Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Προοδευτική Συμμαχία: Το προσκλητήριο Τσίπρα, η αγωνία του ΚΙΝΑΛ

Το άνοιγμα Τσίπρα στην κεντροαριστερά – και, κυρίως, στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου – ενεργοποιεί αντανακλαστικά κάθετης άρνησης στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, εξοργίζει την Φώφη Γεννηματά και την, περί αυτήν, ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, και διαμορφώνει συνθήκες προεκλογικής σύγκρουσης με… πολεμικά χαρακτηριστικά. Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά όμως αποτελεί προ πολλού ειλημμένη, στρατηγική και τελεσίδικη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Και οι αντιδράσεις και τα μηνύματα που ακολούθησαν την υπουργοποίηση του Θάνου Μωραίτη και του Αγγελου Τόλκα, είτε προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από το ΚΙΝΑΛ, δεν πρόκειται ούτε να αλλάξουν, ούτε καν να αμβλύνουν την απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr μετά το καθαρό στίγμα που έστειλε η ανάληψη υπουργικών χαρτοφυλακίων από τα δύο στελέχη των κυβερνήσεων Παπανδρέου, ο σχεδιασμός του Μαξίμου περιλαμβάνει ένα εξίσου καθαρό – όσο και προσωπικό – προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα σε πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς για συγκλίσεις και συμπράξεις στο πλαίσιο της προοδευτικής συμμαχίας. Οι αποδέκτες του προσκλητηρίου θα είναι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόσωπα με ισχυρή «σηματοδότηση» στον προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο και κινούνται από το πεδίο της πολιτικής έως εκείνο των ακαδημαϊκών και της επικοινωνίας.

Το προσκλητήριο Τσίπρα θα έχει πάντοτε ως βασικό άξονα την ανάγκη δημιουργίας ενός προοδευτικού τόξου, από όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής αριστεράς και τον πρασίνων, κόντρα στον νέο πόλο του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς που διαμορφώνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Στην ίδια κατεύθυνση, θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα και οι πρωτοβουλίες όσμωσης των δύο συγγενών πολιτικών χώρων, της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, με τον πιο έντονο συμβολισμό να εμπεριέχεται στην εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας που προγραμματίζεται στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα και στην οποία θα δώσει το παρών ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν. Παρούσα θα είναι και η πρώην υπουργός επίσης των κυβερνήσεων Παπανδρέου Λούκα Κατσέλη και οι πληροφορίες φέρουν ως πιθανή την παρουσία και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει φουντώσει ακόμη περισσότερο τον πολιτικό εκνευρισμό του ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά αρνήθηκε φυσικά να μετάσχει, και από την Χαριλάου Τρικούπη διαρρέεται πως πρόκειται για μια ακόμη «προβοκάτσια» στην «επιχείρηση λεηλασίας και διεμβολισμού» του Κινήματος Αλλαγής.
Στην ίδια επιχείρηση εντάσσει εξ αρχής η Χαριλάου Τρικούπη και τις υπουργοποιήσεις Μωραίτη και Τόλκα, όμως η βασική και υπόγεια αγωνία του ΚΙΝΑΛ έχει να κάνει με την τελική πολιτική στάση του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έχει επανειλημμένα δεσμευτεί στην Φώφη Γεννηματά ότι θα στηρίξει μέχρι τέλους το Κίνημα Αλλαγής και επιμένει στην έντονη κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η θετική στάση όμως που κράτησε στην Sυμφωνία των Πρεσπών και το ενδιαφέρον που δείχνει το Μαξίμου για τα στελέχη των κυβερνήσεών του ανησυχεί ιδιαιτέρως τους εντός ΚΙΝΑΛ θιασώτες του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Οι εν λόγω «ανησυχούντες» δεν παρέλειψαν χθες να καταγράψουν και την δήλωση του Γιάννη Μπαλάφα πως ουδείς αποκλείεται, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, από το προσκλητήριο των συγκλίσεων, ενώ σε «κόκκινο πανί» για την Χαριλάου Τρικούπη αναδεικνύεται ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Νίκο Παππά, είναι από τους πλέον σταθερούς υπέρμαχους της σύγκλισης με την κεντροαριστερά, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής χθες προβλέποντας ότι θα υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις από το ΚΙΝΑΛ.
«Θα υπάρξουν ρήγματα», είπε, προσθέτοντας: «Το ΚΙΝΑΛ θα δυσκολευτεί ακόμη και στην κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, είναι η πολιτική μου εκτίμηση αυτή, ότι θα δυσκολευτεί να μπει στη Βουλή».

Ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Σταμάτης Μαλέλης ενέταξε και αυτές τις δηλώσεις στην «επιχείρηση» προβοκάτσια» για να προσθέσει ότι «η μεγάλη Κεντροαριστερά δεν χτίζεται με τυχοδιώκτες και ακροδεξιούς». Και για να επιβεβαιώσει πως το εγχείρημα των συγκλίσεων και της όσμωσης θα περάσει μέσα από ουκ ολίγα θερμά πολιτικά επεισόδια και από πολλαπλών επιπέδων ρήξεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου