Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Επικαιρότητα 15 Μαη 2011

Επικαιρότητα
Ελλάδα

* Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει το απόγευμα (18:00) της Δευτέρας το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο το σχέδιο για το κέντρο της Αθήνας, εν μέσω φαινομένων ανεξέλεγκτης βίας και εγκληματικότητας και συσσώρευσης παράνομων μεταναστών. Πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ.Καμίνη.

* Την πραγματοποίηση παναττικής στάσης εργασίας από τις 11:30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου, την Τετάρτη, ημέρα που το νομοσχέδιο για την αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο στις 40 θα συζητείται στη Βουλή αποφάσισε το γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων καταγγέλλει ευρύτερη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Στις 12:00 συγκέντρωση στην πλ. Καραϊσκάκη.
* Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση ο 48χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε στη διάρκεια της επίθεσης κουκουλοφόρων με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων και τη λαϊκή αγορά. Τους τραυματίες επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης.
* Μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας ότι «μπορούν να συναντηθούν σε μια κοινή επιδίωξη» έστειλε από το Διδυμότειχο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Λύση υπάρχει και είναι πολιτική. Αρκεί να αρθούμε όλοι πάνω από τα μικρά και να προσηλωθούμε στα μεγάλα» σημείωσε χαρακτηριστικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κοινωνική σταθερότητα και συνοχή.
* Αναστάτωση επικρατεί στη Λαμία με την απογραφή πληθυσμού, αφού σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, ολόκληρες γειτονιές της Λαμίας μετακινούνται οργανωμένα σε γειτονικούς νομούς από όπου έλκουν την καταγωγή τους, ενώ παράλληλα καταγγέλθηκε ότι για σήμερα Κυριακή εχουν προγραμματιστεί οργανωμένα ταξίδια συλλόγων και φορέων.

Κόσμος

* Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι ο Τζον Λίπσκι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του παγκόσμιου οργανισμού, αναλαμβάνει προσωρινά τα «ηνία» στη θέση του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες απόπειρας βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης και ομηρίας από την αμερικανική Δικαιοσύνη. Ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του ΔΝΤ πρόκειται να έχει την Κυριακή άτυπη συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.
* Πρωτοφανές ξέσπασμα βίας στη Μέση Ανατολή κατά την 63η επέτειο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, την πικρή επέτειο της Αλ-Νάκμπα (Καταστροφή) για τους Παλαιστινίους που ξεριζώθηκαν το 1948 από τις εστίες τους -με το προσφυγικό ζήτημα να παραμένει έως και σήμερα «αγκάθι» για την όποια ειρηνευτική συμφωνία. Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις πυρ κατά διαδηλωτών στις μεθορίους με τη Συρία, το Λίβανο και τη Γάζα. Τουλάχιστον 18 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, ο απολογισμός. Στο «κόκκινο» η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, καταδίκες και αλληλοκατηγορίες...
* Κατηγορίες απόπειρας βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης και ομηρίας απαγγέλθηκαν στον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν από τις Αρχές της Ν.Υόρκης, έπειτα από καταγγελία 32χρονης καμαριέρας σε ξενοδοχείο του Μανχάταν. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αργότερα την Κυριακή, στο οποίο θα δηλώσει αθώος. Ο Ντ.Στρος-Καν τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο JFK λίγο πριν φύγει για την Ευρώπη. Αμηχανία στη Γαλλία, ενώ στάση αναμονής τηρούν φίλοι και αντίπαλοί του.
* Χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τα... πεπραγμένα Μπερλουσκόνι προσλαμβάνουν οι κρίσιμες τοπικές εκλογές της Κυριακής και της Δευτέρας στην Ιταλία. Οι κάλπες θα δείξουν σε ποιο βαθμό έχει πληγεί ο Ιταλός πρωθυπουργός από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο με ανήλικη, τρεις δίκες για διαφθορά και μία οικονομία σε λιμνάζοντα ύδατα. Οι πιο κρίσιμες μάχες θα δοθούν σε Τορίνο, Νάπολη, Μπολόνια και Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας και «βάση» του Μπερλουσκόνι, όπου η κεντροδεξιά συμμαχία κινδυνεύει με ήττα για πρώτη φορά σε 20 χρόνια.
* Σε σταθερή κατάσταση βρίσκεται η υγεία της τέως πρώτης κυρίας της Αιγύπτου Σούζαν Μουμπάρακ, μετά την «κρίση πανικού» που υπέστη ενώ σε εξέλιξη παραμένει η δικαστική έρευνα σε βάρος της για διαφθορά και παράνομο πλουτισμό. Η Σούζαν Μουμπάρακ είχε καταρρεύσει την Παρασκευή, όταν οι αρχές, αφού ολοκληρώθηκε η τρίωρη ανάκρισή της, διέταξαν να τεθεί υπό κράτηση. Οι γιατροί έκριναν όμως πως η 70χρονη χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση -κάτι που καθιστά σχεδόν απίθανη τη μεταφορά της σε γυναικείες φυλακές στο Κάιρο, όπως αρχικά αναμενόταν.

Οικονομία

* Μικρές καθυστερήσεις στις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα εκτιμά η Αθήνα πως μπορεί να προκαλέσει η «περιπέτεια» του Ντομινίκ Στρος-Καν, με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν όμως πως η «αποφασιστικότητα της χώρας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων δεν θα αλλάξει». Ο επικεφαλής του ΔΝΤ έχει «πολύ καλή γνώση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
* Η Ελλάδα «θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου (των 110 δισ. ευρώ), καθώς και οι επόμενες» δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012.
* Μυστικό σχέδιο ίδρυσης ανεξάρτητου οργανισμού, που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, έχει η τρόικα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής. Παράλληλα, με όπλο την πέμπτη δόση, οι δανειστές επιδιώκουν τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και σκέπτονται σοβαρά να ζητήσουν την ψήφιση του σχεδίου από 180 βουλευτές.

Αθλητισμός

* Η ΑΕΚ δεν πτοήθηκε από το άδειο - λόγω τιμωρίας - ΟΑΚΑ και επιβλήθηκε του ΠΑΟΚ με 3-0 για την 3η αγωνιστική των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ. Στις 20:30, στο Πανθεσσαλικό, ο Παναθηναϊκός παίζει ένα από τα... τελευταία του χαρτιά απέναντι στον Ολυμπιακό Βόλου που επίσης «καίγεται» για τη νίκη. Παρακολουθείστε την εξέλιξη του αγώνα από το sports.sansimera.gr.
* Μπορεί να δυσκολεύτηκε όμως η Αναγέννηση Επανομής κατέκτησε το πρωτάθλημα στον Βόρειο όμιλο της Football League 2 και εξασφάλισε την απευθείας άνοδο στην Football League. Οι Θεσσαλονικείς έφυγαν με τον βαθμό από την Κοζάνη (2-2), την ώρα που η Καλλονή έχανε 1-0 από τον Εθνικό Φιλιππιάδας.
* Το πρωτάθλημα της Football League κατέκτησε ο Παναιτωλικός, που επικράτησε εκτός έδρας της Ηλιούπολης με 3-2 (22' Θεοδωρίδης, 39' Kαραμαλίκης, 88' Μπουμάλ - 74' Κρητικός, 89' αυτ. Αναστασιάδης) και σε συνδυασμό με το 3-1 (45' πεν, 72' Αγρίτης, 66' Καμπάνταης, 69' Γιακούμπου - 40' Πατσατσόγλου) του ΟΦΗ επί του ΠΑΣ Γιάννινα τερμάτισε στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου