Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Μετά τον Τζιτζικώστα βγήκαν τα άρματα


Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / FosPhotos

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και στη σκιά της αποδοκιμασίας της απόφασης του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα να στείλει πρόσκληση στη νεοναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» αλλά και της αντιπαράθεσης που προέκυψε από τον παραλληλισμό του ΠΑΣΟΚ με τους νεοναζί που επιχείρησε να κάνει για δικαιολογήσει την πράξη του, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου. Ολοκληρώθηκαν και οι μαθητικές παρελάσεις. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες πόλεις, σωματεία, φορείς και οργανώσεις πραγματοποίησαν «παρελάσεις διαμαρτυρίας» ενάντια στην κυβέρνηση και την τρόικα. (Διαβάστε τι δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Δείτε επίσης τι γιορτάζει ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου)

Στη στρατιωτική παρέλαση συμμετείχαν για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη, αλλά όχι ο κόσμος, καθώς για ακόμη μια χρόνια ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έστησαν ζώνες ασφαλείας περιμετρικά της εξέδρας των επισήμων. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρει πως η είσοδος στην περιοχή γίνεται μόνο με ειδική πρόσκληση ενώ τοπικά μέσα αναφέρονται σε παρέλαση για λίγους. Από το βράδυ του Σαββάτου έχει κλείσει η παραλιακή Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι γύρω δρόμοι. Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, περίπου 3.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί, ενώ κάγκελα έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του δρόμου.

* Βίντεο από το Thesstoday
 

Εκτός όμως από την απουσία του κόσμου, απουσίες υπήρξαν και στην εξέδρα των επισήμων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως δεν θα παραστεί αποδοκιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο την απόφαση και τη δήλωση του Α. Τζιτζικώστα. Εκπρόσωπο δεν θα στείλει ούτε η ΔΗΜΑΡ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ανακοίνωσαν πως η θέση τους δεν είναι στην εξέδρα των επισήμων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρέλαση θα είναι μαζί με τον λαό», σημείωσε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκε ωστόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο οποίος από την αρχή έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην πρόσκληση των νεοναζί. Ο φακός τον απαθανάτισε μάλιστα δίπλα στον «μετανιωμένο» Τζιτζικώστα, ο οποίος μετά το «άδειασμα» Κεδίκογλου – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «διπλή γκάφα» (πρόσκληση στους νεοναζί και παραλληλισμός του ΠΑΣΟΚ με τη Χρυσή Αυγή) – ανέφερε πως ο παραλληλισμός της Χρυσής Αυγής με το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα «ατυχής και λανθασμένος», ωστόσο επανέλαβε πως κάλεσε τους νεοναζί στη παρέλαση ακολουθώντας το «γράμμα του νόμου». (Αναλυτικά: Χρυσές «Γκάφες»: Ο Τζιτζικώστας «τινάζει στον αέρα την παρέλαση»).

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, ενώ στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αλλά μεταξύ άλλων και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου, οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Ιωαννίδης, Γ.Ορφανός, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ.Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Θεοφ. Παππάς, ο Μητροπολίτης Άνθιμος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο.

Τελικά ο εκπρόσωπος της νεοναζιστικής οργάνωσης Αντώνης Γρέγος έκανε την εμφάνισή του στην παρέλαση, αλλά όχι και στην εξέδρα των επισήμων, υποστηρίζοντας πως «εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς». Ωστόσο επέλεξε να σταθεί δίπλα στην εξέδρα ώστε η παρουσία του να είναι εμφανής στους δημοσιογράφους, όπως σημειώνει και το Thesstoday.

Σημειώνεται πως φέτος η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου είχε και χορηγό... Τα καύσιμα για να συμμετάσχουν μηχανοκίνητα τμήματα ήταν μια προσφορά του ομίλου Βαρδινογιάννη προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος περήφανα ανακοίνωσε μετά την χορηγία ότι «από την ώρα που γίνονται οι στρατιωτικές παρελάσεις αυτές θα γίνονται με δόξα και τιμή, όπως πρέπει και όχι μίζερα».

Σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου το κόστος των παρελάσεων ανήλθε περίπου στα 650.000 ευρώ. Συνολικά στην παρέλαση συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη (F-16, Μιράζ 2000, F4 και βομβαρδιστικά τύπου Α7), ένα F16 Block 52 plus, 5 ελικόπτερα, άρματα μάχης τύπου LEO 1A5, ένα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού από τεθωρακισμένα οχήματα, τάγμα διαφόρων τύπων και μία μοίρα αυτοκινούμενων πυροβόλων και συστοιχιών πυραύλων MLRS και HAWK, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου