Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Στην Αλγερία η οικογένεια Καντάφι


Καταφύγιο στην Αλγερία βρήκαν η σύζυγος του Μουαμάρ Καντάφι και τρία παιδιά του, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας. Στο μεταξύ αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι σκοτώθηκαν ο γιος του λίβυου συνταγματάρχη Χάμις Καντάφι αλλά και ο επικεφαλής πληροφοριών Αμπντουλάχ αλ Σενουσί.


"Η σύζυγος του Μουαμάρ Καντάφι, Σάφια, η κόρη του Αϊσά, οι γιοι του Χάνιμπαλ και Μοχάμεντ, συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους εισήλθαν στην Αλγερία στις 08:45 τοπική ώρα (10:45 ώρα Ελλάδος) από τη μεθόριο μεταξύ της Λιβύης και της Αλγερίας", σημειώνει το αλγερινό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, η οποία μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων APS.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πληροφορία γνωστοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και στον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, πρόεδρο του εκτελεστικού συμβουλίου του λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου" των αντικαθεστωτικών.

Στο μεταξύ, ο συνταγματάρχης Αλ Μάχντι Αλ Χαράγκι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την Ταξιαρχία της Τρίπολης του στρατού των εξεγερμένων, δήλωσε ότι είχε επιβεβαίωση πως ο Χάμις τραυματίστηκε άσχημα σε μάχη κοντά στο Μπεν Ουάλιντ και το Ταρχόνι και ότι κατέληξε στο νοσοκομείο.

Παράλληλα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΠΔ) δήλωσε χθες ότι ο Χάμις Καντάφι μπορεί να μπει στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου, καθώς η στρατιωτική μονάδα που διοικούσε κατηγορείται για το θάνατο δεκάδων κρατουμένων στην Τρίπολη.

Το ΔΠΔ έχει ήδη εγκρίνει τα εντάλματα σύλληψης για τον Μουαμάρ Καντάφι, το γιο του Σάιφ αλ Ισλάμ και τον επικεφαλής των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπντουλάχ αλ Σενούσι με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Αντικαθεστωτικοί: Θα τους καταδιώξουμε παντού

Επιθετική ενέργεια χαρακτήρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης την την παροχή καταφυγίου από την Αλγερία σε μέλη της οικογένειας του συνταγματάρχη Καντάφι και τόνισε ότι θα ζητήσει να επιστρέψουν.

"Έχουμε δεσμευτεί να παρέχουμε μια δίκαιη δίκη σε όλους αυτούς τους εγκληματίες και ως εκ τούτου το θεωρούμε αυτό μια επιθετική ενέργεια", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΜΣ Μαχμούντ Σαμάν. "Προειδοποιούμε όλους να μην παρέχουν καταφύγιο στον Καντάφι και τους γιους του. Θα τους καταδιώξουμε σε οποιοδήποτε μέρος για να τους βρούμε και θα τους συλλάβουμε", σημείωσε.

Παράλληλα ο Μοχάμεντ αλ Άλατζι, μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δήλωσε: "Θα ζητήσουμε από την Αλγερία να τους οδηγήσει πίσω" στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου