Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο - Μικρότερες οι περικοπές επιδομάτων στους ένστολους


Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο - Μικρότερες  οι περικοπές επιδομάτων στους ένστολουςΨηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Νωρίτερα, ο υπουργός Ευ. Βενιζέλος επέφερε αναδιατυπώσεις στο σώμα του πολυνομοσχεδίου. Μικρότερες τελικά οι περικοπές επιδομάτων στους ένστολους.




Οι κυριότερες από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, έχουν ως εξής:

*Για τα ξενοδοχειακά καταλύματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων επιθυμούν να τα εντάξουν στις διατάξεις περί τουριστικών καταλυμάτων και τα οποία έχουν νομίμως υλοποιημένο συντελεστή δόμησης έως 0,20, καταβάλλεται ειδική εισφορά ίση με ποσοστό 5% επί της αντικειμενικής αξίας των τουριστικών εγκαταστάσεων που αντιστοιχούν στον συντελεστή δόμησης που υπερβαίνει το 0,15 (αντί της αρχικής διεξόδου της κατεδάφισης των τμημάτων των κτηρίων που υπερβαίνουν το 0,15), ενώ για νομίμως υλοποιημένο συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο του 0,20, είτε οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να κατεδαφίσουν τα τμήματα που υπερβαίνουν τον συντελεστή 0,20, είτε θα πρέπει να αποκτήσουν όμορο γήπεδο, που να καλύπτει το ποσοστό του υπερβάλλοντος συντελεστή.

*Ορίζεται πως το προσωπικό που εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και έργου, μεταφέρεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε υπηρεσιακές μονάδες, μέχρι την λήξη της σύμβασής τους (το τελευταίο, αυτό, χρονοδιάγραμμα, απουσίαζε από την αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου).

*Θέματα που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία των καταργούμενων φορέων του Δημοσίου, μπορεί να ρυθμίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, ενώ, με τον τρόπο αυτό, μπορεί να ρυθμίζεται και ο τρόπος διάθεσης των ταμειακών υπολοίπων τους και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι κατέθεσε τροποποίηση, για μείωση της περικοπής των επιδομάτων των ενστόλων, τα οποία πλέον, αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 10% αντί του 20% που προβλεπόταν αρχικώς.

Στο νομοσχέδιο συμπεριελήφθησαν και οι τροπολογίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η πολυσέλιδη που αφορά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου και η τροπολογία περικοπής των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.


Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, της αποδοχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτυχαν ουσιαστικά, εκείνες που αφορούν τα τουριστικά καταλύματα, (παρότι αρκετές υπήρξαν οι διαμαρτυρίες για περιορισμό των ρυθμίσεων για την τουριστική κατοικία, στα καταλύματα πέντε αστέρων), ορισμένες από τις οποίες ψήφισε και ο ΛΑΟΣ.

Η 153σέλιδη τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, συνάντησε μονάχα την συμφωνία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - πλην εκείνης του βουλευτή Ζακύνθου, Δημήτρη Βαρβαρίγου.

Ο κ. Βαρβαρίγος, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απολύσεις του «πλεονάζοντος προσωπικού», δηλώνοντας πως «δεν πρόκειται να γίνω κανίβαλος εργαζομένων και με την ψήφο μου να οδηγήσω εργαζομένους στον καιάδα της ανεργίας, για λόγους δημοσιονομικού κόστους», καθώς μάλιστα, «λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν τα αναζητήσαμε εκεί που υπάρχουν».

Την αντίθεσή του και σε ρύθμιση που αφορά την απελευθέρωση των υπηρεσιών υγείας, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης (Ηλεία), δηλώνοντας πως την καταψηφίζει.

Σημειώνεται πως την εναντίωση στην ίδια διάταξη, εξέφρασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Αθ. Λεβέντης.

Κατά τα άλλα, η Νέα Δημοκρατία, παρότι δήλωσε πως συμφωνεί από θέση αρχής στην συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, δεν υπερψήφισε την τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων. «Είμαστε υπέρ του μικρότερου κράτους» δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος, Θ. Καράογλου.

«Έχουμε απόλυτη συνείδηση, ότι είναι σκληρό να ανατρέπεις προγραμματισμό ζωής. Με δεδομένο όμως, ότι το επιβάλλει η ανάγκη, είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση» απάντησε στις επικρίσεις ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Λιντζέρης.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την ρύθμιση που απασχολεί τον υγειονομικό κόσμο, ο κ. Λιντζέρης παρατήρησε πως «απελευθέρωση δεν σημαίνει να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και όπως το θέλει» και υποστήριξε πως «το θέμα είναι ανοικτό: Δεχόμαστε την δέσμευση του υπουργού Υγείας ότι οσονούπω θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση και σας λέω ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να είναι κόντρα στο δημόσιο συμφέρον, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της, αρχές ιατρικής δεοντολογίας».

Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος παρατήρησε μεταξύ άλλων, πως «η τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών, δεν είναι αποσπασματική ενέργεια. Είναι προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης του αστικού κράτους, με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, παραδίδετε συγκεκριμένους τομείς του δημοσίου τομέα στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, διευκολύνετε με αυτόν τον τρόπο την παράδοση του ορυκτού πλούτου στις πολυεθνικές επιχειρήσεις (σ.σ. αναφορά στην κατάργηση του ΙΓΜΕ) και ταυτόχρονα στην ιδιωτικοποίηση μιας σειράς τομέων, που ικανοποιούν κοινωνικές ανάγκες, όπως η σίτιση και η στέγαση φοιτητών και σπουδαστών» ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος ενδεικτικά στην κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.

Ο Παύλος Μαρκάκης (ΛΑΟΣ), εξέφρασε μεταξύ άλλων τη δυσφορία του για τον τρόπο μείωσης των επιδομάτων του Δημοσίου: «Σ’ αυτή τη ρύθμιση, υπάρχει και μια ρουσφετολογική διαδικασία, όπου δεν έγινε και κανένας υπολογισμός».

«Ένας που παίρνει επίδομα 600 ευρώ του κόβουν το 10% και ένας που παίρνει 150 του κόβoυν το 50%. Άμα, μπορείτε εσείς να βρείτε λογική σε αυτήν την ιστορία, πείτε μας και εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκάκης. Καταγγέλλοντας δε, τις αυξημένες αρμοδιότητες που χορηγεί το νομοσχέδιο στον υπουργό Οικονομικών, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ προέβλεψε πως «θα έρχεται ο υπουργός των Οικονομικών, θα βάζει όποιον θέλει στον ΣΔΟΕ. Δεν ξέρω αν θα κρατήσει τον κ. Καπελέρη και θα τον αφήσει στα τηλεοπτικά κανάλια το πρωί. Μπορεί να βάλει κάποιον άλλον. Αλλά επειδή και η απελευθέρωση των επαγγελμάτων έχει κανόνες, ας μας πουν ποια κριτήρια πρέπει να έχουν αυτοί οι άνθρωποι…»

Σκληρή κριτική επεφύλαξε στο νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής του Δ. Παπαδημούλης, έκανε λόγο για «καταργήσεις οργανισμών, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς καμία διαδικασία, χωρίς να δίνεται καμία απάντηση για το τι θα γίνει αυτός ο κόσμος ο οποίος μπαίνει στην πρέσα αυτών των ανακατατάξεων»:

«Η κυβέρνηση δεν δίνει καμία απάντηση. Εν λευκώ εξουσιοδότηση. Και μάλιστα, μία τόσο γενική εξουσιοδότηση που δίνει τη δυνατότητα, πέρα από τους καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς, οι επόμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις να μην περάσουν καν από τη Βουλή με αυτήν την άθλια διαδικασία μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά με μια απλή υπουργική απόφαση. Είναι πρόκληση αυτό το πράγμα και θα το βρείτε μπροστά σας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου