Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Τώρα φαίνονται αδιάλλακτοι αυτοί,στο τέλος θα φανούμε αδιάλλακτοι εμείς

Οι δανειστές έδωσαν μια παράλογη και μη ρεαλιστική πρόταση στην κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι δεν θα την δεχτεί.

Ήταν μια κίνηση κενού περιεχομένου.Αλλά γιατί να το κάνουν ειδικά όταν γνώριζαν ότι αυτό θα προκαλέσει την συμπάθεια του διεθνή τύπου προς την Ελλάδα και θα κάνει σε όλους γνωστό ποιος είναι ο αδιάλλακτος στην διαπραγμάτευση?
Κατά την γνώμη μου η κίνησή τους έγινε ακριβώς για αυτό τον λόγο,δηλαδή να φανούν αυτοί σαν αδιάλλακτοι και να πάρουν το όχι της ελληνικής κυβέρνησης έτσι ώστε όταν αφαιρέσουν κάποια η κάποιες από τις απαιτήσεις τους να φανεί αδιάλλακτη η ελληνική πλευρά αν τις απορρίψει.
Πολύ σωστά ο Τσίπρας δεν είπε απλά όχι όπως περίμεναν αλλά πήγε και αυτός ένα βήμα πίσω ζητώντας τους δέσμευση για την ρύθμιση του χρέους...θα μπορούσε να πάει και δυο βήματα πίσω.

Κ.Α. στο altsantiri

Τις αντιδράσεις των δανειστών απέναντι στη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή αναμένει σήμερα η κυβέρνηση, προκειμένου να σταθμίσει τα δεδομένα και να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση.

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις, ούτε να δεχτεί συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους -και «όχι απλή αναφορά», όπως είπε χαρακτηριστικά- έδωσε το στίγμα: κατέστησε προς κάθε κατεύθυνση σαφές, ότι η Ελλάδα θέλει τη λύση εμμένοντας, όμως, χωρίς υποχωρήσεις στους όρους της.

Ενδεικτική είναι και η αντίδραση των μεγαλύτερων ξένων ΜΜΕ που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή:

– The Financial Times: «Ο Τσίπρας απορρίπτει την παράλογη προσφορά των πιστωτών, ενώ οι αγορές υποχωρούν». 

– BBC: «Ο Τσίπρας καλεί τους δανειστές να μην ταπεινώνουν την Ελλάδα».

– Reuters: «Ο έλληνας πρωθυπουργός απορρίπτει την “παράλογη” πρόταση των πιστωτών».

– The Wall Street Journal: «Ο έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει “παράλογη” την πρόταση των πιστωτών».

– Bloomberg: «Ο Τσίπρας καλεί τους πιστωτές να αποσύρουν το “μη ρεαλιστικό” τους σχέδιο».

Με ανοιχτό, πάντα, το ενδεχόμενο για τηλεδιάσκεψη ανά πάσα στιγμή, στο Μαξίμου περιμένουν μέσα στο Σαββατοκύριακο την επόμενη κίνηση Γιουνκέρ, που μπορεί να αποτελέσει και μια πρώτη ένδειξη σε ό,τι αφορά την απάντηση των εταίρων στις ελληνικές θέσεις.

Ταυτοχρόνως, συνυπολογίζουν την «ταραχή» που προκάλεσε στο σύστημα των δανειστών η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πούτιν. Όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας, το μούδιασμα ήταν έκδηλο από την πλευρά τους, και τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, έλεγε χαρακτηριστικά στο altsantiri.gr κυβερνητική πηγή. Ιδιαίτερα θορυβημένη εμφανίστηκε η αμερικανική πλευρά, ιδίως μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου. «Συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα για την υλοποίηση των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του Α. Τσίπρα στη Ρωσία, και ειδικότερα η σχεδιαζόμενη κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Τουρκίας και της Ελλάδας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το επιτελείο του Μαξίμου εκτιμά ότι «δεν μπορεί κανείς να αντέξει το σενάριο της μη συμφωνίας», όπως έλεγε στα πηγαδάκια της Βουλής κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου