Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΑΛΥΤΟΣ Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ, ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ...


Να κάνουν υπομονή στις ουρές των βενζινάδικων. Να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί για το ΙΧ. Να μην οδηγούν με κλιματισμό. Και το κυριότερο, να μην τρέχουν με πάνω από 90-100 χιλιόμετρα την ώρα ώστε να μην καίνε πολλή βενζίνη. Τις...

παραπάνω οδηγίες έδιναν χθες στους πολίτες τα κρατικά μέσα της Λιβύης, για την "αντιμετώπιση της έλλειψης καυσίμων", που ταλανίζει τη χώρα.Ωστόσο ούτε ο ενεργειακός στραγγαλισμός της Λιβύης ούτε οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί τριών μηνών έφεραν ως τώρα τύχη στους Συμμάχους, που τσακώνονται προ του στρατηγικού αδιεξόδου.
Χθες π.χ. η Γαλλία απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση της Ιταλίας για άμεση κατάπαυση του πυρός για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα έδινε στον Καντάφι πολύτιμες ανάσες.
Την ώρα πάντως, που το αμερικανικό Κογκρέσο επέβαλε κυρώσεις σε άλλες εννέα λιβυκές εταιρείες, η Κίνα τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Καντάφι, χαρακτηρίζοντας "σημαντικό εταίρο διαλόγου" το Εθνικό Συμβούλιο της Βεγγάζης. "Οι Δυτικοί πίστευαν ότι θα ξεμπερδέψουν με τον Καντάφι σε 15 μέρες.
Τελικά θα αναγκαστούν να αποδεχτούν τον οδικό μας χάρτη.
Διαφορετικά η Λιβύη θα διχοτομηθεί σε Τριπολίτιδα και Κυρηναϊκή και θα βυθιστεί στο χάος όπως η Σομαλία", πρόβλεψε στο Reuters ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης, Ζαν Πινγκ.
Το αφρικανικό σχέδιο προβλέπει κατάπαυση του πυρός και μεταβατική περίοδο διαλόγου, αλλά αφήνει κενό ως προς την τύχη του Καντάφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου