Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Η Κούβα στηρίζει την προσφυγή της Ν. Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του κράτους του Ισραήλ



Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και στη Χάγη η ακρόαση κατά του Ισραήλ για “γενοκτονία” στη Γάζα, μετά το αίτημα της Νότιας Αφρικής που ζητά την επείγουσα διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη πολύπαθη Λωρίδα, ο ένθεν και ένθεν διπλωματικός πυρετός καλά κρατεί. Το Ισραήλ κλπ “πρόθυμοι” χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής “αβάσιμους” και “συκοφαντικούς”, ενώ κάποια κράτη (μεταξύ αυτών το νησί της επανάστασης) και Κόμματα (πρώτο το ΚΚΕ) μιλούν για γεγονότα που “είναι αναμφισβήτητα, το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ που έχει επιβάλλει και διατηρεί την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, για πολλές δεκαετίες, διαπράττει αποτρόπαιο έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδιασμένη γενοκτονία κατά του λαού της Παλαιστίνης”.

Με επίσημη ανακοίνωση του Υπ.Εξ της Κούβας Cubaminrex “Η Κούβα υποστηρίζει την αγωγή της Νότιας Αφρικής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά της γενοκτονίας του Ισραήλ στην Παλαιστίνη”
Το Ισραήλ συνεχίζει να ενεργεί με απόλυτη ατιμωρησία επειδή έχει τη συνένοχη προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες παρεμποδίζουν επανειλημμένα και ασκούν βέτο στη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπονομεύοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και παγκοσμίως.

Το ΥπΕξ μας επαναλαμβάνει τη βαθιά του ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας από το Ισραήλ στα παράνομα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κατά κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων πολλών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.Το Υπουργείο καταδικάζει σθεναρά, για άλλη μια φορά, τις δολοφονίες αμάχων, ιδιαίτερα γυναικών, παιδιών και εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού και την καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων και αστικών υποδομών.
Η Δημοκρατία της Κούβας είναι Κράτος Μέρος της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας από το 1953 και, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε αυτό το πλαίσιο, έχει την υποχρέωση να την αποτρέψει και τιμωρήσει.
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει την υποστήριξή της στο αίτημα της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής να κινήσει διαδικασία κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο, σε σχέση με τις παραβιάσεις της χώρας αυτής των υποχρεώσεών της βάσει της Σύμβασης και γενικότερα.

Αυτή η διαδικασία ενώπιον του κύριου δικαστικού σώματος των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να κατανοηθεί και να ληφθεί υπόψη ως μια επείγουσα έκκληση για να σταματήσουν τα φρικτά διεθνή εγκλήματα της γενοκτονίας, κατά της ανθρωπότητας και του απαρτχάιντ που διαπράττονται κατά του παλαιστινιακού λαού.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για ειρήνη στα παράνομα κατεχόμενα εδάφη, εδώ και 75 χρόνια σαφώς διαμορφώνεται η διάπραξη εγκλήματος γενοκτονίας, η οποία αυτή τη στιγμή λαμβάνει ακραίες διαστάσεις και απαιτεί την άμεση δράση των λαών και των κυβερνήσεων του κόσμου. να σταματήσει η αδιάκριτη εξόντωση κοριτσιών, αγοριών, γυναικών και γενικότερα του άμαχου πληθυσμού.
_ Αβάνα, 11 Ιανουαρίου 2024
Στο μεταξύ και ο πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και πρόεδρος της Δημοκρατίας, Miguel Díaz Cane-Bermúdez, δήλωσε στον λογαριασμό του στο “Χ” για εγκλήματα και γενοκτονικές πράξεις που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.


Η Αντίλα Χασίμ, δικηγόρος του ανώτατου δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής, μιλάει – σύμφωνα με Reuters, AP, AFP ανοιχτά για “Πράξεις του Ισραήλ, που μεμονωμένα και συλλογικά, συνιστούν υπολογισμένο πρότυπο συμπεριφοράς υποδεικνύοντας πρόθεση γενοκτονίας. Αυτή η πρόθεση είναι εμφανής στη συμπεριφορά του Ισραήλ σε: 1.Στόχευση Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα με χρήση όπλων που προκαλούν μεγάλης κλίμακας 2.ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς και 3.χρήση ελεύθερων σκοπευτών κατά αμάχων, _ζητώντας, Καθορισμό ασφαλών ζωνών για τους Παλαιστίνιους, ώστε να αναζητήσουν καταφύγιο, και στη συνέχεια βομβαρδισμός τους. Στέρηση σε Παλαιστίνιους στη Γάζα βασικών αναγκών – τρόφιμα, νερό, υγειονομική περίθαλψη, καύσιμα, αποχέτευση και επικοινωνίες. Καταστροφή κοινωνικών υποδομών, σπιτιών, σχολείων, τζαμιών, εκκλησιών, νοσοκομείων, θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί, ενώ μεγάλος αριθμός παιδιών έμειναν ορφανά”.

Στο επόμενο τμήμα της παρουσίασής της στη Χάγη, η Νότια Αφρική παρουσίασε αυτό που περιγράφει ως “απόδειξη της γενοκτονικής πρόθεσης των ισραηλινών αρχών”.Επικαλέστηκε άμεσα αρκετούς Ισραηλινούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ.
Επικαλέστηκε το σχόλιο του Γκάλαντ ότι το Ισραήλ πολεμά «ανθρώπινα ζώα» και πως δεν θα υπάρξουν «ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα, νερό, καύσιμα» στη Γάζα.
Ανέφερε ακόμη ότι είπε στα στρατεύματα πως δεν υπάρχουν περιορισμοί και ότι «θα εξαλείψουμε τα πάντα, θα φτάσουμε παντού».
Επικαλέστηκε επίσης τον αντιπρόεδρο της Κνεσέτ που ζήτησε τη διαγραφή της Λωρίδας της Γάζας από προσώπου γης, υποστηρίζοντας ότι, παρόλο που δεν ήταν μέλος της κυβέρνησης, ήταν βουλευτής, του οποίου οι ψήφοι διαμόρφωσαν τις πολιτικές του ισραηλινού κράτους. Προβλήθηκε βίντεο με Ισραηλινούς στρατιώτες να χορεύουν και να τραγουδούν για την καταστροφή της Γάζας.

Η νομική ομάδα της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι “η γλώσσα της συστηματικής απανθρωποποίησης είναι εμφανής εδώ. Ανθρώπινα ζώα. Τόσο η Χαμάς όσο και οι πολίτες καταδικάζονται στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο”.

Κατά τη διάρκεια της 2ήμερης διαδικασίας (χτες και προχτές), το Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών άκουσε την επιχειρηματολογία της Νότιας Αφρικής, ημερινή συνεδρίαση, ενώ αναμένεται η (προφανής) απάντηση του Ισραήλ, σήμερα. Έτσι κι αλλιώς η δικαστική απόφαση για τη λήψη επειγόντων μέτρων αναμένεται εντός του μήνα.

Ωστόσο, το Δικαστήριο δεν θα κρίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της ενάγουσας Νότιας Αφρικής περί γενοκτονίας.
Το αίτημα της Νότιας Αφρικής

Στη γραπτή προσφυγή της, 84 σελίδων, προς το Διεθνές Δικαστήριο για την έναρξη της διαδικασίας, η Νότια Αφρική, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ για τις οποίες διαμαρτύρεται η Νότια Αφρική έχουν γενοκτονικό χαρακτήρα, επειδή αποσκοπούν στην καταστροφή σημαντικού μέρους της παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας».

Θυμίζουμε πως οι υποθέσεις γενοκτονίας, οι οποίες είναι δύσκολο να αποδειχθούν, χρειάζεται να περάσουν ακόμα και χρόνια μέχρι να επιλυθούν.

Ωστόσο, η Νότια Αφρική ζητά από το δικαστήριο να εφαρμόσει γρήγορα «προσωρινά μέτρα» και «να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει να σκοτώνει και να προκαλεί σοβαρή ψυχική και σωματική βλάβη στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα».

Αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει να επιβάλλει σκόπιμα όρους που επιφέρουν την καταστροφή των Παλαιστινίων ως ομάδας, να διαταχθεί να αποτρέψει και να τιμωρήσει την υποκίνηση γενοκτονίας και να σταματήσει τους περιορισμούς στη βοήθεια καθώς και τις οδηγίες εκκένωσης.
Η απάντηση του Ισραήλ

Το Ισραήλ αντέδρασε οργισμένα στην προσφυγή εναντίον του, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής και χαρακτηρίζοντάς τους «αβάσιμους» και «συκοφαντικούς». Επανέλαβε ότι ενεργεί σε αυτοάμυνα, για να προστατεύσει τους Ισραηλινούς, καταστρέφοντας τη Χαμάς. Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της χώρας, οι ΗΠΑ, απέρριψε επίσης την υπόθεση ως «αβάσιμη». Ενόψει της έναρξης των ακροάσεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου τονίζει πως το Ισραήλ _δήθεν πολεμά τη Χαμάς, όχι τον παλαιστινιακό πληθυσμό, και ενεργεί σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

«Το Ισραήλ δεν έχει πρόθεση να καταλάβει μόνιμα τη Γάζα ή να εκτοπίσει τον άμαχο πληθυσμό της» αναφέρει. Έξω από το δικαστήριο, και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν επίσης να κερδίσουν τη μάχη της κοινής γνώμης.Το Ισραήλ πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων στη Χάγη, συμπεριλαμβανομένης μιας πορείας ειρήνης χτες το πρωί, ενώ διοργανώνει εκθέσεις για τους Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς και συνεντεύξεις με συγγενείς ομήρων. Ο Σίσι της Αιγύπτου ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να πιέσει για εκεχειρία στη Γάζα
Ποιοι χαιρέτισαν την προσφυγή

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε προχθές, Τετάρτη, ότι η αντιπροσωπεία της θα περιλαμβάνει τον πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος είναι μακροχρόνιος υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, ο οποίος αριθμεί 57 κράτη-μέλη, χαιρέτισε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, ενώ μεμονωμένες χώρες εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βελγίου, Πέτρα Ντε Σούτερ, έγραψε στο Twitter ότι θα ήθελε η χώρα της «να αναλάβει δράση στο Διεθνές Δικαστήριο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής».
Πώς ορίζεται η γενοκτονία

Οι νομικές ομάδες και των δύο πλευρών θα έχουν τον ίδιο χρόνο για να υποστηρίξουν την υπόθεσή τους, περίπου τρεις ώρες. Η σύμβαση για τη γενοκτονία, που καταρτίστηκε το 1948 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Ολοκαύτωμα), περιγράφει το έγκλημα ως «πράξεις που διαπράχθηκαν με πρόθεση να καταστρέψουν, εν όλω ή εν μέρει, μία εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα».

Οι πράξεις περιλαμβάνουν τη δολοφονία μελών της ομάδας ή την πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης.



Η Χάγη δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τις αποφάσεις της και είναι πιθανό το Ισραήλ να αγνοήσει ενδεχόμενη απόφαση σε βάρος του. Ωστόσο, μία τέτοια στάση θα τροφοδοτούσε περισσότερη οργή εναντίον του και διεθνή καταδίκη της στρατιωτικής εκστρατείας του στη Γάζα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου