Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Τσίπρας: Τέλειωσε ο χρόνος του Σαμαρά και της κυβέρνησής του

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Τον πρώτο χρόνο! Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, και η κυβέρνησή του τον έκλεισαν το χρόνο τους. Κάπου εδώ τελειώνουν τα ψέματα, τελειώνει η κοροϊδία. Έκλεψαν μισθούς, έκλεψαν συντάξεις, έκλεψαν δουλειές, έκλεψαν δικαιώματα, έκλεψαν ακόμα και το οξυγόνο της δημοκρατίας. Και, ταυτόχρονα, έκαναν το ψέμα σύμμαχο, μέσο και όπλο τους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στον Λευκό Πύργο που μετέδωσε ζωντανά tvxs.gr.
«H Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Δεν αντέχουμε άλλο πλεόνασμα ψεύδους, υποκρισίας, κυνισμού και αναλγησίας. Έφτασε η ώρα της μεγάλης ανατροπής. Κανείς πια δεν θα πιστέψει τα παραμύθια της Χαλιμάς. Ούτε οι δικοί τους άνθρωποι τους πιστεύουν πια. Γιατί όλοι τώρα ξέρουν ότι το μόνο σχέδιο του κυρίου Σαμαρά είναι η υποταγή στους δανειστές», σημείωσε. Σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «Εμείς δεν είμαστε για να πειθαρχούμε σε μνημόνια και έξωθεν εντολές. Για να υπακούμε στους υπαλλήλους των δανειστών. Για να ακολουθούμε το savoir vivre, εκείνο που σκεπάζει με τον μανδύα του τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Για να παρακολουθούμε από την τηλεόραση τους αγώνες του λαού. Δεν πιστεύουμε ούτε μας συγκινεί η εξουσία για την εξουσία. Εμείς είμαστε κόμμα εξουσίας, μόνο όταν ο λαός είναι σε θέση να διεκδικήσει την εξουσία. Ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής του λαού μας, όπως λέει κι ο Βάρναλης». Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία: 

"Στην Ελλάδα μπήκε πωλητήριο. Αυτή είναι η αλήθεια. Ξεπουλάνε τα πάντα. Ακόμα και το νερό, πηγή ζωής και αγαθό που δικαιούται κάθε άνθρωπος σ' αυτή τη χώρα. Έβαλαν πωλητήριο στην ΕΥΑΘ, εφαρμόζοντας τη συνταγή που πρώτος εφάρμοσε ο δικτάτορας της Χιλής Πινοτσέτ. Αλλά τους προειδοποιούμε: Δεν θα διψάσουν οι πολίτες για να χορτάσουν τη δίψα τους για κέρδη οι πολυεθνικές. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να αφήσουν την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων και των παιδιών τους σε συμφέροντα που ενδιαφέρονται μόνο για υπερκέρδη. Πάρτε επιτέλους ένα μάθημα από τις Σκουριές της Χαλκιδικής κ. Σαμαρά. Γιατί εκεί αποδείχτηκε ότι έχουν και οι πολίτες τις κόκκινες γραμμές τους. Και όταν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην καταστροφή και την αντίσταση διαλέγουν την αντίσταση."

"Κάθε μέτωπο, κάθε μάχη δεν μπορεί παρά να έχει ένα στόχο: την ανατροπή της κυβέρνησης του μνημονίου. Είναι ανάγκη για την κοινωνία, για τους εργαζόμενους, για τη χώρα, να τελειώνουμε με την κυβέρνηση-κωμωδία που προκαλεί τη σημερινή τραγωδία Δεν χρειαζόμαστε άλλες περήφανες ήττες. Να νικήσουμε χρειαζόμαστε. Να νικήσουμε κατά κράτος, να νικήσουμε με μεγάλη διαφορά. Και θα νικήσουμε, όπως σας βλέπω και με βλέπετε".

Οι πέντε δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

"Πρώτον, να επαναδιαπραγματευτούμε σκληρά και αποφασιστικά το τεράστιο και επαχθές χρέος που φράζει κάθε πόρο και καταδικάζει σε ασφυξία την ελληνική κοινωνία.
• Να διεκδικήσουμε όχι μόνο το κούρεμά του με ευνοϊκούς όρους, αλλά και περίοδο χάριτος και ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953.
• Να το κάνουμε αυτό με πλήρη επίγνωση ότι προηγούνται οι ανάγκες του λαού από τα κέρδη των δανειστών.
• Να αξιοποιήσουμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες στον ευρωπαϊκό Νότο.

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε από την επόμενη κιόλας της εκλογικής μας νίκης, όσα ιστορικά δικαιούται ο λαός μας και ουδέποτε οι κυβερνήσεις του διεκδίκησαν. Δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε την εκπλήρωση του ιστορικού χρέους απέναντι στον ελληνικό λαό, από τη Γερμανία της κ. Μέρκελ, η οποία κατά την προεκλογική της εκστρατεία στη Γερμανία εμφανίζεται εξαιρετικά αυστηρή με τα χρέη των άλλων. Ξεχνάει, όμως, και μόνο να αναφερθεί στο κατοχικό δάνειο που η χώρα της οφείλει στην Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό.

Δεύτερον, να εφαρμόσουμε άμεσα ένα πολυδύναμο πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Ένα πρόγραμμα αναγκαίο και αδιαπραγμάτευτο. Γιατί εμείς δεν θα περιμένουμε ούτε πρόκειται να ζητήσουμε τη γνώμη των δανειστών και της τρόικας, ώστε:
• Κανένας συμπολίτης μας, να μην αποκλείεται από την ιατρική και νοσοκομειακή αρωγή και περίθαλψη.
• Κανένας άνθρωπος να μην μένει χωρίς τα στοιχειώδη αγαθά όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, η θέρμανση.
• Κανένας άνθρωπος να μην γίνεται θήραμα κανενός επειδή δεν έχει το αντίτιμο του εισιτηρίου για τις αστικές μεταφορές.
• Κανένας άνθρωπος να μη μένει χωρίς ένα πιάτο φαγητό, κανένα παιδί χωρίς παιδικό σταθμό, καμιά κοινωνική ομάδα χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη.
• Και κανένας άνθρωπος που δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα δάνειά του να μην γίνεται όμηρος, θύμα, λεία, στα χέρια των τραπεζών.

Για τους φτωχούς, τους άνεργους, τους σακατεμένους από τη λιτότητα, θα είναι νόμος: Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Δεν θα το επιτρέψουμε! Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει στην Ελλάδα!

Τρίτον, να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που έχουμε επεξεργαστεί και εξαγγείλει. Ένα σχέδιο που έχει στο επίκεντρό του την ανάπτυξη όχι προς όφελος των μονίμως προνομιούχων, αλλά προς όφελος των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων. Των αδικημένων του μνημονίου.

Αυτό σημαίνει ότι:
Στη θέση των μνημονίων και των εφαρμοστικώντου νόμων, ψηφίζονται και επιβάλλονται μέτρα τόνωσης της ζήτησης με στόχο αρχικά την ανάκαμψη και κατόπιν την ανάπτυξη της οικονομίας.
Επανέρχεται άμεσα ο κατώτατος μισθός στα προ του μνημονίου επίπεδα.
Επανέρχεται το εργασιακό καθεστώς που πραξικοπηματικά καταργήθηκε.Αποκαθίστανται σταδιακά μισθοί και συντάξεις αρχίζοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα.
Τακτοποιούνται χρέη σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία όλων όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Επανεξετάζονται και ανακατανέμονται οι δημόσιες δαπάνες με στόχο την εξασφάλιση πόρων για τηνενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, της παιδείας, της επιστημονικής-τεχνολογικής έρευνας, και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Μετατίθενται σταδιακά τα φορολογικά βάρη από τα χαμηλά στα υψηλά εισοδήματα και τον πολύ μεγάλο πλούτο και τα φορολογικά έσοδα από τους έμμεσους στους άμεσους φόρους.

Τέταρτον, να ανακτήσουμε, για λογαριασμό σας, το δημόσιο πλούτο, τον έλεγχο των τραπεζών και να ανασυγκροτήσουμε το κρατικό μηχανισμό, ώστε να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.
• Βάζουμε τέρμα στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Τέρμα στο πάρτι του ΤΑΙΠΕΔ. Επανεξετάζουμε όλες τις συμβάσεις ιδιωτικοποιήσεων. Αξιοποιούμε τη δημόσια περιουσία για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.
• Εθνικοποιούμε τις τράπεζες. Όσες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με χρήματα δηλαδή που τα χρεώνεται ο Ελληνικός λαός, περνούν υπό Δημόσιο έλεγχο. Οι τραπεζίτες που τις χρεοκόπησαν περνάνε από το ταμείο και αφήνουν τα κλειδιά. Γιατί δε γίνεται σε αυτή τη χώρα κάποιοι να κάνουν τους μάγκες με τα λεφτά του λαού. Άλλοι να κερνάνε και άλλοι να πληρώνουν.
• Με τον έλεγχο του ΤΧΣ, προχωράμε στην σταθεροποίηση και Αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος με στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών. Αυτό σημαίνει στοχευμένη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και του κοινωνικού τομέα της παραγωγής και με ιδιαίτερη φροντίδα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.
• Τελειώνουμε το κράτος της πελατείας και του ρουσφετιού.

Πέμπτον, να θέσουμε ως εθνικό στόχο και να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας .Γιατί δεν είναι δυνατό να δεχτούμε οποιαδήποτε ιδέα οικονομίας ή ανάπτυξης, με ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αποκλεισμένο από αυτή.

Ταυτόχρονα, όμως δεσμευόμαστε για μια δέσμη μέτρων που έχουν ως στόχο την πιο γρήγορη καταπολέμηση της ανεργίας και κυρίως τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης, συμβατών με την αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
• Δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε το εργατικό δίκαιο, να επανέλθει η προστασία των εργαζομένων.
• Να χτυπήσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
• Να καθιερώσουμε ρήτρα απασχόλησης για κάθε επιδοτούμενη επιχείρηση.
• Να θεσμοθετήσουμε νομικό πλαίσιο για συνεταιριστικά αυτοδιαχειριστικά σχήματα.

Επανίδρυση του πολιτικού συστήματος

ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση θα σημαίνει το τέλος της ασυλίας και ταυτόχρονα την αρχή μιας νέας, ριζικής, ζωογόνας, δημοκρατικής επανίδρυσης για το πολιτικό μας σύστημα.

• Που σημαίνει πάνω από όλα βάθεμα της δημοκρατίας, Συνταγματική καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.
• Που σημαίνει καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Βουλή, Ευρωβουλή και Αυτοδιοίκηση, καθώς και δυνατότητα ανακλητότητας βουλευτών από τον ίδιο το λαό.
• Που σημαίνει καθιέρωση ανώτατου ορίου συνολικής βουλευτικής θητείας. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων στην αποζημίωση, τη σύνταξη, τη συμμετοχή σε επιτροπές κλπ.
• Που σημαίνει οριστικό Τέλος στον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ηθικός όρος

Και επιτρέψτε μου να προσθέσω και κάτι ακόμα στο συμβόλαιό μας. Έναν ηθικό όρο, αυτή τη φορά. Γιατί είναι θέμα δικαιοσύνης, θέμα δημοκρατίας, αλλά και θέμα ηθικής. Δεσμευόμαστε να βάλουμε τέλος στην ασυλία όσων οδήγησαν εκατομμύρια Έλληνες στη σημερινή κατάσταση. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, δημοκρατικά και με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, ώστε να εξακριβωθούν οι ευθύνες για τα ύποπτα παιγνίδια με τις στατιστικές, για τα υπόγεια φλερτ με το ΔΝΤ, για τις κατά καιρούς δηλώσεις και κινήσεις που καταρράκωσαν την όποια αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, για τις ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ φίλων, για τα σκάνδαλα και τις λίστες, για τα μνημόνια που σακάτεψαν τον τόπο.

Σας καλώ να δεσμευτούμε σε ένα ηθικό και πολιτικό, σε ένα εθνικό συμβόλαιο με μόνο σκοπό:Να ξανακερδίσουμε τη κυριαρχία της πατρίδας μας, να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια του λαού μας, να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα σε στέρεες βάσεις δικαιοσύνης και προκοπής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου