Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Κασσελάκης: Τηλεφώνημα στον πρόεδρο του Πολωνικού κόμματος της Κεντροαριστεράς – Σοσιαλδημοκρατίας


Τηλεφωνική συζήτηση με τον συμπρόεδρο του πολωνικού κόμματος Νέα Αριστερά, Robert Biedron, είχε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνομίλησε με τον κ. Biedron για την συνεργασία των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων για κοινωνική δικαιοσύνη, βιώσιμη ανάπτυξη, και στήριξη του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, συζήτησαν τις εναλλακτικές πολιτικές που πρέπει να στηρίξουν οι προοδευτικές δυνάμεις ενόψει των ευρωεκλογών, απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα που δίνουν οι πολωνικές προοδευτικές δυνάμεις της αριστεράς, σοσιαλδημοκρατίας και οικολογίας σε αυτήν την κατεύθυνση, στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν.

Σημειώνεται ότι η Νέα Αριστερά (πολωνικά: Nowa Lewica‎‎, NL) είναι πολωνικό σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό κόμμα. Τοποθετείται στην κεντροαριστερά στο πολιτικό φάσμα. Οι ηγέτες του είναι ο Βουοντζίμιες Τσαζάστι και ο Ρόμπερτ Μπιέντρον.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο είχαμε αλλαγή σκυτάλης στην Πολωνία όπου η σκληρή νεοφιλελευθερη διακυβέρνηση του PIS έχασε μετά από 8 χρόνια. Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ήρθε μεν πρώτο στις βουλευτικές εκλογές αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία ακόμη και με τυχόν σύμπραξη με την ακροδεξιά Συνομοσπονδία.

Τα επίσημα αποτελέσματα από το 100% των εκλογικών περιφερειών δίνουν στο PiS ποσοστό 35,38% των ψήφων, ενώ ο φιλελεύθερος Συνασπισμός Πολιτών (KO) του Ντόναλντ Τουσκ ακολουθησε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 30,70%, ο κεντροδεξιός Τρίτος Δρόμος ήρθε τρίτος με 14,40%, η Νέα Αριστερά συγκέντρωσε το 8,61% και η ακροδεξιά Συνομοσπονδία το 7,16% των ψήφων. Με 248 ψήφους υπέρ έναντι 201 κατά, η κυβέρνηση συνασπισμού των προοδευτικών δυνάμεων της οποίας ηγείται ο 66χρονος Ντόναλντ Τουσκ εξασφάλισε τη στήριξη της πλειοψηφίας στο πολωνικό κοινοβούλιο

https://thefaq.gr/kasselakis-tilefonima-ston-proedro-tou-polonikou-kommatos-tis-kentroaristeras-sosialdimokratias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου