Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Αιφνιδιαστική τροπολογία για Εθνικό Συντονιστή διαχείρισης του προσφυγικού -Στρατιωτικοποίηση του κράτους καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη βουλή μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας προς ψήφιση, στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπ. Άμυνας για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της Πoλεμικής Αεροπορίας, με την οποία συνιστάται θέση Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, «ο οποίος είναι μέλος της κυβέρνησης, υπαγόμενος απευθείας στον πρωθυπουργό».

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης προκαλεί προβληματισμό και εγείρει ερωτήματα για την κατάθεσή της τελευταία στιγμή και δίχως συζήτηση, ενώ πρόκειται για μια μείζονα νομοθετική ρύθμιση που αφορά την εθνική ασφάλεια και δαπάνες, για την πλήρη στρατιωτικοποίηση των συνόρων και του κράτους, αλλά και για τη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων συμβάσεων για λόγους ασφαλείας, καθώς όπως αναφέρεται συγκεκριμένα «ορίζεται ότι η διαδικασία σύναψης των ανωτέρω συμβάσεων μπορεί να διενεργείται (ανεξαρτήτως ποσού) κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, για την αντιμετώπιση της έκτακτης και απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών, λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται».

Παρουσιάζοντας την τροπολογία, ο παριστάμενος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, δήλωσε ότι «η ευθύνη πρέπει να έχει τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί», ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη ενέργεια την εισαγωγή της πριν από τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι απαιτεί ενδελεχή συζήτηση και ότι πρέπει να αποσυρθεί από το παρόν νομοσχέδιο.

Μεταξύ άλλων καταργείται το Λιμενικό Σώμα ενώ η συνοριακή ασφάλεια που ήταν αρμοδιότητες του Λιμενικού και της Αστυνομίας περνά στα χέρια του Στρατού.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Με αυτόν τον τρόπο στρατιωτικοποιείται η ζωή της χώρας» δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας. «Εφόσον υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες και διαφορετικές εντολές από την πλευρά των αρχηγών των διαφόρων σωμάτων, θα υπερισχύει η εντολή του υπουργού. Αυτός είναι ο ορισμός της στρατιωτικοποίησης των σωμάτων ασφαλείας της χώρας. Δεν είμαι σίγουρος ότι κατανοείτε το μέγεθος της αλλαγής που επιχειρείτε», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία

Ειδικότερα, με την τροπολογία συνιστάται ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.), που υπάγεται στον Εθνικό Συντονιστή και έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελληνικής Επικράτειας. Ο ΕΝ.Φ.Ε.Σ. διοικείται από Ειδικό Επιτελείο, στο οποίο υπάγονται Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Για τη στελέχωση του ΕΝΦΕΣ μπορεί να αποσπάται, με κοινή απόφαση του οικείου υπουργού και του Εθνικού Συντονιστή, πολιτικό και ένστολο προσωπικό των μνημονευόμενων υπουργείων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Με όμοια απόφαση, διατίθενται από τα αρμόδια υπουργεία στον ΕΝ.Φ.Ε.Σ., επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα, προς εκπλήρωση του σκοπού του.

Επίσης, με την τροπολογία ορίζεται ότι η χρηματοδότηση του ΕΝ.Φ.Ε.Σ. υλοποιείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από κονδύλια των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.). Επίσης, παρέχεται η εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση, με ΚΥΑ, κάθε ειδικότερου ζητήματος σχετικά με την οργάνωση, τη διάρθρωση, τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση του ανωτέρω φορέα.

Ακόμη, προβλέπεται ότι μέχρι τις 30-6-2020, το Δημόσιο και λοιποί αρμόδιοι φορείς προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών και της συνακόλουθης προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης, κυρίως στους τομείς της μεταφοράς, διαμονής, σίτισης, καθαριότητας και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών.

Όλοι οι ανωτέρω φορείς (και όχι μόνο το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, όπως ισχύει) μπορούν, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να συνάπτουν συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών, ιδίως σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή, συντήρηση, μετατροπή και λειτουργία των Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών καθώς και των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών.

Επαναλαμβάνεται ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορεί να διευθύνει και να συντονίζει σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, ζητήματα μεταφοράς, διαμονής, σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και των μεταναστών.

Τέλος, εξειδικεύεται ο τρόπος κάλυψης των σχετικών δαπανών για τις ανωτέρω δράσεις - δυνατότητα κάλυψης από τις πιστώσεις είτε του τακτικού προϋπολογισμού καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων των υπουργείων είτε του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) είτε του εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε., καθ υπέρβαση του συνολικού ανώτατου ορίου δαπάνης του εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε.

Ν.Βούτσης: Nα αποσυρθεί άμεσα η φωτογραφική τροπολογία

«Κύριε Πρόεδρε πραγματικά με κατάπληξη είδα ότι μας μοιράσατε μια μείζονα ρύθμιση νομοθετική, η οποία ονομάζεται τροπολογία, με την οποία δημιουργείτε το στάτους του εθνικού συντονιστού για τα σύνορα της χώρας παρά τω πρωθυπουργώ. Η τροπολογία περίπου είναι φωτογραφική και σωστά απ' ότι κατάλαβα ως προς αυτό για τον νυν υφυπουργό άμυνας, πλην όμως δημιουργείτε και ολόκληρη δομή πέραν των υπαρχουσών δομών των γενικών επιτελείων της εθνικής άμυνας ιδιαίτερη δομή φύλαξης των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της χώρας», σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Επίσης πρόσθεσε ότι «ο κ. Δρίτσας, ο κ. Βίτσας σε τρεις επιτροπές που γίνανε για να συζητήσουμε αυτό το θέμα, το σημερινό νομοσχέδιο, είχανε επισταμένως ρωτήσει τους αρμόδιους υπουργούς αν για το αντικείμενο του υπουργείου εθνικής άμυνας θα ερχόταν οποιαδήποτε άλλη τροπολογία, πόσο μάλλον μια ρύθμιση η οποία όχι απλά θέλει συζήτηση, όχι απλά θέλει ανάλυση και διευκρινήσεις, όχι απλά δεν στέκεται με την έννοια λίγο πριν τον προϋπολογισμό του κράτους σαν να είναι καμιά προθεσμία πληρωμής σε γιατρούς να την περάσουμε».

«Είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα το οποίο είναι μια άλλη πολιτική για τα ζητήματα εθνικής άμυνας η οποία θέλει προφανώς μια ενδελεχή συζήτηση και τον χρόνο της κατά τον κανονισμό και κατά το Σύνταγμα», τόνισε ο Ν.Βούτσης.

Τέλος υπογράμμισε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτο σαν ενέργεια η οποία έρχεται υπογεγραμμένη από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τελευταία στιγμή και με την δαμόκλειο σπάθη ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη μέρα νομοθετικής εργασίας της βουλής ούτε καν την άλλη Πέμπτη και Παρασκευή, διότι στην Διάσκεψη των Προέδρων κάναμε ειδική συζήτηση γι' αυτά τα πράγματα».

«Με το που κατατίθεται ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να έρθει οποιοδήποτε νομοσχέδιο που εμπεριέχει δαπάνες διότι έχουν κλείσει οι δαπάνες με τους κωδικούς. Είναι απίστευτο πραγματικά ζητάω από εσάς το προεδρείο, βεβαίως από τους υπουργούς, καταρχήν από την κυβέρνηση που είμαι σίγουρος ότι έχουν μια ευαισθησία ενόψει του ζητήματος το οποίο θα προκύψει να αποσυρθεί άμεσα το σύνολο αυτής της τροπολογίας», επισήμανε ο Ν. Βούτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου