Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Επικαιρότητα 18-5-11


Επικαιρότητα
Ελλάδα
Με τα μαθήματα της ιστορίας, της βιολογίας και των αρχών οργάνωσης (όλα κατεύθυνσης) συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι πανελλαδικές εξετάσεις. Το sansimera.gr, όπως κάθε χρόνο, θα μεταδώσει μετά τη λήξη των εξετάσεων τις απαντήσεις των θεμάτων, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Ορίζοντες».

Σε παρέμβαση προχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της ΕΕ για συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, που από πολλούς ερμηνεύτηκαν ως τελεσίγραφο εν όψει 5ης δόσης του δανείου, ενδεχομένως, δε, και ως προάγγελος πρόωρων εκλογών. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Σύνταγμα, θεσμοί και αξιοπρέπεια επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η κοινοβουλευτική δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα».
Κατά της συναίνεσης τάσσεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει στην πολιτική συναίνεση ως σύστημα διακυβέρνησης. Είναι λάθος ο Όλι Ρεν να λέει πως όταν υπάρχει συναίνεση λειτουργεί καλύτερα η Δημοκρατία, είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι αντιπολίτευση ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους μία αντιπολίτευση που λέει «όχι» σε όλα.
«Γκρίζα» χρωµάτισε το Αγαθονήσι και το Φαρµακονήσι -συγκρίνοντάς τα µε τα Ιµια- ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχµέτ Νταβούτογλου τον Ιούνιο του 2009, σύµφωνα µε απόρρητο τηλεγράφηµα που διέρρευσε από το Wikileaks.
Κατεδαφίσεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων για τη δημιουργία πρασίνου σχεδιάζει η κυβέρνηση για το κέντρο της Αθήνας, το οποίο έχει μετατραπεί σε υγειονομική «βόμβα». Ανθυγιεινές εστίες εντοπίζονται σε όλους τους δρόμους του κέντρου και κυρίως σε κτίρια όπου στοιβάζονται παράνομοι μετανάστες σε άθλιες συνθήκες. Ειδικά συνεργεία θα προχωρούν δύο φορές την εβδομάδα σε αυτοψίες και απολυμάνσεις εγκαταλελειμμένων και παλαιών κτιρίων στα οποία μένουν αλλοδαποί.
Κόσμος
Το στάδιο Croke, όπου το 1920 βρετανικές δυνάμεις είχαν σκοτώσει 14 πολίτες, σκοπεύει να επισκεφθεί την Τετάρτη η βασίλισσα Ελισάβετ, που πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ιρλανδία. Η βασίλισσα Ελισάβετ πιθανότατα θα αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι σχέσεις των δύο χωρών, αν και θεωρείται μάλλον απίθανο να απολογηθεί για συμπεριφορές του παρελθόντος.
Πιθανότητες νίκης στους Σοσιαλιστές δίνει η πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Γαλλία μετά τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν. Το 54% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί ακόμη να κερδίσει τις εκλογές χωρίς τον προβεβλημένο υποψήφιό του. Είναι η πρώτη δημοσκόπηση για τις εκλογές του 2012 που δεν περιλαμβάνει το όνομα του Στρος-Καν στη λίστα με τους πιθανούς υποψήφιους.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από HIV/AIDS έρχονται συχνά αντιμέτωποι με την άρνηση των κινέζικων νοσοκομείων για περίθαλψη, ανέφερε υπηρεσία του ΟΗΕ την Τετάρτη. Οι περισσότεροι παραπέμπονται σε ειδικές κλινικές, όπου δεν μπορούν να δεχθούν θεραπεία για νοσήματα άσχετα με την μολυσματική τους ασθένεια, αναφέρει η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Θεραπείας.
Δέκα άτομα σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν στη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων για το θάνατο δύο ανδρών και δύο γυναικών σε νυχτερινή επιδρομή νατοϊκών και αφγανικών στρατευμάτων στο βόρειο Αφγανιστάν.
Ο τέταρτος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας ολοκληρώνεται στις Βρυξέλλες, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την προσδοκία να κλείσουν ορισμένα θέματα, που εκκρεμούν ήδη από τις προηγούμενες συναντήσεις των δύο πλευρών.
Οικονομία
Μετά την Ευρώπη την πόρτα της εξόδου από το ΔΝΤ δείχνουν στον Ντομινίκ Στρος Καν και οι ΗΠΑ, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ να δηλώνει ότι ο Στρος Καν δεν είναι σε θέση να διευθύνει. «Το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες» δηλώνει ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στη Γαλλία.
Τετραήμερη απεργία από τα ξημερώματα της Πέμπτης εξήγγειλε το σωματείο εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα η «χρυσή τομή» με τη διοίκηση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη, με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται πάνω από τις 1.360 μονάδες, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες.
Αθλητισμός
Σταθερά στην 12η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA με 985 βαθμούς παραμένει η Ελλάδα για τον μήνα Απρίλιο. Η απουσία διεθνών αγώνων, τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό τομέα, διατήρησε και την πρώτη δεκάδα αναλλοίωτη, με την Ισπανία να κρατά την πρωτιά με 1857 βαθμούς και τις Ολλανδία και Βραζιλία να ακολουθούν με 1702 και 1425 αντίστοιχα.
Αναβλήθηκε για την επόμενη Τετάρτη (25/5) η εκδίκαση της υπόθεσης για την κακοδιαχείριση της ΠΑΕ ΑΕΚ από την οικογένεια Ψωμιάδη λόγω της μη προσέλευσης του Χρυσόστομου Ψωμιάδη. Ο συνήγορος του Μάκη Ψωμιάδη υποστήριξε πως ο πελάτης του νοσηλεύεται σε νοσοκομείο από τις 14 Μαΐου, καθώς πάσχει από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και συνεπώς δεν ήταν σε θέση να βρεθεί στο Τριμελές Εφετείο.
Μεταγραφικός στόχος της Γαλατάσαραϊ είναι ο Όλοφ Μέλμπεργκ σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο οποίος αναφέρει ότι ο πρόεδρος της τουρκικής ομάδας, Ουνάλ Αϊσάλ έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να ολοκληρώσουν άμεσα την απόκτηση του Μπέλμπεργκ, καθώς και τριών ακόμη Σουηδών διεθνών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου