με σαφήνεια ο κοινός στόχος της κατάργησης των μνημονίων και της ανακούφισης των αδυνάτων από μία κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε, αλλά είναι ένα ώριμο νεογέννητο. Δεν θα έχει την πολυτέλεια της παιδικής ηλικίας. Έχει ήδη την θέση του στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Τον περιμένει σκληρός αγώνας με αδίστακτους αντιπάλους για να αλλάξει τον ρου των γεγονότων και να δικαιώσει τον λόγο που του έδωσε ζωή, τον πόθο των πολιτών να ανασάνουν ελεύθεροι από μνημόνια και συρρίκνωση της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου