Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Τουλάχιστον 880.000 σύγχρονοι σκλάβοι στην Ευρώπη

Φωτογραφία από το Spiegel
Στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρουν την ύπαρξη 3.600 διεθνών εγκληματικών οργανώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι οι σύγχρονοι σκλάβοι που ζουν στην επικράτεια της ευρωπαϊκής ζώνης των 27 χωρών αγγίζουν τους 880.000, 270.000 από τους οποίους είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει σε έκθεσή του ότι 3.600 είναι οι εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στην ΕΕ. Ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναφέρει πως το οργανωμένο έγκλημα ζημιώνει την ευρωπαϊκή οικονομία κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. 
Η επιτροπή CRIM τονίζει ότι η σωματεμπορία αποφέρει περίπου 25 δισεκατομμύρια, την ίδια ώρα που το κέρδος από το εμπόριο οργάνων και των άγριων ζώων υπολογίζεται μεταξύ 18 και 26 δισεκατομμύρια ετησίως. 

Άλλες εγκληματικές δραστηριότητες που στοιχίζουν ιδιαίτερα στην οικονομία, είναι το έγκλημα μέσω διαδικτύου το οποίο εκτιμάται ότι κοστίζει 290 εκατομμύρια. Σοβαρή απειλή αποτελεί και η συνεχώς αυξανόμενη διαφθορά, με το κόστος των καταγεγραμμένων 20 εκατομμυρίων υποθέσεων μόνο για τον δημόσιο τομέα να ανέρχεται σε 120 δισεκατομμύρια. 

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης μιας διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεων της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης περιλαμβάνουν την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων και την ποινικοποίηση της εξαγοράς ψήφων στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι τα άτομα που καταδικάζονται για ξέπλυμα χρήματος ή για διαφθορά αποκλείονται από τη συμμετοχή τους σε δημόσιες συμβάσεις για μια περίοδο 5 ετών. Οι πληροφοριοδότες οι οποίοι θα συμβάλουν στην αποκάλυψη τέτοιων συμπεριφορών θα απολαμβάνουν πανευρωπαϊκής νομικής προστασίας και ελευθερίας από ποινική δίωξη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει σχετικά με την αναφορά της επιτροπής στις 23 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου