Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Κωμόπολη προς πώληση στις ΗΠΑ


Τραγελαφικές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ. Μία ολόκληρη κωμόπολη στην πολιτεία της Νότιας Ντακότα διατίθεται προς πώληση. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν να αποκτήσουν το Σενίκ με την ρομαντική ατμόσφαιρα της Άγριας Δύσης έναντι 779.000 δολαρίων.


Ευκαιρίες για όσους θέλουν να επενδύσουν παρουσιάζονται στις ΗΠΑ λόγω της οικονομικής κρίσης. Η μικρή ξεχασμένη κωμόπολη Σενίκ των μόλις 79 κατοίκων στη Νότια Ντακότα είναι μία τέτοια ευκαιρία. Για όσους αγαπούν το ρομαντισμό της Άγριας Δύσης και διαθέτει στο λογαριασμό του 779.000 δολάρια μπορεί να αποκτήσει το Σενίκ.

Η μικρή πόλη διαθέτει λίγα σπίτια, ένα Σαλούν, ένα μαγαζί για χορό, ένα μουσείο, δύο καταστήματα, ένα ταχυδρομείο, ένα βενζινάδικο, έναν σιδηροδρομικό σταθμό, μία φυλακή και λιγοστούς κατοίκους. Οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν μία έκταση 46 στρεμμάτων, θα πρέπει όμως να επενδύσουν λίγα ακόμη χρήματα, γιατί πολλά από τα κτίρια και τους δρόμους βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, το μεσιτικό γραφείο που έχει αναλάβει την πώληση, έχει δημιουργήσει μία ιστοσελίδα. Στο buyscenicsd.com μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν μία ψηφιακή βόλτα. «Είναι ένα ενδιαφέρον μέρος με ιστορικό παρελθόν» δήλωσε στο CNN ο μεσίτης, Ντέιβ Όλσεν και συμπλήρωσε: «Αυτό που χρειάζεται η πόλη είναι αυξηθεί λίγο ο πληθυσμός της και πολύ δημιουργικότητα».

Το μέλλον για το Σενίκ είναι βέβαιο, παρότι βρίσκεται μόλις 80 χλμ. από την τουριστική πόλη Ράπιντ Σίτι. Το Σενίκ ιδρύθηκε πριν από έναν αιώνα, η παρακμή της πόλης όμως αντικατοπτρίζει την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ. Πολλές κωμοπόλεις που βρίσκονται στη «μέση του πουθενά» βρίσκονται ένα βήμα πριν την πλήρη ερήμωση και τον θάνατο. Αυτό συνέβη και με την πόλη Εμπάιρ στη Νεβάδα.


Μια πόλη χαμένη στο χρόνο

Η πώληση θεωρείται ότι θα σώσει και την πόλη. Η σημερινή ιδιοκτήτρια είναι η 74χρονη Τουίλα Μέριλ, που μετακόμισε στο Σενίκ όταν ήταν παιδί. Ο πατέρας της έφτασε στην πόλη όταν αγόρασε ένα μπαρ. «Με την πάροδο των χρόνων αγόρασε ολόκληρο το Σενίκ» επισημαίνει η κόρη της κ. Μέριλ, η Λι Αν Κίστερ.. Η οικογένεια καλλιεργει το μύθο της άγριας ζωής του καουμπόι. «Δεν είχε ποτέ όπλο πάνω της, ωστόσο μεγάλωσε σε έναν κόσμο αντρών. Η πόλη είναι ακριβώς, όπως ήταν και τότε».

Ωστόσο, η γηραιά κυρία πάσχει πλέον από καρκίνο και η οικογένειά της θέλει να τη μεταφέρει στο Τέξας. Μαζί θα μετακομίσουν και 350 αγελάδες. «Το Σενίκ είναι μοναδικό» δηλώνει η κ. Κίστερ: «Είναι σαν ένα ταξίδι στο χρόνο. Οι άνθρωποι έρχονται εδώ για να δουν ένα μέρος που δεν έχει αλλάξει ποτέ. Δεν έχει αλλάξει ούτε για χάρη των τουριστών. Είναι απλά, όπως ήταν πάντα.


Η αρχική τιμή για το Σενίκ ήταν στα τρία εκατομμύρια δολάρια, όπως όμως επισημαίνει ο μεσίτης Τζο Μπένινγκτον, αν και οι ιδιοκτήτες ζητούν πολύ λιγότερα χρήματα, η πόλη δεν είναι απλά ένας σωρός ερειπίων. Κάθε χρόνο περνάει από εδώ ένα ράλι μηχανών. Το Λονγκχορν Σαλούν, το οποίο είναι διακοσμημένο με γυμνά κρανία αγελάδων και ταύρων, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 300 πελάτης. Το σαλούν κατασκευάστηκε το 1906, δεν έχει όμως ανακαινισθεί από τότε. Επιπλέον, το ένα μαγαζί και το βενζινάδικο θα πρέπει να κλείσουν για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Παρόλα αυτά υπάρχει το μουσείο που διαθέτει μία μεγάλη συλλογή από απολιθωμένους οργανισμούς. Το ταχυδρομείο λειτουργεί κανονικά. Μόνο η φυλακή δεν πωλείται, καθώς σύμφωνα με το νόμο οι ιδιοκτήτες και γενικά οι ιδιώτες δεν μπορούν να φυλακίσουν κάποιον, αυτό παραμένει στην αρμοδιότητα της πολιτείας.

Ο μεσίτης Μπένινγκτον θεωρεί ότι υπάρχουν καλές προοπτικές στο Σενίκ για τους ενδιαφερόμενους. Με 779.000 δολάρια μπορούν α αποκτήσουν μία ολόκληρη κωμόπολη, ενώ με το ίδιο ποσό θα αγόραζαν στη Νέα Υόρκη ένα μικρό σπιτάκι ή διαμέρισμα. Επιπλέον, η οικονομία του Σενίκ είναι ακόμη παραγωγική, αν και οι κάτοικοί της εκτιμούν ότι χρειάζεται μία ανακαίνιση. Όπως μάλιστα τονίζουν, η πόλη δεν είναι ποτέ δήμαρχο ή δημοτικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου