Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Ο “πνεύ­μο­νας” της Γης καί­γε­ται και ο Μπολ­σο­νά­ρο χτε­νί­ζε­ται…


Η Δο­ρυ­φο­ρι­κή Υπη­ρε­σία Επο­πτεί­ας του Αμα­ζό­νιου της Βρα­ζι­λί­ας έχει κα­τα­γρά­ψει μόνον φέτος και μέχρι στιγ­μής 72.843 πυρ­κα­γιές στον Αμα­ζό­νιο.
Αυτός ο αριθ­μός ση­μαί­νει 82% αύ­ξη­ση σε σύ­γκρι­ση με την αντί­στοι­χη περ­σι­νή πε­ρί­ο­δο.
Είναι ταυ­τό­χρο­να ο με­γα­λύ­τε­ρος αριθ­μός πυρ­κα­γιών τα τε­λευ­ταία έξη χρό­νια που λει­τουρ­γεί η Υπη­ρε­σία Επο­πτεί­ας.
Με­τα­ξύ της Πέμ­πτης 15/8 και της Τρί­της 20/8 κα­τα­γρά­φη­καν 9.507 πυρ­κα­γιές στο δάσος του Αμα­ζο­νί­ου.
Ιδιαί­τε­ρα κα­τα­γρά­φο­νται στο τμήμα του «δά­σους της βρο­χής» αυτό που συ­νή­θως ονο­μά­ζε­ται ο «πνεύ­μο­νας» της γης και απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τος πα­ρά­γο­ντας, κατά τους επι­στή­μο­νες, στην μεί­ω­ση της υπερ­θέρ­μαν­σης του πλα­νή­τη.
Η με­γα­λύ­τε­ρη αύ­ξη­ση πα­ρα­τη­ρεί­ται στις πο­λι­τεί­ες Mato Grosso och Para όπου η αγρο­τι­κή πα­ρα­γω­γή επε­κτεί­νει τις δρα­στη­ριό­τη­τές της προς την πε­ριο­χή του Αμα­ζο­νί­ου ταυ­τό­χρο­να με την τε­ρά­στια υλο­τό­μη­ση του δά­σους που ξε­κί­νη­σε μόλις ο φα­σί­στας πρό­ε­δρος Μπολ­σο­νά­ρο ανέ­λα­βε τα κα­θή­κο­ντά του.
Το Reuters με­τα­δί­δει πως ίσως οι φω­τιές να είναι εμπρη­στι­κές από τους με­γα­λο­α­γρό­τες της πε­ριο­χής.
Ο Μπολ­σο­νά­ρο που έχει δε­χτεί κρι­τι­κή ότι θέλει να πα­ρα­δώ­σει το δάσος στην αγρο­τι­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση και στην κα­τα­σκευή με­ταλ­λεί­ων, όπως γρά­ψα­με σε προη­γού­με­νη ανάρ­τη­ση στο ATEXNΩΣ, δεν δέ­χε­ται τα στοι­χεία της Επο­πτι­κής Αρχής που στην ουσία θέλει να την κα­ταρ­γή­σει.
Ισχυ­ρί­ζε­ται πως τα αίτια είναι φυ­σι­κά από τους κε­ραυ­νούς και την ξη­ρα­σία που επι­κρα­τεί.
Η Επο­πτι­κή Αρχή κα­ταρ­ρί­πτει τους ισχυ­ρι­σμούς του Μπολ­σο­νά­ρο.
– Δεν υπάρ­χει ασυ­νή­θι­στη ξη­ρα­σία ούτε κά­ποια ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να αλλά οι πυρ­κα­γιές οφεί­λο­νται στον αν­θρώ­πι­νο πα­ρά­γο­ντα είτε από λάθος είτε από πρό­θε­ση δη­λώ­νει ο Alberto Setzer της Επο­πτι­κής Αρχής.

Είναι φα­νε­ρό πως στό­χος του Μπολ­σο­νά­ρο είναι να εκ­πλη­ρώ­σει τις υπο­σχέ­σεις που έδωσε στους βιο­μη­χά­νους να κα­τα­σκευά­σουν ορυ­χεία μέσα στο Δέλτα του Αμα­ζο­νί­ου και στους τσι­φλι­κά­δες να επε­κτεί­νουν τις εκ­με­ταλ­λεύ­σεις.

Για μιά ακόμη φορά το κυ­νή­γι του κα­πι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους κα­τα­στρέ­φει τον πλα­νή­τη.

https://atexnos.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου