Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Μετανάστες: Πέθαιναν και τους πέταγαν στη θάλασσα



H αξία της ζωής ανάλογη με την οικονομική κατάσταση
Ένα σκάφος περίπου είκοσι μέτρων που είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη και μετέφερε περισσότερους από 300 μετανάστες διασώθηκε χθες από την ιταλική ακτοφυλακή, την ώρα που έπλεε ακυβέρνητο στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα αναφέρουν οι αρχές. Για πάνω από 100 νεκρούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μιλούν οι μετανάστες.



Όπως δήλωσε μία Μαροκινή διασωθείσα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa, στο σκάφος επέβαιναν αρχικά περίπου 300 άτομα «αλλά περίπου εκατό, κυρίως γυναίκες, δεν διασώθηκαν και οι άνδρες αναγκάστηκαν να ρίξουν τα πτώματα στην θάλασσα».

Η μάρτυρας ανήκε στην ομάδα των τεσσάρων γυναικών και του ενός άνδρα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην Λαμπεντούζα, καθώς υπέφεραν από προχωρημένη αφυδάτωση. Ανάμεσα τους βρισκόταν και μία έγκυος.

Τα όσα ανέφερε η γυναίκα έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες πληροφορίες της ιταλικής Ακτοφυλακής, που ανέφερε ότι «έχει μετρήσει περισσότερους από 300 πρόσφυγες στο σκάφος».

«Ίσως επέπλεαν πτώματα»

Ο επικεφαλής της Ακτοφυλακής της Λαμπεντούζα Αντόνιο Μοράνα δήλωσε ότι, στην περιοχή βρέθηκαν να επιπλέον «ρούχα, ίσως και πτώματα».

Ο Μοράνα πρόσθεσε ότι περαιτέρω έλεγχοι δεν ήταν εφικτό να διενεργηθούν, επειδή έπρεπε να μεταφερθούν στην Λαμπεντούζα το ταχύτερο δυνατό οι 300 πρόσφυγες.

Ένα κυπριακό ρυμουλκό, το οποίο ήταν το πρώτο που έφτασε κοντά στο ακυβέρνητο σκάφος ειδοποίησε το λιμενικό της Λαμπεντούζα.

Το ρυμουλκό απομακρύνθηκε όταν επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα για να προσπαθήσουν να ανέβουν στο κυπριακό πλοίο. Τελικά, τέσσερα σκάφη της ακτοφυλακής έφτασαν στην περιοχή και μετέφεραν τους μετανάστες στην Λαμπεντούζα.
ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου