Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων προαναγγέλλει ο Κεγκέρογλου

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής (24/10), η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Μπόλαρη, σχετικά με τις συζητήσεις κυβέρνησης και τρόικας για την απελευθέρωση των απολύσεων και τις επερχόμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με νέες περικοπές συντάξεων και αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης. Από Νοέμβρη έρχεται νέο δώρο για την εργοδοσία.
Ο υφυ­πουρ­γός Ερ­γα­σί­ας, κ. Β. Κε­γκέ­ρο­γλου, ου­σια­στι­κά πα­ρα­δέ­χτη­κε την ερ­γα­σια­κή ζού­γκλα που επι­κρα­τεί στον ιδιω­τι­κό τομέα και ότι δεν υπάρ­χει καμία προ­στα­σία από το υπάρ­χον θε­σμι­κό πλαί­σιο, προ­α­ναγ­γέλ­λο­ντας πιο εύ­κο­λες απο­λύ­σεις! Έκανε λόγο μά­λι­στα για "έκτα­κτες συν­θή­κες", που επι­βά­λουν ακόμα ένα κυ­βερ­νη­τι­κό δώρο στην ερ­γο­δο­σία, εφό­σον πα­ρα­δέ­χτη­κε ότι υπάρ­χει δέ­σμευ­ση, μέσα στον Νο­έμ­βριο, να εξε­τα­στούν ποιες με­τα­βο­λές- με βάση με­λέ­τη που ετοι­μά­ζει το Διε­θνές Γρα­φείο Ερ­γα­σί­ας- θα κα­τα­στούν ανα­γκαί­ες, προ­φα­νώς στην κα­τεύ­θυν­ση της απε­λευ­θέ­ρω­σης των ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων, πα­ρό­λο που η ανερ­γία έχει εκτι­να­χθεί στο 30%.

Με καυ­στι­κό τρόπο, η βου­λευ­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, Μαρία Μπό­λα­ρη, ση­μεί­ω­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά στην απά­ντη­σή της:
«Μας λέτε, δη­λα­δή, για το θέμα των ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων ότι η κα­τά­στα­ση έχει φτά­σει σε ση­μείο που δεν ελέγ­χε­ται. Πράγ­μα­τι, με το όργιο χρή­σης του άρ­θρου 99 κα­τα­λή­γουν πολ­λοί ερ­γα­ζό­με­νοι να μην μπο­ρούν να διεκ­δι­κή­σουν ούτε τις πε­τσο­κομ­μέ­νες απο­ζη­μιώ­σεις ούτε και τα­μείο ανερ­γί­ας. Αλλά οι έκτα­κτες συν­θή­κες, που επι­κα­λεί­στε, αφο­ρούν μόνο τους ερ­γα­ζό­με­νους που πλή­ρω­ναν εδώ και χρό­νια ει­σφο­ρές και δεν αφο­ρούν τους ερ­γο­δό­τες που είδαν να μειώ­νο­νται οι ερ­γο­δο­τι­κές τους ει­σφο­ρές. Η απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων θα εξυ­πη­ρε­τή­σει κυ­ρί­ως τα σχέ­δια με­γά­λων κλά­δων του κε­φα­λαί­ου, όπως είναι οι τρα­πε­ζί­τες, οι οποί­οι εξα­κο­λου­θούν παρά την κρίση να έχουν με­γά­λα κέρδη. Ήταν πολύ προ­κλη­τι­κό αυτό που είπε ο κ. Σα­μα­ράς, ότι οι άνερ­γοι είναι όσοι οι με­τα­νά­στες. Είναι όσοι οι απο­λυ­μέ­νοι ερ­γα­ζό­με­νοι, για τους οποί­ους δεν παίρ­νε­τε κα­νέ­να μέτρο».

Σε σχέση με το Ασφα­λι­στι­κό Σύ­στη­μα, ο κ. υφυ­πουρ­γός, όπως επα­νει­λημ­μέ­να έχει κάνει και ο υπουρ­γός Ερ­γα­σί­ας, κ. Βρού­τσης, οχυ­ρώ­θη­κε πίσω από τα όσα ήδη προ­βλέ­πουν οι αντια­σφα­λι­στι­κές δια­τά­ξεις που έχουν ψη­φι­στεί. Αυτές δη­λα­δή που προ­βλέ­πουν νέο "ψα­λί­δι" σε επι­κου­ρι­κές συ­ντά­ξεις και εφά­παξ.

Τέλος, παρά τα με­γά­λα λόγια του κ. Κε­γκέ­ρο­γλου, περί πά­τα­ξης της αδή­λω­της ερ­γα­σί­ας και της ει­σφο­ρο­δια­φυ­γής των επι­χει­ρή­σε­ων, που θα κα­λύ­ψουν το "κενό" των 2,1 δισ. των ασφα­λι­στι­κών τα­μεί­ων, μια νέα επί­θε­ση στις κυ­ρί­ες συ­ντά­ξεις και η αύ­ξη­ση των ορίων συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης, είναι ο πι­θα­νό­τε­ρος τρό­πος για να κλεί­σει αυτό το "κενό".

Προ­κει­ται για μια κυ­βέρ­νη­ση, πραγ­μα­τι­κά, πο­λε­μι­κή μη­χα­νή στα χέρια των δυ­νά­με­ων του κε­φα­λαί­ου, με την πο­λι­τι­κή της πολ­λα­πλα­σιά­ζει τους ανέρ­γους και δια­λύ­ει την κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση. Μο­να­δι­κή σω­τη­ρία είναι η ανα­τρο­πή της.



Δείτε το βί­ντεο
- See more at: http://rproject.gr/article/apeleytherosi-ton-mazikon-apolyseon-proanaggellei-o-kegkerogloy#sthash.LYunmQle.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου