Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Troika Days: Μίνι Μνημόνιο φέρνουν στη Βουλή για ψήφιση-εξπρές


"Μίνι μνημόνιο" προτίθεται να καταθέσει το αργότερο την προσεχή Δευτέρα η κυβέρνηση, με όλα τα προαπαιτούμενα της τρόικας, ώστε να προλάβει την συνεδρίαση του Eurogroup που θα έχει στην ατζέντα του την επικαιροποίηση του ελληνικού μνημονίου και την επόμενη δόση (και συγκεκριμένα τα 4,1 δισ. ευρώ με τα οποία θα συμβάλει η ΕΕ επί συνόλου 8,1 δισ. ευρώ).

Παρότι αρκετά από τα προαπαιτούμενα δεν είχαν ακόμη "κλειδώσει" ούτε στις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία ως το μεσημέρι της Κυριακής, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ληφθεί απόφαση. Στόχος, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι να υπάρξει συμφωνία στις "απαιτήσεις" των δανειστών και να κατατεθεί το κείμενο την Δευτέρα, αφού θα λάβει τότε χώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

Πολυνομοσχέδιο - σκούπα

Εργασιακά με αιχμή απελευθέρωση των απολύσεων, περικοπές στην Υγεία (ΕΟΠΥΥ), διατήρηση χαρατσιού στα ακίνητα με επέκταση στα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου, κατάργηση της αργίας της Κυριακής

Πολυνομοσχέδιο-σκούπα με όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα του μνημονίου και ψήφιση-εξπρες τη Δευτέρα στη Βουλή ετοιμάζουν κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο. Επιδιώκουν να συμφωνήσουν σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα έως το Σάββατο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση καταβολής της δόσης των 8,1 δις ευρώ στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου, η οποία όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκταμιεύεται τμηματικά. 

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχίστηκαν οι μαραθώνιες συναντήσεις με τους δανειστές με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργών και του Φίλιππου Σαχινίδη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Έλαβαν επίσης μέρος η πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Για διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη κάνουν λόγο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. 

Στις απαιτήσεις της τροικας περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και οι απολύσεις άλλων 4.000, η περαιτέρω ανατροπές στα εργασιακά, το μεγαλύτερο ψαλίδι στην Υγεία, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η διατήρηση του χαρατσιού στα ακίνητα με επέκταση και στα αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου ακίνητα αλλά και η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως τις 15 Ιουλίου. 

Νέα ραντεβού σήμερα του κλιμακίου των δανειστών με τον Γιάννη Στουρνάρα και στις 11 με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος θα ζητήσει παράταση στο μέτρο της διαθεσιμότητας μέχρι το Σεπτέμβριο. 

Πηγές: stokokkino.gr, avgi.gr- See more at: http://left.gr/news/troika-days-mini-mnimonio-fernoyn-sti-voyli-gia-psifisi-expres#sthash.V1wp0fXy.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου