Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Μέρες αποστασίας


Του Άγγελου Μανταδάκη

Αθήνα, 9 Αυγούστου 1965. Μια μεγάλη διαδήλωση έχει ξεκινήσει και πάλι από την οδό Ιπποκράτους και κατευθύνεται στη Χρ. Λαδά. Ο λόγος είναι ένας. Εκεί βρίσκεται η αίθουσα της Λέσχης των Φιλελευθέρων όπου πρόκειται να συνεδριάσει η Κ.Ο. της Ένωσης Κέντρου. Οι βουλευτές της θα αποφανθούν σε λίγες ώρες αν θα κάνουν δεκτή τη βασιλική πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Στ. Στεφανόπουλο.
Έξω από τη λέσχη στις οκτώ το βράδυ συγκεντρώνεται μέγα πλήθος δημοκρατικών πολιτών, κυρίως οπαδών του Κέντρου, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις έντονες φήμες των τελευταίων εβδομάδων ότι “Τα Νέα” και η “Ελευθερία” προσανατολίζονται να στηρίξουν τη λύση Στεφανόπουλου.
Οι φήμες επιβεβαιώνονται όταν στην αίθουσα παίρνει τον λόγο ο ίδιος και δεν κρύβει την επιθυμία του να ηγηθεί κυβέρνησης.



Μόλις γίνεται γνωστή η ομιλία Στεφανόπουλου, το πλήθος ξεσπά οργισμένα με το σύνθημα “όχι άλλος Νόβας”. Την ίδια ώρα συγκεντρώνουν φύλλα των “Νέων” και της “Ελευθερίας” και τα καίνε. Οι εφημερίδες αυτές ήδη από ημέρες επιχειρούν να “στρίψουν” και να περάσουν στον ρόλο του γεφυροποιού ανάμεσα στο Παλάτι και την Ένωση Κέντρου.

Μετά την αντίδραση αυτή, επικρατεί ο φόβος και αναγκάζονται οι εφημερίδες να είναι λιγότερο προκλητικές.

Το πείραμα με τον Στ. Στεφανόπουλο ματαιώνεται για την ώρα. Ο επόμενος αποστάτης δεν είναι άλλος από τον Ηλία Τσιριμώκο. Υποστηρίζει διαρκώς ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφικές για τον τόπο(!) – κάτι μας θυμίζει αυτό…

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Συγκρότημα δεν καταφέρθηκε ποτέ κατά του αρχιτέκτονα της αποστασίας Κ. Μητσοτάκη παρά μόνο όταν ο δημοκρατικός λαός το επέβαλε καίγοντας τα “Νέα”.

http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου