Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Πυροβολούσαν μόνο Αμερικανοί

Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΠΟΥ ΔΙΕΜΕΝΕ Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΕΝ ΕΙΔΕΙ «ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ» ΟΙ ΗΠΑ
Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ από Ελευθεροτυπία
Αλλάζει πάλι η εκδοχή της εκτέλεσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επιβεβαιώνοντας σταθερά την εν ψυχρώ δολοφονία, εικόνα που προφανώς θέλει να ενισχύσει η Ουάσιγκτον, η οποία τροφοδοτεί τις αλλαγές με επίσημες διαρροές, ενώ το Πακιστάν εξεγείρεται για την απροκάλυπτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του σε ξηρά και αέρα.



Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν, ανωνύμως, ότι οι κομάντο δέχτηκαν πυρά από τον ταχυδρόμο, ο οποίος όμως ήταν σε παρακείμενο κτίριο. «Οταν λέμε πως δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, το εννοούμε», δηλώνει από το «Σημείο Μηδέν» ο Μπαράκ Ομπάμα, στέλνοντας το «μήνυμα» (φωτ. Reuters)
Οπως έγραψαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν, αλλά ζήτησαν ανωνυμία, ότι η μάχη στη βίλα ήταν μάλλον μονομερής. Πυροβολούσαν μόνο οι Αμερικανοί. Αρχισαν να πυροβολούν όταν δέχτηκαν πυρά από τον ταχυδρόμο του Μπιν Λάντεν, ο οποίος ήταν σε παρακείμενο κτίριο. Μετά κανείς δεν πυροβόλησε, παρά μόνον οι Αμερικανοί. Οι βατραχάνθρωποι, μετά τους πρώτους πυροβολισμούς που δέχτηκαν, εκτίμησαν ότι θα τους πυροβολούν συνεχώς και έτσι πυροβολούσαν εκείνοι ό,τι έβλεπαν μπροστά τους, ανεβαίνοντας έναν έναν τους ορόφους, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους. Στον τελευταίο όροφο της βίλας βρήκαν τον Μπιν Λάντεν και τη γυναίκα του. Σκότωσαν τον πρώτο και τραυμάτισαν τη δεύτερη. Αλλος, «ανώτερος αξιωματούχος» κατά το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επιβεβαίωσε ότι μόνον ένας από τους πέντε που σκοτώθηκαν είχε όπλο και πυροβόλησε μία φορά στην αρχή της επιχείρησης. Ο ίδιος είπε ότι όλοι όσοι συναντήθηκαν μετά με τους καταδρομείς ήταν άοπλοι και εξουδετερώθηκαν γρήγορα. Είναι προφανές ότι οι νέες λεπτομέρειες και οι αλλαγές που επιφέρουν στην εικόνα τού τι έγινε, όπως λένε όλες οι επίσημες πλέον αλλά ανώνυμες πηγές, οφείλονται στην ενημέρωση που έκαναν οι βατραχάνθρωποι μετά την επιχείρηση, στους διοικητές τους, οι οποίοι τη διαβίβασαν στην Ουάσιγκτον.

«Μήνυμα» Ομπάμα

Το γιατί η Ουάσιγκτον την αφήνει να διαρρεύσει εξηγείται από τη δήλωση που έκανε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επισκεπτόμενος πυροσβεστικό σταθμό της Νέας Υόρκης, 15 άνδρες του οποίου σκοτώθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου. Είπε ότι η εκτέλεση του Οσάμα στέλνει μήνυμα στον κόσμο και στη χώρα ότι «όταν λέμε πως δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, το εννοούμε». Στο πλαίσιο αυτό εξηγούνται εύκολα τα μηνύματα που γράφουν πια οι Αμερικανοί στα μπλουζάκια τους «Τον πετύχαμε» και «Ε! Οσάμα, δώσε χαιρετίσματα στο Χίτλερ». Η ύπατη αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Νάβι Πιλάι, ζήτησε να αποκαλυφθούν πλήρως τα ακριβή γεγονότα.

Οργή Κάστρο, Πακιστάν

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο επέκρινε τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ δήλωσε ότι ο Οσάμα πήρε αυτό που του άξιζε. Εν τω μεταξύ, η σαουδαραβική εφημερίδα «Al Watan» έγραψε χθες ότι οι Αιγύπτιοι της Αλ Κάιντα, υπό τον υπαρχηγό Αλ Ζαουάχρι, έχοντας εμπλακεί σε εσωτερικό αγώνα εξουσίας, οδήγησαν τους Αμερικανούς στον Οσάμα, μέσω του Πακιστανού αγγελιαφόρου του.

Στο Πακιστάν, τώρα, ο αντίκτυπος είναι μεγάλος. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Είπε ότι είναι εύκολο να κατηγορούνται οι μυστικές υπηρεσίες, ή στοιχεία στην κυβέρνηση, αλλά κανείς δεν είναι όργανο της Αλ Κάιντα. «Είναι λάθος υπόθεση και ψευδής κατηγορία», είπε ο Σαλμάν Μπασίρ. Το Ισλαμαμπάντ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες» αν ξανακάνει τέτοια επιδρομή εναντίον τρομοκρατών. Δεν χαρακτήρισε παράνομη την επιχείρηση και φρόντισε να μη θίξει τη συνεργασία των δύο χωρών.

Δήλωσε, πάντως, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν δεν είναι ούτε ανίκανες ούτε αμελητέες. Τόνισε ότι οποιαδήποτε χώρα (υπαινιγμός για την παλιά αντίπαλο, Ινδία) αποπειραθεί επιδρομή σε πακιστανικό έδαφος θα έχει συνέπειες. *


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου