Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Γιώργος Βασιλειάδης: “Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου”


Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα εξηγεί στο NouPou ποια είναι η προτεραιότητα του αν καταφέρει να εκλεγεί και το λόγο που ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από το λαό.


Eίστε υποψήφιος βουλευτής στoν Νότιο Τομέα. Γιατί να βάλει κάποιος δίπλα στο όνομα σας έναν σταυρό;

Δύσκολη ερώτηση, ιδίως όταν έχει την τιμή και τη χαρά να βρίσκεσαι σε ένα ψηφοδέλτιο με τόσο καλούς και άξιους φίλους και συνοδοιπόρους. Ωστόσο αν θα έπρεπε να βρω δύο λόγους, ο πρώτος θα ήταν για να επιβραβευτεί η δουλειά που έγινε στα δύο κυβερνητικά πόστα τα οποία με τίμησε ο πρωθυπουργός, αρχικά στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στη συνέχεια στον αθλητισμό. Ο δεύτερος λόγος, είναι προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού της χώρας. Σας θυμίζω ότι είμαι ένας από τους υποψήφιους βουλευτές που κατεβαίνουν για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο.


Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε / να συνεχίστε να ασχολείστε με τα κοινά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

Από τα μικρά μου χρόνια υπήρξα πολιτικοποιημένος. Άλλωστε και το επάγγελμα που ακολούθησα, η δικηγορία, η νομική επιστήμη δηλαδή, συμβαδίζει και είναι σύμφυτη με την πολιτική. Όταν τον Γενάρη του 2015 έγινε η μεγάλη πολιτική αλλαγή, και δόθηκε η ευκαιρία για ανανέωση του πολιτικού κατεστημένου που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, δεν θα μπορούσα να μη συμμετάσχω σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Μια απόφαση δύσκολη για έναν επαγγελματία που έχει μια οργανωμένη επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Η πρόκληση όμως να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι, να γίνει η χώρα καλύτερη και να βγει από τον κλοιό των μνημονίων, δεν θα μπορούσε να με αφήσει ασυγκίνητο. Δούλεψα σκληρά και στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, αναβαθμίζοντας το κύρος της χώρας στο εξωτερικό και εξασφαλίζοντας διεθνείς συνεργασίες, αλλά και στον τομέα του αθλητισμού, ώστε να μπορέσουμε, όχι μόνο να κρατήσουμε το αθλητικό οικοδόμημα όρθιο στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων αλλά και να γυρίσουμε σελίδα με νέους θεσμούς, με διαφάνεια, στις νέες συνθήκες, σε μια κανονική χώρα.

Τι είναι αυτό που θεωρείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα / πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή και πως μπορείτε να βοηθήσετε προσωπικά στο να αντιμετωπιστεί;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου. Ένα μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για τη νότια Αθήνα, αλλά θα έλεγα και για το σύνολο της χώρας. Ένα μεγάλο στοίχημα καθώς οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε μια από τις ωραιότερες περιοχές της Μεσογείου. Αλλά ταυτόχρονα, οφείλουμε αυτό να γίνει με όρους που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, αλλά και με όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Επί της ουσίας μια μικρογραφία των στόχων για όλη τη χώρα, δηλαδή δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και την κοινωνική συνοχή.


Ποια είναι η αγαπημένη σας κρυφή γωνιά στην περιοχή. Εκείνο το σημείο που έχει για εσάς μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία;

Κάθε γωνιά της περιοχής είναι συνδεδεμένη με κάποια όμορφη φάση της ζωής μου. Άλλωστε μένω στα νότια με μικρά διαστήματα ανάπαυλας, από τα δέκα μου χρόνια. Η Μεταξά στη Γλυφάδα, ο τόπος των πρώτων μας εξόδων στα μαθητικά χρόνια, το jako (έχει κλείσει χρόνια πια) και το skipper’s στον Άλιμο στα φοιτητικά τα χρόνια, με τα πρώτα ποτά, η βόλτα στην παραλία του Φλοίσβου, σχεδιάζοντας το αύριο με την κοπέλα σου, η βόλτα στον ήλιο του σκοπευτηρίου της Καισαριανής με τα παιδιά σου, αλλά και τα σουβλάκια και η ποδοσφαιρική ανάλυση στο Μοσχάτο ή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, μετά τα ματς της Κυριακής.

Έχουμε βιώσει 10 χρόνια οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Υπάρχει φως στο τούνελ; Ποιες τονωτικές ενέσεις χρειάζεται να γίνουν προκειμένου η χώρα μας να ανακάμψει;

Για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία και την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, υπάρχει σοβαρή ελπίδα να ξανασταθούμε στα πόδια μας και η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική της ελευθερία. Μόνο και μόνο αυτό μπορεί να μας κάνει να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι δεν θα επανέλθουμε στα λάθη του παρελθόντος, δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία να επαναλάβουν το καταστροφικό τους έργο. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Η μόνη συνταγή είναι με σύνεση και στοχοπροσήλωση να φτιάξουμε ένα κανονικό κράτος, μειώνοντας τα βάρη ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες, με προσοχή όμως, ώστε να μη μείνει κανείς στο περιθώριο.


Πως βλέπετε την κατάσταση σήμερα στα Νότια της Αθήνας και πως οραματίζεστε να τα δείτε τέσσερα χρόνια μετά;

Η κατάσταση σήμερα στα νότια είναι σαφώς καλύτερη από ότι ήταν πριν από 4 χρόνια. Έχει επιστρέψει η αισιοδοξία και η προσμονή για ένα καλύτερο αύριο. Όλοι άλλωστε περιμένουν την εξέλιξη του στρατηγικού σχεδιασμού για το σύνολο της παραλιακής ζώνης. Τέσσερα χρόνια μετά, αυτό που οραματίζομαι είναι να έχει αποδοθεί στο κοινό του νότου το σύνολο του παραλιακού μετώπου, με όρους σεβασμού προς το περιβάλλον, με όρους σεβασμού στους πολίτες των γύρω περιοχών, έχοντας παράλληλα ενσωματώσει την ανάπτυξη της παραλίας μέσα στον αστικό ιστό των όμορων δήμων.


Κεφάλαιο Ελληνικό: Θα καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε τα έργα να υλοποιούνται; Και τι επίπτωση θεωρείται ότι θα έχει αυτό συνολικά στην περιοχή;

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα προφανώς και το έργο πολύ σύντομα θα αρχίσει να υλοποιείται. Το θέμα όμως είναι να υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει τις μεγαλύτερες δυνατές θετικές επιπτώσεις για τους κατοίκους των όμορων περιοχών. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο η ανάπτυξη ενός παραλιακού μετώπου, χωρίς να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες και το πώς αυτό θα μπορέσει να δέσει και να συνυπάρξει με τα ενδότερα των δήμων μας. Αυτό λοιπόν καλούμαστε να κερδίσουμε και αυτό είναι το μεγάλο όραμα μας για τη σωστή ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου.

Σε ότι αφορά το Νότιο Τομέα, ποιες είναι οι απαραίτητες επενδύσεις που θεωρείται κρίσιμο να πραγματοποιηθούν και ποια από αυτές έχει την μεγαλύτερη προτεραιότητα για εσάς; Εκείνη που είναι No1 στην ατζέντα σας προσωπικά.

Μία από τις σοβαρότερες επενδύσεις, αν θεωρήσουμε δεδομένη την ανάπτυξη και την υλοποίηση του Ελληνικού, είναι η λειτουργία του υδατοδρομίου. Θεωρώ πως η Ελλάδα πληροί απόλυτα τις προδιαγραφές για να προχωρήσει η επένδυση σε αυτό το πρωτοποριακό μέσο και το παραλιακό μέτωπο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ένα υπερσύγχρονο υδατοδρόμιο, που θα αποτελέσει ένα νέο μεταφορικό κόμβο για όλη την Αττική.


Το παραλιακό μέτωπο αλλάζει ραγδαία. Με βάση αυτό το δεδομένο, πόσο σημαντική είναι για εσάς η στενή συνεργασία με τους νότιους Δημάρχους και πως σκοπεύετε πρακτικά να βοηθήσετε στο να επιτευχθεί αυτή.

Στη νέα εποχή είναι αδιανόητο να προχωρήσουμε με τις μικροπολιτικές πολιτικές του παρελθόντος. Άρα, είναι εκτός ατζέντας το να μην υπάρξει συνεργασία, τόσο στο νότο, όσο και σε όλους τους δήμους, μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Η θέση μου είναι πως πρέπει να γίνεται η καλύτερη δυνατή σύμπραξη δυνάμεων, ώστε να έχουμε τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Επομένως για μένα είναι κομβική η συνεργασία με όλους τους δημάρχους. Και σαν υπουργός άλλωστε το έχω αποδείξει αυτό, καθώς για το σύνολο των δημάρχων -που ήθελαν βέβαια συνεργασία- η πόρτα μου ήταν όχι μόνο ανοιχτή, αλλά καταφέραμε να κάνουμε και πολύ επιτυχημένες παρεμβάσεις από κοινού.

Ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία έχει μια αποστροφή για τους πολιτικούς. Πως σκοπεύετε να καταφέρετε προσωπικά να κερδίσετε ξανά την εμπιστοσύνη τους;

Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με ειλικρίνεια και χωρίς μεγάλα λόγια. Αν είσαι ειλικρινής κοιτάς τον κόσμο στα μάτια και δεν τους αντιμετωπίζεις με λογική αφ’ υψηλού, η εμπιστοσύνη είναι θέμα χρόνου να ξανά κερδηθεί.


Τι είναι αυτό που θα θέλετε να θυμούνται οι ψηφοφόροι για εσάς πριν μπουν στις κάλπες;

Τον αγώνα που έδωσα αυτά τα χρόνια, αλλά κυρίως ότι κάθε στιγμή της μικρής μου πολιτικής ζωής πορεύτηκα με ειλικρίνεια, χωρίς αποκλεισμούς και συμβιβασμούς.

Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

https://www.nou-pou.gr/stories/interviews/giorgos-vasiliadis-i-megaliteri-proklisi-ine-i-anaptixi-tou-paraliakou-metopou/?fbclid=IwAR2t8ITr5e2Mmk_KVlYMzMYj_0QfxpHr0vwqNcCgFwCfv9iny3b1p27HL6s


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου