Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Ώθηση προς την Ανατολή; Η ΕΕ επενδύει σε πολεμικά σχέδια κατά της Ρωσίας


Μεταφράζει η Αντωνία Πάνου

Tο περασμένο έτος, η γενική και εκθετική αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών στην Ευρώπη – και σε όλο τον κόσμο- απεικόνισε τον πολύ πραγματικό κίνδυνο, μιας γενικής ανάφλεξης και ενός εκτεταμένου πολέμου.

Οι τελευταίες εβδομάδες επιβεβαίωσαν αυτή την πολύ ανησυχητική τάση. Στις 30 Ιανουαρίου, τρεις ευρωπαϊκές χώρες -η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πολωνία- υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη στρατιωτικών οδών εφοδιασμού προς την Ανατολή. Μήπως γινόμαστε μάρτυρες της επιστροφής του «Drang nach Osten», ή της «ώθησης προς την Ανατολή» – του ιστορικού όρου για τον γερμανικό αποικισμό της Ανατολικής Ευρώπης; Ο όρος που χρησιμοποιείται εδώ είναι, φυσικά, σκόπιμα προκλητικός, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι υπενθυμίζει ορισμένες σημαντικές τάσεις που, σε περιόδους κρίσης, έντασης και πολέμου, επανέρχονται σχεδόν πάντα στην επιφάνεια.

Ο στόχος, όπως ορίζεται από τις εξουσίες, είναι να είναι σε θέση να μεταφέρουν στρατιώτες, στρατιωτικό εξοπλισμό και εξοπλισμό ασφαλείας «ταχύτερα και αποτελεσματικότερα» από τα βαθιά λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός από τις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις, «τα έργα θα βελτιώσουν τις υποδομές διπλής χρήσης [πολιτικής και στρατιωτικής] σε θαλάσσια λιμάνια στο Βέλγιο και τη Σουηδία, σε αεροδρόμια στη Λετονία και τη Λιθουανία, σε ιστιοδρόμια στην Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία, καθώς και τις εσωτερικές πλωτές οδούς της Γαλλίας», τονίζει η Επιτροπή, η οποία, μαζί με τους στρατιωτικούς, τάσσεται υπέρ της εναρμόνισης των προτύπων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για τη διευκόλυνση των στρατιωτικών μεταφορών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει προϋπολογισμό 1,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 για αυτό το σχέδιο εκσυγχρονισμού των υποδομών στρατιωτικών μεταφορών, που εκτιμάται σε 6,5 δισ. ευρώ το 2020 (δηλαδή ακόμη και πριν από τον πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας).

Ακόμα χειρότερα, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ προτείνουν τη δημιουργία ενός στρατιωτικού ισοδύναμου με τον χώρο Σένγκεν. Μια τέτοια πρόταση καθιστά πολύ συγκεκριμένη την προοπτική -που ενθαρρύνεται από τους πολεμοκάπηλους στη Γαλλία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες- μιας συντονισμένης ή ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής ένοπλης δύναμης.

Οι καπιταλιστές στην Ευρώπη δεν θέλουν να «υποστηρίξουν» τους Ουκρανούς αλλά να κάνουν πόλεμο εναντίον των Ρώσων. Οι εργαζόμενοι, Ρώσοι ή Ουκρανοί, Γάλλοι ή Γερμανοί, Πολωνοί ή Αμερικανοί, όλοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν, αλλά τα πάντα να χάσουν, σε αυτή την επικίνδυνη κούρσα προς τον πόλεμο και την αμοιβαία καταστροφή. Το στρατόπεδο της ειρήνης πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Οδηγούμαστε, βήμα προς βήμα, προς μια σύγκρουση υψηλής έντασης με τη Ρωσία. Τα νοσηρά σχέδια των καπιταλιστών πρέπει να καταγγελθούν και να ματαιωθούν.


https://kommon.gr/diethni/item/15270-othisi-pros-tin-anatoli-i-ee-ependyei-se-polemika-schedia-kata-tis-rosias-unite-hebdo-cgt?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=othisi-pros-tin-anatoli-i-ee-ependyei-se-polemika-schedia-kata-tis-rosias-unite-hebdo-cgt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου