Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Έναντι στόχου για 90% «Στο 75%» η συμμετοχή στο roll over, πιθανή η «επιστράτευση» του EFSF εάν χρειαστεί

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές
Ανοικτό αφήνει ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο να επιστρατευτεί ο EFSF για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, εάν η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών διαμορφωθεί τελικά χαμηλότερα από τον στόχο του 90% -και ενώ πηγές κάνουν λόγο για συμμετοχή λίγο κάτω από το 75%.



Δύο πηγές στο χρηματοοικονομικό τομέα που
επικαλείται το Reuters ανέφεραν πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται «λίγο κάτω από το 75%».


Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς καθησύχασε την Παρασκευή πως εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές για συμμετοχή σε τέτοια επίπεδα, η Ευρωζώνη θα έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να το αντιμετωπίσει.

«Σας υπενθυμίζω πως μέχρι [την ανακοίνωση των στοιχείων] θα έχει ενισχυθεί ο EFSF» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Βέλγος υπουργός μετά το Eurogroup.

«Είναι μία από τις λύσεις» είπε ξεκάθαρα ο Ρέιντερς, συμπληρώνοντας πως «εάν ο ιδιωτικός τομέας δεν αναλάβει τις ευθύνες του, κάποιος θα πρέπει να το κάνει».

Οι δύο πηγές που επικαλέστηκε το Reuters είχαν σημειώσει επίσης την εκτίμησή τους πως η συμμετοχή σε τέτοια επίπεδα καθιστά «πια πολύ πιθανή» την υλοποίηση του PSI, καθώς ουσιαστικά τα τρία τέταρτα των ιδιωτών πιστωτών έχουν δείξει πρόθυμοι να λάβουν μέρος.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός στόχος ήταν η συμμετοχή να κυμανθεί τουλάχιστον στο 90%. Ακόμη όμως και εάν η τελική συμμετοχή στο PSI διαμορφωθεί χαμηλότερα, όπως είχε δηλώσει ξεχωριστά στο Reuters υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε λόγο ακύρωσης του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου