Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Ο «παρ’ ολίγον ανασχηματισμός» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Διατήρησε τις εσωτερικές ισορροπίες με το σαμαρικό μπλοκ, ενίσχυσε τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική και έδωσε στην κυβέρνηση "άρωμα" Πισαρίδη, ο μίνι, για την ακρίβεια ο «παρ’ ολίγον ανασχηματισμός» του Κ. Μητσοτάκη.

Ως προς το γεγονός, ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός αφορά τρεις νέους αναπληρωτές και καμία αποχώρηση. Ως προς τα μηνύματα, είναι ένας "ανασχηματισμός Σκυλακάκη", με ψαλίδισμα Σταϊκούρα και Άδωνι, και με… ολίγη από ανακατανομή υφυπουργών», όπως χαρακτηριστικά, σχολίασε καραμανλικό στέλεχος της ΝΔ στο Tvxs.gr.
Για το Μαξίμου ωστόσο πρόκειται για «βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος» και «έμπρακτη απόδειξη της ευελιξίας που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό που αναδιατάσσει την κυβερνητική ομάδα για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις», όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «ύστερα από έναν χρόνο έντονης και αποδοτικής λειτουργίας - διάστημα μεστό από κρίσιμα γεγονότα και αδιαμφισβήτητες εθνικές επιτυχίες- ο πρωθυπουργός προχώρησε στη συμπλήρωση ορισμένων κενών στο κυβερνητικό σχήμα το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και την πολιτική του κατεύθυνση».

Ως προς την ουσία, πρόκειται για μια συντηρητική επιλογή και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τη μορφή, καθώς ζητούμενο είναι η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση το περίφημο πόρισμα της επιτροπής Πισαρίδη, την οποία αναλαμβάνει μια συγκεκριμένα ομάδα με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη – συνεργάτη άλλοτε του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – με σαφή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και αντίληψη.

Στο ίδιο πνεύμα και η αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση, σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δηλαδή ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα διαχειρίζεται σε απευθείας συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πάνος Τσακλόγλου, που συμμετείχε ενεργά στο πόρισμα της επιτροπής «σοφών» και έχει διατελέσει επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και «συγκάτοικος» του «σαμαρικού» υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Η ανάθεση της διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι προφανές ότι αποδυναμώνει τον ρόλο τόσο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα όσο και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς φαίνεται πως δεν κρίθηκαν ικανοί για ένα τέτοιο πρότζεκτ, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει την νεοφιλελεύθερη ατζέντα.

Πρόκειται για μια διαπίστωση κοινή και για την αντιπολίτευση, η οποία σύσσωμη σχολίασε με καυστικό τρόπο τις αλλαγές, και «μύρισε» σε αυτές έντονο νεοφιλελεύθερο άρωμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική και την οικονομική κρίση», «σήμερα καταλάβαμε ότι δεν μπορεί ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του να κάνει». Προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «αποφάσισε απλά να βάλει τρεις νέους αναπληρωτές υπουργούς και να αφαιρέσει κάθε χαρτοφυλάκιο από τον κ. Γεωργιάδη». Ενώ «επιβράβευσε τόσο τον κ. Πέτσα και τη λίστα του, τον κ. Θεοχάρη που τα έκανε θάλασσα στον τουρισμό, αλλά και τον κ. Βρούτση του σκανδάλου της ψευτοκατάρτισης» και πως έτσι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «για όλα αυτά η βασική ευθύνη είναι αποκλειστικά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη». «Η πολιτική κατεύθυνση, ωστόσο, που σηματοδοτεί, τόσο η αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη όσο και η είσοδος του Π. Τσακλόγλου, προσώπων δηλαδή που ποτέ δεν έκρυψαν την εμμονή τους στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα, δείχνουν τη στόχευση του κ. Μητσοτάκη για το άμεσο μέλλον». Κατόπιν αυτών σημειώνει πως «η ελληνική κοινωνία δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από αυτήν την κυβέρνηση. Μόνο νέα αδιέξοδα για την οικονομία, υψηλή ανεργία, λουκέτα και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, γιατί αυτό είναι το δόγμα νέων και παλιών κυβερνητικών στελεχών».

Για «βαθιά συντηρητική επιλογή που κάνει η κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό “Σκυλακάκη”» κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης «αναλαμβάνει πια πλήρως ο ίδιος την ευθύνη για τις αποτυχημένες πολιτικές ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, του τουρισμού και του αγροτικού τομέα».

«Ταχύτερη εξειδίκευση και εφαρμογή των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση και το σχέδιο Πισσαρίδη, που περιλαμβάνει νέα ευελιξία στην αγορά εργασίας, νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, νέα προνόμια στο κεφάλαιο» εκτιμά από την πλευρά του το ΚΚΕ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου