Κυριακή 10 Απριλίου 2011

EKTOΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Έκκληση προς την κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία κατά των διαδηλωτών και να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις απεύθυνε σήμερα η Κάθριν Άστον, εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής...



Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά για να διαλύσουν διαδήλωση σε σουνιτική περιοχή της Λατάκια, προκαλώντας τραυματισμούς και θανάτους.

Οι ταραχές στη Συρία μπαίνουν σε νέα φάση μετά από τρεις εβδομάδες, με τις πλέον βίαιες συγκρούσεις να έχουν λάβει χώρα στη Νταράα, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, με 22 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Η κρατική τηλεόραση επίσης ανέφερε πως 19 αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι από τις τάξεις των διαδηλωτών πυροβόλησαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη παραδοχή απωλειών από πλευράς της κυβέρνησης της Συρίας, η οποία ισχυρίζεται πως ένοπλες συμμορίες και όχι πολίτες που θέλουν μεταρρυθμίσεις βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια.

Σε όλη τη χώρα οι νεκροί διαδηλωτές από την αρχή των ταραχών, πριν από τρεις εβδομάδες, μέχρι σήμερα, εκτιμάται πως έχουν ξεπεράσει τους 90, σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή καταδίκασε τη βία και κάλεσε τις αρχές της χώρας να αποφύγουν τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Του καθεστώτος της Συρίας ηγείται ο πρόεδρος Μπασάρ Ασάντ, η οικογένεια του οποίου κυβερνά τη χώρα εδώ και 40 χρόνια. Ο Ασάντ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου πριν από 11 χρόνια, διαδεχόμενος τον πατέρα του, και αρχικά προσπάθησε να βοηθήσει τη χώρα να βγει από μία μακρά περίοδο απομονωτισμού, άροντας οικονομικούς περιορισμούς σοβιετικού τύπου- ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις περί μεταρρυθμίσεων, πολλοί θεωρούν ότι ο τρόπος διακυβέρνησής του δεν απέχει πολύ από αυτόν του πατέρα του.

Ο πρόεδρος Ασάντ έχει προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις (απολύσεις τοπικών αξιωματούχων, δημιουργία επιτροπών για την άρση των νόμων εκτάκτου ανάγκης, που επιτρέπουν τις συλλήψεις πολιτών χωρίς την απαγγελία κατηγοριών κ.α), ωστόσο τα κύρια αιτήματα πλέον των αντιπάλων του καθεστώτος είναι η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και η διενέργεια πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου