Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Πρεμιέρα για την «Πρωτοβουλία των 58»

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας/FosPhotos

Πραγματοποιήθεκε το βράδυ της Δευτέρας η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 58στο θέατρο Ακροπόλ,για τον ενιαίο πολιτικό φορέα για την Κεντροαριστερά, με θέμα «Για την προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας - Για τη δημοκρατική αλλαγή της Ευρώπης». Το παρών έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην πρωθυπουργος Κώστας Σημίτης, καθώς και ο δήμαρχος ΑθηναίωνΓιώργος Καμίνης. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρη Ψαριανού, παρά τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει για το εγχείρημα ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντακαι του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Και οι δύο έστειλαν μήνυμα ενότητας στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Π. Αυγερινός, όπως αναφέρει το «Βήμα», ο οποίος είπε ότι είναι μονόδρομος η ενιαία έκφραση του δημοκρατικού χώρου. «Η πρωτοβουλία των 58 δεν είναι ούτε τορπίλη ούτε σωσίβιο είναι μια καθαρή πρόταση ενότητας και αναγέννησης του χώρου», είπε.

Από την πλευρά του, ο Ι. Τούντας εκ μέρους των Κινήσεων της Κεντροαριστεράς, επισήμανε ότι οι δυνάμεις του χώρου θα πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναγέννηση της χώρας. «Χωρίς τρίτους και τέταρτους πόλους να βρεθούμε όλοι μαζί, αν όχι σήμερα αύριο, στη βάση ενός διευρυμένου πλαισίου συνεργασίας». Τόσο ο Ι. Τούντας όσο και ο Π. Αυγερινός, τάχθηκαν κατά της διάλυσης των κομμάτων του κεντροαριστερού χώρου.

Στην εκδήλωση παρευρεθήκαν μεταξύ άλλων οι: Τ. Γιαννίτσης, Ν. Αλιβιζάτος, Ν. Ροζάκης, Ι. Καλογήρου, Π. Καψής, Γ. Παγουλάτος, Στ. Μπένος, Ν. Μπίστης,Π. Παναγιωτόπουλος, Γ. Βερνίκος, Σωτη Τριανταφύλλου, Απ. Δοξιάδης, Ν. Χριστοδουλάκης, Γ. Γραμματικάκης, Ν. Ανδρουλάκης, Χρ. Δερβένης, Κ. Σκανδαλίδης,Ι. Ιωαννίδης, Κ. Σπηλιόπουλος, Κ. Καρτάλης, Σούλα Μερεντίτη, Δημ. Λιτζέρης, Αντ. Λιάρος, Π. Ρήγας, Σ. Κεδίκογλου, Ανδρ. Μακρυπίδης, Ατζελα Γκερέκου, Γ. Δρυς, Β. Κοντογιαννόπουλος, Δ. Παπούλιας, Στ.Λιβαδάς, Γ. Γεωργάτος, Τ. Σιαμαντάς, Α. Παπαδόπουλος, ο Π. Κουκουλόπουλος.

Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα παντα με το «Βήμα», δήλωσε:

«Η Κεντροαριστερά, η μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, έχει μία δυναμική, που κανείς δεν μπορεί να την ανακόψει. Γιατί καλύπτει έναν τεράστιο χώρο, από τη συντηρητική παράταξη μέχρι την κομμουνιστική αριστερά. Γιατί αυτός ο τεράστιος χώρος έχει μία μεγάλη παράδοση, γιατί εκφράζει την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να διαμορφωθεί η στρατηγική για την επόμενη ημέρα.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην υπόθεση αυτή, τη στηρίζει πάρα πολύ καιρό, ανυπόκριτα, χωρίς μιζέριες, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.Θέλουμε να συσπειρωθούν όλοι, κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα, όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτές τις αρχές, που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζουν οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες και Σοσιαλιστές, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.Εχουμε μπροστά μας μία εξαιρετική ευκαιρία τώρα, μία ευκαιρία διπλή: των δημοτικών εκλογών, μπορούμε να στηρίξουμε τα πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών, τα πιο προοδευτικά και δημιουργικά. Και έχουμε, φυσικά, και τις ευρωπαϊκές εκλογές. Όλοι μπορούμε να συστρατευτούμε στο μεγάλο ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου μέλος βέβαια είναι, εδώ και χρόνια, το ΠΑΣΟΚ. Άρα στηρίζουμε την "Κίνηση των 58", στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και τους καλούμε όλους, με γενναιοδωρία, χωρίς αντιστάσεις σε σχέση με το παρελθόν, να συγκροτήσουμε αυτό το μεγάλο ρεύμα που υπάρχει, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα όλων των εκλογών. Σε όλα τα συνδικάτα, σε όλες τις ενώσεις, στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στη ΓΣΕΒΕΕ, σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, φαίνεται καθαρά αυτή η δυναμική. Πρέπει να την εκφράσουμε».

Χαιρετισμός Ψαριανού

Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση παρά την άρνηση του προέδρου του κόμματος να συμμετάσχει την Πρωτοβουλία. «Δεν πρόκειται για γάμο, δεν πρόκειται για σύμφωνο συμβίωσης, πρόκειται για μια καινούργια κατάσταση, για μια καινούργια Ελλάδα» είπε ο Γρηγόρης Ψαριανός στον χαιρετισμό του από το βήμα της εκδήλωσης. 

Βιντεοσκοπημένα μηνύματα στήριξης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα αναμενόταν να ακουστούν.

Κεντρικός ομιλητής προγραμματίστηκε να είναι ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης ενώ στο πρόγραμμα έχουν αναφερθεί παρεμβάσεις από τους Παρασκευά Αυγερινό, Γιάννη Μπέζο, Πασχ. Αγανίδη και την Χαριτίνη Καρακωστάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου