Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

«ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ»


Διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ της Αλβανίας και της Σερβίας, όπως επίσης και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης με την προσάρτηση της εκεί σερβικής δημοκρατίας, πρότεινε ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάτσιτς. «Η υπεράσπιση του Κοσόβου μέσω πολέμου δεν ήταν ...

επιτυχής», παραδέχθηκε ο σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάτσιτς και εκτίμησε ότι πρέπει να επιτευχθεί διαχωρισμός «προτού να είναι πολύ αργά».

Ο Ιβιτσα Ντάτσιτς εκτίμησε ότι είναι αναπόφευκτο το Κοσσυφοπέδιο να ενσωματωθεί με την Αλβανία, όπως και η Σερβική Δημοκρατία (μέρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης) με την Σερβία, καθώς και στις δύο περιπτώσεις τα σημερινά κρατίδια δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν σαν ανεξάρτητα κράτη. Κάποιος θα πρέπει να ήταν αφελής για να πιστέψει κάτι τέτοιο, είπε χαρακτηριστικά, στο ΝΙΝ που εκδίδεται στο Βελιγράδι.

Οχι στα πολυεθνοτικά παραμύθια

Ο υπουργός Εσωτερικών (και αναπληρωτής πρωθυπουργός ως επικεφαλής των Σοσιαλιστών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Τσβέτκοβιτς) χαρακτήρισε λάθος την επιλογή της τότε ηγεσίας να μην κάτσει στο τραπέζι με την Αλβανία, σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο. "Ο διαχωρισμός του μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική ... η Σερβία δεν θα έπρεπε να είχε αναγνωρίσει κανέναν άλλο ως συνομιλητή πλην της Αλβανίας", υποστήριξε.

Αναφερόμενος στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αντίστοιχα, αναρρωτήθηκε: "Εάν αύριο, η Σερβική Δημοκρατία αποφασίσει, με δημοψήφισμα να αποσχιστεί, τι θα γίνει; Θα καταστεί ένα ανεξάρτητο κράτος ή θα αποφασίσει να ενωθεί με τη Σερβία; ... είναι φυσιολογικό, αφού είμαστε ο ίδιος λαός".

"Μήπως είναι άραγε διαφορετικοί Αλβανοί αυτοί που ζουν στην Πρίστινα και αυτοί που ζουν στα Τίρανα; Μιλούν σ' εμάς για ένα πολυεθνοτικό Κόσοβο. Ο λαός μας δεν χρειάζεται παραμύθια περί μιας πολυεθνοτικής ζωής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου