Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί η Οδησσός είναι κρίσιμης σημασίας για ολόκληρη την ειδική επιχείρηση

@Maria Ximena Borrazas/Reuters - Kείμενο: Evgeny Krutikov

Η Ουκρανία απειλεί ξανά να καταστρέψει τη γέφυρα της Κριμαίας και αναχαιτίζει ξανά εκρηκτικά που αποστέλλονται από το λιμάνι της Οδησσού και προορίζονται για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία. Αυτό επιβεβαιώνει τη σημασία αυτής της πόλης όχι μόνο από την άποψη των αποτελεσμάτων της ειδικής επιχείρησης, αλλά και για την τύχη όλης της Ανατολικής Ευρώπης.

Πρώτα απ 'όλα, αξίζει να ξεκινήσετε με το πιο σημαντικό μέρος ολόκληρης της υποδομής της Οδησσού - το εμπορικό λιμάνι. Το λιμάνι της Οδησσού συνεχίζει να λειτουργεί, όπως και οι σχετικές μικρότερες λιμενικές εγκαταστάσεις σε δορυφορικές πόλεις, για παράδειγμα, το Τσερνομόρσκ. Από την εποχή της «συμφωνίας σιτηρών», η διαδρομή των πλοίων έχει αλλάξει σχεδόν σε μια διαδρομή ενδομεταφοράς: τα πλοία χύδην φορτίου πηγαίνουν στις εκβολές του Δούναβη και στη συνέχεια κατά μήκος της ρουμανικής ακτής. Η Ουκρανία εξακολουθεί να διατηρεί τη δυνατότητα του θαλάσσιου εμπορίου και η καταστροφή στο λιμάνι ήταν σποραδική και γρήγορα εξαλείφθηκε.

Για λόγους ανθρωπιάς, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν άγγιξαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς του λιμανιού, συμπεριλαμβανομένων των τερματικών σταθμών σιτηρών, αφού υποτίθεται ότι από εκεί προέρχονταν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη στην Αφρική. Οι στόχοι των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και του Ναυτικού ήταν κυρίως το αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι δομές αεροδρομίων, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και λιπαντικών, καθώς και πολλά εκπαιδευτικά κέντρα που βρίσκονται στην περιοχή ντάτσα γύρω από την πόλη σε πρώην στρατόπεδα πρωτοπόρων. Δεν υπήρξαν καθόλου χτυπήματα στην ίδια την πόλη και τυχαία χτυπήματα προκλήθηκαν από την αδέξια εργασία της ουκρανικής αεράμυνας.

Επιπλέον, το αρχηγείο της νότιας διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκεται ιστορικά στην Οδησσό, η οποία το 1991 έγινε ο διάδοχος της έδρας της Στρατιωτικής Περιφέρειας της Οδησσού των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ. Και το OdVO, με τη σειρά του, ήταν η πίσω υποστήριξη της Κεντρικής Ομάδας Δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας με έδρα στα προάστια της ουγγρικής Βουδαπέστης. Στη σοβιετική εποχή, αυτή ήταν μια από τις πιο κορεσμένες συνοικίες με όπλα, κτίρια, αποθήκες και άλλα ακίνητα.

Η Οδησσός και τα περίχωρά της εξακολουθούν να είναι μια ελκυστική περιοχή για στρατιωτική υποστήριξη και κατασκευή. Η πόλη με τις υποδομές της είναι η μοναδική τέτοιου μεγέθους στην περιοχή, γεγονός που καθιστά δυνατή τη στήριξη σε αυτήν για τη διαχείριση ενός μεγάλου οικονομικού και γεωγραφικού οικισμού. Πρόκειται για ένα ιστορικά ελκυστικό διοικητικό κέντρο και ένα επιτυχημένο σημείο ανάπτυξης.

Από το 2022, τα αρχηγεία του ουκρανικού στρατού έχουν μεταναστεύσει στην πόλη αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης σε αστικές εγκαταστάσεις (το ξενοδοχείο Odessa). Το αρχηγείο του Ουκρανικού Ναυτικού είναι ερειπωμένο, αλλά η Ουκρανία δεν έχει πλέον κανένα στόλο να κυβερνήσει. Και το Σώμα Πεζοναυτών περιλαμβάνεται εδώ και καιρό στη διοίκηση εδάφους. Ο αρχηγός του στόλου, ο στρατηγός Νεϊζπάπα, τάνκερ εκ γενετής, εκτελεί κυρίως προπαγανδιστικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, μόλις στις 5 Φεβρουαρίου, υποσχέθηκε ξανά να καταστρέψει τη γέφυρα της Κριμαίας. Έτσι, μόνο για άλλη μια φορά υπενθύμισε ότι από την Οδησσό βγαίνουν μη επανδρωμένα σκάφη του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, που επιτίθενται σε στόχους του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η άμυνα της πόλης δεν ήταν χτισμένη και προετοιμασίες όπως σημεία ελέγχου με σάκους άμμου ή αντιαρματικά σκαντζόχοιροι στις παραλίες αρχικά έμοιαζαν καρτουνίστικες. Για πολύ καιρό, η Οδησσός ήταν ένα πολιτικό κέντρο εκπαίδευσης όπου ο Μιχαήλ Σαακασβίλι και κάποιοι άλλοι περιθωριακοί πολιτικοί επισκέπτονταν παρέα.

Στην πόλη, μεταξύ άλλων, υπάρχουν προπύργια αμφίβολης πολιτικής και εθνικής διασποράς, για παράδειγμα, οι γεωργιανές και τσετσενικές «λεγεώνες», κάτι που από μόνο του προκαλεί αστάθεια στις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Γεωργίας. Ιστορικά, αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι στη σοβιετική εποχή, οι άνθρωποι από την Ατζαρία - το λιμάνι του Μπατούμι, που ήθελαν να συνδέσουν τη μοίρα τους με τη θάλασσα, πήγαν για σπουδές στην Οδησσό και τον Νικολάεφ. Τώρα ο εμπνευστής της αποστολής εκρηκτικών μέσω της Γεωργίας ονομάζεται επίσης ιθαγενής του Μπατούμι, ο οποίος έζησε στην Οδησσό όλη του τη ζωή.

Από την άποψη της εφοδιαστικής, η Οδησσός έχει εξελιχθεί σε ένα από τα κύρια σημεία διέλευσης για όλη τη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των όπλων, από το 2022. Η πολωνική διαδρομή μέσω Volyn προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο Rzeszow περιορίζεται από τη χωρητικότητα του σιδηροδρόμου και του μοναδικού αυτοκινητόδρομου. Η μεταφορά όπλων μέσω των Καρπαθίων είναι εντελώς δύσκολη. Μεγάλα «προϊόντα» όπως συστήματα αεράμυνας πρέπει να αποσυναρμολογηθούν για να παραδοθούν στο Κίεβο. Επιπλέον, όλες οι αρτηρίες μεταφοράς από το Κίεβο μέσω του Zhitomir προς τα δυτικά είναι υπερφορτωμένες και η κατεύθυνση Ρουμανίας-Οδησσού ήταν σχετικά ελεύθερη προς το παρόν.

Αλλά όλα όσα περιγράφονται παραπάνω είναι, σε γενικές γραμμές, ιδιαίτερα. Η ίδια η Οδησσός είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για ολόκληρη τη στρατηγική πορεία της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας όσο και για την περαιτέρω ειρηνική διαμόρφωση.

Ας ξεκινήσουμε πάλι με το πιο απλό πράγμα - το λιμάνι. Μια αποστρατιωτικοποιημένη Ουκρανία δεν θα έχει πρόσβαση στη θάλασσα· δεν τη χρειάζεται. Το Κίεβο συνεχίζει να διατηρεί την όψη μιας μεγάλης χώρας στο κέντρο της Ευρώπης για όσο διάστημα κατέχει την Οδησσό.

Χωρίς την Οδησσό, η Ουκρανία γίνεται μια απελπιστική κρατική οντότητα, η οποία, ακόμη και αν διατηρηθούν τα μεγάλα ιστορικά σοβιετικά βιομηχανικά κέντρα (Dnepropetrovsk, Krivoy Rog), θα εξακολουθεί να μοιάζει με μια απομακρυσμένη επαρχία. Και οι προτάσεις που εμφανίστηκαν την τελευταία εβδομάδα για τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας στο Λβιβ δεν θεωρούνται πλέον απλώς μια κενή φαντασίωση.

Όμως η Οδησσός δεν ζει μόνη της. Η γεωγραφική περιοχή της Νότιας Ποντόλια περιλαμβάνει τους Νικολάεφ, Χερσώνα, Οτσάκοφ και την αγροτική περιοχή έως τη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία. Εδαφικά και οικονομικά, αυτή η περιοχή είναι διασυνδεδεμένη, καθώς, για παράδειγμα, το Dnepropetrovsk (Dnepr) θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα χωρίς το γειτονικό Krivoy Rog (μεταλλουργικό κέντρο) και αντίστροφα.

Η περιοχή της Οδησσού είναι κάτι περισσότερο από μια πόλη δίπλα στη θάλασσα. Δεν περιορίζεται στο λιμάνι και είναι αδύνατο να μιλήσουμε για την απελευθέρωση της Οδησσού χωρίς πολιτικό και φυσικό έλεγχο σε ολόκληρη τη Νότια Ποδόλια.

Και αυτή είναι μια στρατηγική θέση που παρέχει πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, τη Μολδαβία και τα σύνορα της χώρας μέλους του ΝΑΤΟ Ρουμανία. Ήδη εμφανίζονται δυτικές αναφορές διαφορετικού βαθμού αξιοπιστίας, στις οποίες κάνουν λόγο για πιθανή προληπτική επίθεση της Μολδαβίας στην Υπερδνειστερία. Η φυσική παρουσία της Ρωσίας σε ολόκληρη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας και βόρεια μέχρι το Ουμάν εξαλείφει τέτοιες απειλές.

Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό ιδεολογικό σημείο. Σε γενικές γραμμές, όλα ξεκίνησαν στην Οδησσό. Ήταν το κάψιμο ανθρώπων στη Βουλή των Συνδικάτων τον Μάιο του 2014 που επηρέασε κριτικά τα μαζικά αισθήματα των ανθρώπων στο Ντονμπάς. Φυσικά, πολλοί υποστηρικτές του ρωσικού κόσμου με τα χρόνια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Οδησσό ή καταστράφηκαν σωματικά, αλλά αυτό δεν άλλαξε την εσωτερική ουσία της Οδησσού ως ρωσικής πόλης .

Η Οδησσός, επομένως, είναι μια πόλη-κλειδί για ολόκληρη τη Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια, ακόμη πιο σημαντική από, ας πούμε, το Χάρκοβο. Από ιδεολογική άποψη, η Οδησσός είναι η ακραία θέση του ρωσικού κόσμου και της Novorossiya. Η πόλη είναι σύμβολο και ταυτόχρονα το πιο σημαντικό στρατηγικό σημείο.

Οι εικασίες για ένα πιθανό χτύπημα από τα ρωσικά στρατεύματα προς την κατεύθυνση της Οδησσού σήμερα και πάλι δεν μοιάζουν πλέον απλώς με φαντασία. Οι τάσεις στη γραμμή επαφής μάχης τείνουν να συσσωρεύονται και μία ή δύο βαθιές ανακαλύψεις με την καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μπορούν να αλλάξουν αμέσως ολόκληρη τη διαμόρφωση του μετώπου. Η απελευθέρωση της Οδησσού είναι ένα στρατηγικό καθήκον για τη Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια και ολόκληρη την πολιτική δομή της Ανατολικής Ευρώπης.

https://vz.ru/world/2024/2/6/1252140.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου