Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Αναπόφευκτη η διάλυση της ευρωζώνης


Η "ελεγχόμενη διάλυση" της ζώνης του ευρώ είναι αναπόφευκτη, αν δεν υπάρξει αληθινή αποφασιστικότητα από τις ευρωπαϊκές ελίτ να σώσουν το κοινό νόμισμα, δήλωσε ο πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.



"Οι ευρωπαϊκές ελίτ, περιλαμβανομένων των γερμανικών, πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να διατηρηθεί το ευρώ, έστω και με αυξημένη ισοτιμία, ή όχι. Διαφορετικά πρέπει να προετοιμαστούν για μια ελεγχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, με όλες τις συνέπειες που αυτή θα έχει, ακόμη και για τη Γερμανία (...) Αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν παίζουν με τη φωτιά", δήλωσε ο Ροστόφσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα "Γκαζέτα Βιμπόρτσα".
"Πρέπει να επιλέξουμε: πολλή περισσότερη μακροοικονομική ολοκλήρωση της ευρωζώνης ή την αποσύνθεσή της. Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος", υπογραμμίζει ο πολωνός υπουργός.
Σύμφωνα με τον Ροστόφσκι, στην Ευρώπη υπάρχουν "δύο ειδών επικίνδυνοι λαϊκισμοί".
"Ο ένας στο νότο, με την παράλογη οικονομική προσέγγισή του, ο οποίος αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για τα δικά του προβλήματα. Σκέφτομαι εδώ τις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Ελλάδα. Και ο άλλος σε ορισμένες χώρες του βορρά που επιδεικνύουν εγωισμό και έλλειψη αλληλεγγύης με τις χώρες που έχουν προβλήματα".
"Η επιλογή μας είναι απλή: αλληλεγγύη ή η αποσύνθεση της Ευρώπης", υπογράμμισε.
Η Πολωνία δεν είναι η ίδια μέλος της ζώνης του ευρώ και δεν έχει ορίσει ημερομηνία για να ενταχθεί σ' αυτή, αλλά υπολογίζει ότι το 2015 θα εκπληρώνει όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ.
"Για να μπούμε στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι η μεταρρύθμισή της είναι αρκετά βαθιά", δήλωσε ο Ροστόφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου