Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Σωκράτης Φάμελλος / Την Κυριακή όλοι και όλες στις κάλπες με προοδευτικό μήνυμα


«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενεργοποιήσει όλα τα όργανα μέσα και έξω στη Βουλή. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά μάς ενώνει η συλλογική δράση»

«Κεντρική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν να στηρίξουμε αυτοδιοικητικές προτάσεις και παρατάξεις με προοδευτική ατζέντα. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι όλοι και όλες, φίλοι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο της Κυριακής όπου υπάρχει, επειδή η αυτοδιοίκηση είναι μία πάρα πολύ σημαντική υπόθεση για να αφήσουμε τις αποφάσεις σε άλλους. Στους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού εκδηλώθηκε από την πρώτη Κυριακή μεγάλη δυσαρέσκεια για τις δημοτικές αρχές, που συνδέεται με μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα, στην καθαριότητα, στην ποιότητα ζωής, στους ελεύθερους χώρους, στις συγκοινωνίες, κλπ. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αλλαγή στις διοικήσεις αυτών των δήμων. Το ίδιο ισχύει και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα για τους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού ανέφερε:

«Αυτοί οι δήμοι και οι διοικήσεις Ζέρβα, Δαρδαμανέλη και Τσαμασλή μοιράζονται κοινά προβλήματα. Υπήρξε αρνητικό αποτύπωμα της θητείας των προηγούμενων διοικήσεων που δεν άρθρωσαν λόγο για να ενισχύσουν της αυτοδιοίκηση, δεν άρθρωσαν λόγο διεκδίκησης για τον τόπο τους π.χ. χρηματικούς ή ανθρώπινους πόρους. Έχουν καταδικάσει σε υποβάθμιση τους δήμους που διοικούν. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα πρασίνου και ελεύθερων χώρων και στους τρεις δήμους. Τα παραδείγματα της πλατείας Ελευθερίας, του παράκτιου μετώπου στο Καραμπουρνάκι και του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας είναι ενδεικτικά. Δεύτερον οι διοικήσεις των δήμων δεν αντέδρασαν στην κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου και στην υποβάθμιση γενικότερα του παράκτιου, θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι η καθαριότητα και η ανακύκλωση όπου και οι τρεις δήμοι οπισθοχωρούν. Η κεντρική διοίκηση, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ και δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από τους δημάρχους για αυτό. Είναι γνωστό επίσης πως υπάρχει και το μεγάλο σκάνδαλο που έχει εντοπίσει και η ΕΕ με τα σπιτάκια ανακύκλωσης που λειτουργεί και στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ο κος Ζέρβας προχωράει στην υλοποίηση μίας σκανδαλώδους σύμβασης. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε αυτούς τους τρεις δήμους που οι διοικήσεις τους έχουν επιλέξει να εξυπηρετούν τις βλέψεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του κ. Μητσοτάκη και όχι τα συμφέροντα των δημοτών τους».

Υπογράμμισε ότι η αλλαγή σε αυτούς τους δήμους αποτελεί προτεραιότητα: «Οι ανεπάρκειες είναι τέτοιου μεγέθους ώστε η αλλαγή των διοικήσεων είναι μονόδρομος σε Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά και Θερμαϊκό. Και ως ενεργός πολίτης και ως πρώην αυτοδιοικητικός και στέλεχος του ΤΕΕ, αλλά και με την ευθύνη του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιστεύω ότι αυτή είναι η μοναδική επιλογή. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι, δεν μπορεί να υιοθετούμε τη λογική ότι όλοι ίδιοι και το λευκό που έχει προτείνει το ΚΚΕ. Πρέπει να επιλέξουμε για τη ζωή μας την επόμενη Κυριακή, αξιολογώντας το έργο ή καλύτερα την απουσία έργου σε αυτούς τους τρεις (3) δήμους».

«Ο κος Ζέρβας έχει ευθύνη για το κυκλοφοριακό κομφούζιο που θα δημιουργήσει το fly over, για την καθυστέρηση του μετρό Θεσσαλονίκης, για την καθυστέρηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, για την υποβάθμιση της συγκοινωνίας και του ΟΑΣΘ, για την απουσία αστικού πρασίνου, την Πλατεία Ελευθερίας, κλπ. Υπάρχουν κυβερνητικές πιέσεις, έχουν βάλει λυτούς και δεμένους να στηρίξουν τον κ. Ζέρβα και την απουσία έργου του για τη Θεσσαλονίκη αλλά οι πολίτες αντέδρασαν ήδη στον πρώτο γύρο», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε επίσης τις χθεσινές δηλώσεις-εκβιασμό εκ μέρους του κ. Αυγενάκη ότι οι πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας θα στηριχθούν μόνο σε περίπτωση επανεκλογής του κ. Αγοραστού στην Περιφέρεια: «Είναι απολύτως καταδικαστέα η στάση ενός Υπουργού μίας κυβέρνησης που αντιλαμβάνεται τους κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους ως λάφυρο/ρουσφέτι. Η στήριξη των πληγέντων αποτελεί υποχρέωση τόσο του κράτους όσο και της Περιφέρειας που φέρουν μάλιστα ευθύνη για την καταστροφή. Η κυβέρνηση οφείλει να αποζημιώσει την παραγωγή, γεωργική και κτηνοτροφική καθώς και να επανεκκινήσει τις παραγωγικές αυτές δραστηριότητες».

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε πως ο κος Μητσοτάκης δεν έχει ανταποκριθεί εδώ και ένα μήνα στο αίτημα που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη Θεσσαλία καθώς και στο ότι αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση δεν ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία από την ΕΕ.

Ειδικότερα: «ο κος Αυγενάκης έστειλε αίτημα χρηματοδότησης από το λεγόμενο αγροτικό αποθεματικό οκτώ (8) μέρες μετά την Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης (ΑΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την οποία ζητούσαμε από την κυβέρνηση να προσκομίσει το έγγραφο-αίτημά της για πρόσθετη στήριξη από ευρωπαϊκούς πόρους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία».

«Ένα μήνα μετά το σόου του κ. Μητσοτάκη στο Στρασβούργο περί 2,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των πληγεισών από τις πλημμύρες περιοχών αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται για πρόσθετη χρηματοδότηση. Η απάντηση του κ. Βορίδη στη σχετική Ερώτηση και ΑΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποκαλύπτει ότι πράγματι η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε πρόσθετη χρηματοδότηση αφού δεν έχει καταθέσει κανένα τέτοιο αίτημα προς την ΕΕ. Η κυβέρνηση είχε αιτηθεί την αναθεώρηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τρεις (3) μέρες πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες καθώς και την αξιοποίηση αναξιοποίητων πόρων από το ΕΣΠΑ, άρα καμία επιτελικότητα και στο ΕΣΠΑ. Η απάντηση αυτή μάς γεννά οργή. Καθιστά επίσης εμφανή την κυβερνητική ανεπάρκεια στη διαχείριση και διεκδίκηση πόρων για να στηριχθούν οι πληγείσες περιοχές και τη γενικότερη κυβερνητική ανεπάρκεια που οδήγησε και στην τεράστια αυτή καταστροφή».

Στάθηκε ακόμη στις ευθύνες των κ.κ. Μητσοτάκη και Αγοραστού για την καταστροφή στη Θεσσαλία. «γνώριζαν από το 2018 τι αντιπλημμυρικά έργα θα έπρεπε να είχαν γίνει στη Θεσσαλία αφού, και με τη δική μου συμβουλή ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τότε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ολοκληρώσει σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας και σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών. Αυτά τα σχέδια έβαλαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αγοραστός στο συρτάρι. Και ο κ. Αγοραστός είχε δηλώσει από τότε δημόσια τη διαφωνία του με αυτόν το σχεδιασμό. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της ενώ δεν διεκδικεί παράλληλα για την Ελλάδα και τους πολίτες. Αλλά και διαχειρίζεται με αδιαφάνεια τις χρηματοδοτήσεις. Μία πολιτική της εικόνας και όχι της ουσίας».

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε τέλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε μία κρίσιμη διαδικασία μετάβασης μετά τα σοκ της διπλής εκλογικής ήττας, της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα και της εκλογής νέου Προέδρου. Είναι πράγματι μία κρίσιμη και «ευαίσθητη» στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία για την επόμενη μέρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των στελεχών μοιραζόμαστε την αγωνία για έναν δυνατό, ενιαίο και αποτελεσματικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επόμενη μέρα. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη ένα προοδευτικό, οικολογικό, αριστερό, δημοκρατικό κόμμα που θα ασκεί αντιπολίτευση αλλά και θα προτείνει μία προοδευτική διέξοδο. Έχει προχωρήσει η συγκρότηση Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έχει συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το προεδρείο, έχουν οριστεί οι Τομεάρχες άρα βρισκόμαστε ακόμη σε μία διαδικασία επανεκκίνησης. Ανταποκρινόμαστε επίσης στην πολιτική επικαιρότητα μέσα και έξω από τη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει δυνατή φωνή».

«Είχα δηλώσει πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα, πολύ πριν την εκλογή νέας ηγεσίας, ότι δεν αρκεί μόνο η εκλογή νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά αλλαγή του κόμματος και του πολιτικού λόγου που αυτό εκφέρει. Άρα έχουμε όλοι μαζί, με τον νέο Πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη, την υποχρέωση να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα θέματα, στις αγωνίες μας για να ενδυναμώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με συλλογική δημοκρατική δράση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ενεργοποιήσει όλα τα όργανα μέσα και έξω στη Βουλή. Προφανώς και μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά αυτό που μάς ενώνει είναι η συλλογική δράση για τα συμφέροντα της κοινωνίας και για την ανατροπή της καταστροφικής κυβέρνησης Μητσοτάκη. Προφανώς θα ακολουθήσουν τα όργανα και όλες οι απαραίτητες συνεδριάσεις στο κόμμα. Γιατί το κόμμα χρειάζεται συνολική επανεκκίνηση και να ενσωματώσει του νέους φίλους και φίλες, τα νέα μέλη που ήρθαν μαζί μας στη διαδικασία εκλογής Προέδρου. Δεν είναι μία εύκολη διαδικασία αλλά είναι πολύ σοβαρή η ευθύνη που έχουμε. Και πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την ενότητα και συλλογικότητα. Και το κάλεσμα ενότητας και συλλογικότητας μας αφορά όλους και όλες. Γιατί η ευθύνη που έχουμε πρωτίστως είναι απέναντι στην κοινωνία και στη χώρα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου