Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

«Εξαφανίζονται» οι επικουρικές συντάξεις

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/ FosPhotos
Διαδοχικές μειώσεις στις επικουρικές αναμένονται τα επόμενα δύο χρόνια, 20% το 2014 και πάνω από 30% από τον επόμενο χρόνο, εξαφανίζοντας ουσιαστικά τη συμπληρωματική σύνταξη, που σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής, στην καλύτερη περίπτωση θα ενσωματωθεί ως φιλοδώρημα στην κύρια σύνταξη για μερικές χιλιάδες ασφαλισμένους. Για «απόλυτο εκμηδενισμό των επικουρικών συντάξεων ή στην καλύτερη περίπτωση στον περιορισμό τους στο ελάχιστο» κάνει λόγο ο υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης,

Σύμφωνα με την Αυγή, ο νέος κανονισμός του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) που έχει ήδη καταρτιστεί (με βάση και την αναλογιστική μελέτη) και εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας για να τεθεί σε εφαρμογή, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη και το έλλειμμα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαμορφωθεί το 2013, περιλαμβάνει δραματικές ανατροπές, θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμα και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων (κυρίως από το 2015) για 2 εκατομμύρια ασφαλισμένους, σε δημόσιο, ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Όπως σημειώνεται, με τον νέο τρόπο υπολογισμού που καθιερώνεται, η καταβολή της επικουρικής σύνταξης όχι μόνο θα συρρικνωθεί σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα λόγω της κατ' έτος προβλεπόμενης αναπροσαρμογής, που προβλέπει ο μνημονιακός Νόμος 4052/2012, αλλά για αρκετούς δικαιούχους θα αναστέλλεται αν η βιωσιμότητα του ταμείου κριθεί ανεπαρκής.

Πέρα από την καθιέρωση ενιαίου μοντέλου εισφορών (3% ο εργοδότης, 3% ο εργαζόμενος) και παροχών για όλους, σύμφωνα πάντα με την Αυγή, η καταβολή των συντάξεων θα βασίζεται σε έναν μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη τις συντάξεις που καταβάλλει το ταμείο, το σύνολο των συσσωρευμένων εισφορών για το σύνολο του συντάξιμου χρόνου αλλά και τον συντελεστή βιωσιμότητας του ταμείου ανά έτος. Δηλαδή, αν μια χρονιά ο φορέας έχει οικονομικό πρόβλημα, πολύ απλά δεν θα καταβάλλει συντάξεις.

Επιπλέον, με την με την αυστηροποίηση των διατάξεων για τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης, ο ασφαλισμένος θα κληθεί από το 2015 να δηλώσει αν επιθυμεί να μεταβιβαστεί η σύνταξή του σε περίπτωση θανάτου του στον ή στη σύζυγο και στα παιδιά του. Αν δεν επιθυμεί μεταβίβαση, η σύνταξή του θα είναι μεγαλύτερη. Επίσης, αν επιθυμεί μεταβίβαση, ο/η σύζυγος που θα του μεταβιβαστεί θα πρέπει να είναι 62 ετών (δεν ισχύει σήμερα τέτοιο όριο), ενώ και το ηλιακό όριο για τα παιδιά συρρικνώνεται. Μέχρι σήμερα μπορούν να λάβουν τη σύνταξη τα τέκνα του θανόντος μέχρι και 24 ετών, με τις νέες διατάξεις η σύνταξη χορηγείται μέχρι τα 18 έτη.

Ο υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης σημειώνει πως πρόκειται για τον «απόλυτο εκμηδενισμό των επικουρικών συντάξεων ή στην καλύτερη περίπτωση στον περιορισμό τους στο ελάχιστο».


«Η κυβέρνηση και η τρόικα, με τις προωθούμενες από την αρχή του χρόνου νέες σφαγιαστικές μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών και με τις σχεδιαζόμενες για μετά τις ευρωεκλογές νέες κατεδαφιστικές μειώσεις των κύριων συντάξεων, οδηγούν τους συνταξιούχους στην απόλυτη οικονομική εξαθλίωση και φτώχεια. Πρέπει να ανατραπούν και να φύγουν μαζί με τα ανθρωποκτόνα μνημόνιά τους πριν μετατρέψουν όλους τους συνταξιούχους σε απελπισμένους ζητιάνους», σημειώνει ο Δ. Στρατούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου