Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Αμφιβολίες και ενστάσεις για τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς στην κρίση χρέους της Ελλάδας διατύπωσε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών, καθώς η χώρα του ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ. Εχουν γίνει λάθη από όλες τις πλευρές, τόνισε, επικρίνοντας την έμφαση που δίνεται στην λιτότητα και όχι στην ανάπτυξη.



"Είναι προφανές πως όλοι έχουμε κάνει λάθει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο" ανέφερε ο Γιάτσεκ Ροστόφσκι. "Στην Ελλάδα χρειάζεται σταθεροποίηση και ανάπτυξη", σημείωσε, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο το υψηλό ελληνικό χρέος.

Πρόσθεσε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα "πρέπει να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους".

"Ένα πρόγραμμα (στήριξης) θα πρέπει να είναι σαφώς αντιληπτό ως ένα βήμα προς την οικονομική ανάκαμψη της χώρας που την αφορά" ανέφερε.

Ως υπόδειγμα για τα σχέδια ανάκαμψης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ο υπουργός ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , το οποίο, κατά τη γνώμη του, είναι πιο παραγωγικό, ενώ η Νομισματική Ένωση παραμένει "πίσω από τα γεγονότα".

"Ευτυχώς που το ΔΝΤ τελικά συμμετέχει στα σχέδια για την στήριξη των τριών χωρών που το έχουν χρησιμοποιήσει (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία)", τόνισε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι "χρειάζονται κίνητρα τόσο στον αριθμητή (χρέος) όσο και στον παρονομαστή (ΑΕΠ) της ευρωπαϊκής αναλογίας".

"Αυτά που δημιουργήθηκαν για την Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία πρέπει να λειτουργούν καλύτερα", υπογράμμισε ο Ροστόφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου